Передплата 2024 «Добра кухня»

Зоряні війни по-китайськи

За даними ЦРУ, Пекін створює кіберзброю — аби в разі війни перейняти контроль над американськими супутниками

Американський супутник Dragon SpaceX. Кібератаки Китаю мають на меті імітувати сигнали, які такі сателіти отримують від операторів, – аби “викрасти” ці апарати або вивести їх із ладу. Фото European Space Agency
Американський супутник Dragon SpaceX. Кібератаки Китаю мають на меті імітувати сигнали, які такі сателіти отримують від операторів, – аби “викрасти” ці апарати або вивести їх із ладу. Фото European Space Agency

Як пише авторитетне британське видання Financial Times (посилаючись на «витік» зі звіту розвідки США), за задумом КНР, «розумна» кібернетична зброя зробить американські космічні сателіти повністю непрацездатними — як для прийому-передачі даних, так і для спостереження за об'єктами чи змінами ситуації на поверхні Землі.

«За оцінками США, — пише, зокрема, FT, — прагнення Ки­таю розвинути здатність «виво­дити з ладу, використовувати або ж «викрадати» орбітальні су­путники противника є суттєвою складовою китайського плану щодо контролю над інформаці­єю, який Пекін вважає ключо­вим для ведення війни.

Така китайська кіберпотуж­ність значно перевершить будь-які можливості, які рф розгор­нула в Україні, де підрозділи радіоелектронної боротьби за­стосували підхід грубої сили — з незначним ефектом. Ці атаки… намагаються заглушити сигнали між низькоорбітальними супут­никами SpaceX та їхніми назем­ними терміналами, транслюючи на схожих частотах системи пе­решкод із пересувних платформ (наприклад, Tirada-2).

Натомість амбітніші кібера­таки Китаю мають на меті імі­тувати сигнали, які супутники противника отримують від сво­їх операторів, — щоб таким об­маном або повністю заволодіти цими сателітами, або вивести їх із ладу під час вирішальних боїв.

У секретних документах США (їх серед іншого «злив» у мере­жу 21-річний американський нацгвардієць Джек Тейшейра — А.Є.) сказано, що такі кібер­можливості дозволять КНР «пе­рехопити контроль над амери­канським супутником, зробивши його неефективним для підтрим­ки зв’язку й озброєння, розвідки й спостереження».

Тайвань, який звернув ува­гу на те, наскільки необхідним для української армії є зараз су­путниковий зв’язок, прагне по­будувати комунікаційну інфра­структуру, яка зможе витримати атаку з боку Китаю… Важливість супутникового зв’язку підтвер­дила російська кібератака, що зробила неефективними тисячі українських військових роутерів американської компанії Viasat — за кілька годин до того, як рф розпочала своє повномасштаб­не вторгнення в Україну… Та ро­сійська атака також припинила обслуговування тисяч клієнтів Viasat у Польщі, Італії і Німеччи­ні, де були збої у роботі кількох сотень вітрових турбін.

Та атака на Viasat, хоч і була складною, передбачала злам комп’ютерних систем компанії і розсилання модемам інструк­цій, які спричинили їх несправ­ність. А цілі Китаю… набагато більш «просунуті». Як вважають експерти, китайці намагати­муться позбавити супутники США (що, як правило, працюють у взаємопов'язаних кластерах) здатності спілкуватися один з одним, передавати сигнали й команди системам озброєнь, а також надсилати візуальні й пе­рехоплені електронні дані.

Американські військові США попередили, що Китай досяг значного прогресу в розробці мілітарних космічних техноло­гій, зокрема у царині супутнико­вого зв’язку. Командувач Кос­мічних сил США генерал Бі Ченс Зальцман розповів минуло­го місяця Конгресу, що Пекін… прагне реалізувати свою «кос­мічну мрію» — до 2045-го стати провідною державою на орбіті.

«Китай продовжує агресивно інвестувати у технології, спрямо­вані на порушення, деградацію і знищення наших космічних мож­ливостей», — констатував Заль­цман. За його даними, китайські військові розгорнули у космосі 347 супутників (у тому числі 35 — за останні пів року), завдання яких — спостереження, розвідка, цілевка­зання й напад на сили США в імо­вірному майбутньому конфлікті.

«Китай розуміє перевагу США у космічній і кібернетич­ній сферах, — каже колишній за­ступник кіберкомандувача, ге­нерал ВПС США у відставці Чарлі Мур. — Тому китайці пра­цюють над усіма можливос­тями, які хочуть мати — щодо оборони й наступу, розвідки й спостереження. Китай жене на всіх парах».

Схожі новини