Передплата 2024 «Добрий господар»

Міська голова Парижа поплавала у Сені

Анн Ідальґо стверджує, що якість води у річці поліпшилася. Мовляв, тепер у Сені спокійно можуть змагатися олімпійці

Мер Парижа Анн Ідальґо виконала свою обіцянку скупатися у Сені. Запевняє, що тепер це безпечно. Фото EPA.
Мер Парижа Анн Ідальґо виконала свою обіцянку скупатися у Сені. Запевняє, що тепер це безпечно. Фото EPA.

Голова Оргкомітету літньої Олімпіади-2024 Тоні Естанґе, префект столичного регіону Марк Ґійом і міська голова Парижа Анн Ідальґо скупалися у Сені. У води річки, що тече столицею Франції, чиновники занурилися 17 липня — за 9 днів до офіційної церемонії відкриття Олімпійських ігор.

Одягнувши гідрокостюми, Ідальґо, Естанґе й Ґійом за присутності численних журналістів поплавали у Сені (поблизу паризької мерії і знаменитого символу столиці Франції, собору Нотр-Дам де Парі).

Мер Парижа давно обіцяла це зробити, але відклала демонстраційний заплив (через призначені президентом Еманюелем Макроном дострокові парламентські вибори). А наприкінці минулого тижня у Сені скупалася міністерка спорту Франції Амелі Одо-Кастері.

Раніше у Сені виявили кишкову паличку…

Купаючись у Сені, французькі чиновники прагнуть продемонструвати, що якість води у річці, яка відіграватиме важливу роль на Олімпіаді, суттєво покращилася. Кілька місяців тому в Сені виявили кишкову паличку. Вчені забили тривогу… Але тепер начебто все добре: як запевнила паризька влада, від кінця червня бактеріологічний стан Сени нормалізувався.

Рівень забруднення Сени був під час підготовки до паризької Олімпіади однією з «гарячих» тем. Адже річка буде не лише «стадіоном», де відбудеться офіційна церемонія відкриття літніх Ігор-2024, а й «басейном», де змагатимуться тріатлоністи й плавці (на «відкритій» воді).

Починаючи з 2015 року, організатори Олімпіади витратили на очищення води в Сені понад мільярд євро. Зокрема, спорудили в центрі Парижа великий підземний водозбірник, модернізували каналізацію і очисні споруди. Тепер є надія, що купання у Сені, заборонене вже понад століття, дозволять не лише спортсменам під час Ігор, а й парижанам і туристам після Олімпіади.

Нагадаємо, літні Олімпійські ігри в Парижі стартують цьогоріч 26 липня, а завершаться 11 серпня.

Схожі новини