Передплата 2024 «Добрий господар»

«Кокаїнова столиця» Європи — Антверпен

У стічних водах цього бельгійського міста кокаїну в півтора раза більше, ніж у стоках іспанської Тарраґони, яка на другому місці

Фото banyantreatmentcenter.com (ілюстративне).
Фото banyantreatmentcenter.com (ілюстративне).

Як повідомляє німецьке видання Der Tagesspiegel, уживання кокаїну, що дещо знизилося у Європі під час ковідної пандемії, знову зросло. За даними Європейського центру моніторингу наркотиків і наркоманії (EMCDDA), «кокаїновою столицею» Старого світу можна назвати бельгійський Антверпен: у стічних водах там виявлено на 50% більше залишків кокаїну, ніж у стоках іспанської Тарраґони, яка у цьому сумному рейтингу на другому місці. Далі йдуть нідерландський Амстердам, бельгійський Брюссель і швейцарський Цюрих.

EMCDDA використовує аналіз стічних вод для оцінки споживання наркотиків у багатьох містах Європи з 2011 року. Останній звіт організації базується на даних зі 104 європейських міст (зразки стічних вод збирали протягом того самого тижня, у березні-квітні минулого року).

Як інформує з посиланням на звіт EMCDDA Der Tagesspiegel, найбільш поширеним наркотиком у Європі залишається марихуана. А от на другому місці опинився досить дорогий кокаїн. «Збільшення споживання кокаїну в Європі фіксуємо з 2015−2016 років, із певним падінням у період пандемії, — розповів аналітик EMCDDA Жоао Матіас. — Цю висхідну для кокаїну тенденцію підтвердив наш останній звіт».

Водночас, у багатьох містах Європи експерти фіксують також зростання вживання метамфетаміну (відомого також як crystal meth). «У попередні роки ми бачили, що цей наркотик стає доступнішим, — зазначив Матіас. — А тепер фіксуємо ознаки того, що його вживання почастішало».

Пропозиція кокаїну — найбільша в історії

За словами аналітика EMCDDA, кокаїну на континенті побільшало, тож цей наркотик подешевшав (хоча залишається дуже дорогим). 2020 року в Європі було вилучено рекордні 214,6 тонни кокаїну, що свідчить про зростання пропозиції цього отруйного зілля. Як визнали нещодавно дослідники ООН, пропозиція кокаїну перебуває нині на найвищому рівні в історії. На жаль, попит також чималий…

За даними останнього звіту EMCDDA, найбільше залишків кокаїну виявлено у стічних водах бельгійського Антверпена, що у півтора раза випередив за цим показником іспанську Терраґону. Наступні місця у цьому печальному рейтингу посіли Амстердам (Нідерланди), Брюссель (Бельгія) і Цюрих (Швейцарія). Для порівняння, Берлін, що «лідирує» у Німеччині, у списку зі 104 європейських міст лише 16-й (за Берліном у ФРН ідуть Дортмунд і Мюнхен).

А от метамфетаміну в стічних водах міст Європи найбільше виявили у чеських Остраві, Празі й Карлових Варах. Наступні ж три місця цього антирейтингу зайняли три міста східної Німеччини (колишньої комуністичної НДР) — Хемніц, Дрезден і Ерфурт.

Кіло кокаїну в Колумбії - 500 євро. А у Європі - 50 тисяч євро!

Для колумбійських злочинців, що займаються контрабандою кокаїну, Європа є дуже привабливим ринком. Як розповів ЗМІ Польщі високопосадовець тамтешньої поліції Павел Пултожицький, у Колумбії кілограм кокаїну коштує 500 євро, а після транспортування до Старого світу — вже 50 тисяч євро…

Нещодавно, розповів Пултожицький, делегація польських правоохоронців побувала в Колумбії, де переймала досвід боротьби з наркозлочинністю. «Робота наших колумбійських колег — надзвичайно небезпечна, — констатував Пултожицький. — Тільки минулого року під час акцій у джунглях від рук наркоторговців загинули близько 200 колумбійських спецназівців».

«Поліція Колумбії каже, що торік вилучила 300 тонн кокаїну, — додав генерал польської поліції.- Це лише третина того зілля, що вирушає з Колумбії у світ. Величезні обсяги, тим більше, що йдеться про „чистий“ кокаїн, із тисячі тонн якого можна виготовити 5−6 тисяч тонн кокаїну для вживання. Цілий статок… До того ж, коли говоримо про наркозлочинність, треба розуміти, що завжди буде так звана темна цифра. Тобто ми ніколи точно не дізнаємося, скільки наркотиків насправді потрапило на ринок, і скільки наркотиків спожито».

Схожі новини