Передплата 2024 «Добра кухня»

Китай постачав росії зброю для війни проти України, — Times

  • 28.09.2024, 18:15
  • 146

Західні чиновники вважають, що отримали докази того, що китайські компанії таємно постачають зброю в рф. Це може означати суттєву ескалацію залученості Пекіна до війни в Україні

Фото DEFENSE EXPRESS
Фото DEFENSE EXPRESS

Джерело зазначило, що Захід має докази участі неназваної китайської компанії у постачанні до рф «кількох спеціальних військових безпілотників», які застосовувались на війні проти України.

Західний чиновник не став розкривати назву компанії, але зазначив, що угода про постачання рф дронів відбулася у 2023 році. Він також наголосив, що наразі існують «чіткі докази того, що китайські компанії постачають росії смертоносну зброю для використання в Україні».

«Хоча китайський уряд може і не визнавати цього, йому буде важко приховувати свою підтримку (рф, — ред.), що росте», — заявив неназваний посадовець.

Також співрозмовник видання підтвердив нещодавнє повідомлення агенції Reuters, про те, що рф, як вважають, створила в Китаї програму розробки та виробництва ударних безпілотників далекого радіусу дії для використання у війні проти України.

Представник НАТО у коментарі The Times зазначив, що інформація про участь Китаю у військовій підтримці рф «спричиняє глибоке занепокоєння», а члени Альянсу «розпочали консультації з цього питання».

«Китай став вирішальним фактором, що сприятиме війні рф в Україні, надаючи технології подвійного призначення для підтримки російської оборонної промисловості. Китайський уряд зобов’язаний стежити за тим, щоб його компанії не надавали смертоносної допомоги рф. Китай не може продовжувати розпалювати найбільший конфлікт у Європі з часів Другої світової війни, не торкаючись при цьому своїх інтересів та репутації», — додало джерело.

Схожі новини