Передплата 2024 ВЗ

Протрампівський телеканал Fox News зізнався у брехні

І виплатить компанії-виробнику систем для голосування на виборах у США гігантську компенсацію — 787,5 мільйона доларів

Трампівський адвокат Руді Джуліані, який нахабно брехав про фальсифікацію президентських виборів 2020 року, з етеру телеканалу Fox News не вилазить. Фото timesofisrael.com.
Трампівський адвокат Руді Джуліані, який нахабно брехав про фальсифікацію президентських виборів 2020 року, з етеру телеканалу Fox News не вилазить. Фото timesofisrael.com.

Відомий своєю симпатією до експрезидента США Дональда Трампа телеканал Fox News (належить мільярдеру Руперту Мердоку) погодився виплатити 787,5 мільйона доларів компанії Dominion Voting Systems, яка виробляє обладнання для голосування у США. Fox News також визнав, що поширював брехню про начебто фальсифікацію президентських виборів 2020 року на користь Джо Байдена.

Про мирову угоду між телеканалом Fox News і Dominion Voting Systems оголосили безпосередньо перед початком першого судового засідання за позовом компанії-виробника у Вілмінґтоні (штат Делавер). Очевидно, власник Fox News Мердок вирішив, що може програти цю справу. Тоді довелося би заплатити ще більше, адже Dominion вимагав у телеканалу відшкодування в розмірі 1,6 мільярда доларів.

«Понад два роки тому лавина брехні залила Dominion Voting Systems і представників виборних органів по всій Америці, перенісши їх в альтернативний світ теорій змови й завдаючи серйозної шкоди Dominion й цілій країні», — заявив юрист компанії-виробника Джастін Нельсон на пресконференції після узгодження умов судової угоди з телеканалом Fox News.

До «фальсифікації» виборів Джуліані «пришив» навіть Кубу…

У рамках «історичного» врегулювання, повідомив керівник Dominion Voting Systems, телеканал Fox News погодився заплатити компанії 787,5 мільйона доларів. А також зізнатися у поширенні брехні про Dominion і ймовірні фальсифікації під час президентських виборів 2020 року.

У своєму судовому позові компанія Dominion Voting Systems вказала на те, що телеканал Fox News дозволив поширювати у своєму етері брехливі теорії змови. З ними «носилися» головно адвокати Дональда Трампа, Руді Джуліані й Сідні Павелл. Вони звинуватили Dominion Voting Systems, зокрема, у причетності до широкомасштабної змови за участю… «комуністів із Венесуели, Куби й Китаю».

У своїй заяві Fox News висловив задоволення судовою угодою і визнав, що «деякі заяви про Dominion були неправдивими». Телеканал також наголосив, що «ця угода відображає постійну відданість Fox News найвищим журналістським стандартам»…

Оглядач-трампіст Карлсон: «Президентська каденція Трампа була катастрофою»

Ця судова справа спричинила в американських ЗМІ великий резонанс. Зокрема, через те, що внаслідок позову Dominion телеканал Fox News був змушений оприлюднити внутрішні розмови й електронне листування Руперта Мердока й провідних оглядачів цього протрампівського ЗМІ.

Оприлюднені розмови й листи свідчать про те, що журналісти Fox News, як і сам Мердок, прекрасно знали, що усі теорії змови про фальсифікацію президентських виборів-2020, які пропагували Джуліані й Павелл, були абсолютно не правдивими. Оглядачі телеканали над тими теоріями відверто «стібалися»… Але все-таки дозволили Джуліані й компанії поширювати брехню в етері - без жодних зауважень чи заперечень з боку ведучих публіцистичних програм.

У ході розгляду справи, зокрема, з’ясувалося: ведучий найпопулярнішого шоу Fox News Такер Карлсон (його люблять цитувати російські пропагандисти), відомий своєю прихильністю до Трампа, казав, що… «ненавидить» його. Мовляв, «усі повинні прикидатися», вихваляючи досягнення президентства Трампа, — «бо визнання, якою катастрофою воно було, дуже важко проковтнути»…

Окрім Fox News, компанія Dominion Voting Systems подала судові позови зі звинуваченнями в наклепі на праві телеканали Newsmax і One America Network, керівника фірми-виробника подушок Майка Лінделла, який поширює теорії змов, а також одіозних правників Трампа, Джуліані й Павелла.

Схожі новини