Передплата 2024 «Добра кухня»

У Гельсінкі хочуть перейменувати парк… леніна

Раніше не наважувалися, мовляв, назва є «історичною»

Мальовничий парк, у якому люблять відпочивати жителі столиці Фінляндії, досі носить ім'я вождя більшовицької росії... Фото yle.fi.
Мальовничий парк, у якому люблять відпочивати жителі столиці Фінляндії, досі носить ім'я вождя більшовицької росії... Фото yle.fi.

У столиці Фінляндії наблизилися до рішення про перейменування Lenininpuisto — парку леніна. Комісія міської ради Гельсінкі з питань довкілля схвалила таке перейменування й надала відповідний висновок владі міста.

Зміну назви популярної серед жителів Гельсінкі зеленої оази підтримала більшість членів Комісії з питань довкілля. Авторитетний муніципальний орган фінської столиці висловив таку офіційну позицію вперше.

Наприкінці минулого року ініціативу щодо перейменування парку леніна висунув один із депутатів міської ради Гельсінкі від правоцентристської партії «Національна коаліція» (ця політсила перемогла на парламентських виборах, які відбулися у квітні 2023-го). Обґрунтовуючи необхідність перейменування столичного парку, депутат нагадав не лише про колишні «звірства леніна», а й про сучасну «російську загарбницьку війну, яка порушує міжнародний порядок». Утім, тоді слушні аргументи одного з депутатів міськради Гельсінкі більшість його колег не переконали.

Парк назвали до 100-річчя вождя більшовиків

Свою теперішню назву, Lenininpuisto, парк у Гельсінкі, закладений у 1960-х роках із нагоди міжнародної виставки досягнень садівництва, носить з 1970 року. Тоді «усе прогресивне людство», як казали у срср, відзначало 100 років із дня народження кривавого більшовицького вождя…

Загалом, дискусія про зміну назви Lenininpuisto триває у столиці Фінляндії уже понад три десятиліття. Тобто з часів розпаду срср, разом із яким «померла» й прорадянська політика «фінляндизації», яку після Другої світової війни були змушені проводити фінські уряди.

Востаннє офіційну пропозицію щодо перейменування парку леніна було зроблено в Суомі 2017 року, але реалізувати її тоді не наважилися. Більшість депутатів міської ради Гельсінкі вважала, що назву треба зберегти, адже, мовляв, вона є «історичною», такою, що закарбувалася у пам’яті багатьох поколінь жителів міста…

Минулого року, після нападу росії на Україну, у деяких фінських містах, зокрема, у Турку й Котка, прибрали бюсти леніна. Можливо, влада Гельсінкі нарешті наважиться перейменувати «ленінський» парк?

Схожі новини