Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Твіттері - атака ботів Трампа

Сотні тисяч фальшивих користувачів хвалять експрезидента США. І критикують його опонентів

Кілька днів тому 76-річний Дональд Трамп виступив перед своїми прихильниками на щорічній Конференції консервативної політичної дії (CPAC) у штаті Меріленд. Фото thenation.com.
Кілька днів тому 76-річний Дональд Трамп виступив перед своїми прихильниками на щорічній Конференції консервативної політичної дії (CPAC) у штаті Меріленд. Фото thenation.com.

Як повідомляє Associated Press, за останні 11 місяців у соціальній мережі Twitter створено кількасот тисяч фальшивих автоматичних акаунтів (облікових записів). Ці боти всіляко вихваляють експрезидента США Дональда Трампа. І водночас атакують президента-демократа Джо Байдена, а також республіканців, які можуть стати конкурентами Трампа у наступній президентській кампанії.

Інформацію про створення у Твіттері мережі протрампівських ботів АР одержала від ізраїльської технологічної компанії Cyabra. Її фахівці виявили існування мережі фейкових автоматичних акаунтів, створених трьома великими «хвилями» — у квітні, жовтні й листопаді 2022 року. Це певною мірою спростило ідентифікацію цих ботів. «Спалилися» вони також на тому, що постійно повторюють однакові пропагандистські тези, а це, мовляв, не притаманно «користувачам-людям».

Як інформує Associated Press, експерти компанії наразі Cyabra не встановили, хто саме створив фейкові акаунти, які «топлять» за Дональда Трампа, але фахівці вважають, що це було зроблено у Сполучених Штатах.

Повторювати брехню «боти здатні нескінченно»

Фейкові боти висміюють критиків Трампа (як демократів, так і республіканців), зокрема, атакують експосла США в ООН Ніккі Гейлі, що, як і Трамп, уже оголосила про балотування від Республіканської партії на президентських виборах 2024 року. Останніми місяцями боти також «агресивно поширювали припущення», що популярний губернатор Флориди, республіканець Рон Десантіс, не мав би шансів перемогти Трампа, якби балотувався у президенти, — але став би, мовляв, непоганим кандидатом на пост віцепрезидента…

«Боти повинні оприлюднювати й постійно повторювати певні тези, створюючи у такий спосіб хибне уявлення про популярність експрезидента Трампа й кількість його прихильників, — розповів професор Університету Техасу Семюель Вулі, що досліджує цифрову пропаганду. — Постійне повторення інформації є основним принципом пропаганди, а боти здатні повторювати її нескінченно».

Нагадаємо, Твіттер нещодавно відновив обліковий запис Дональда Трампа, заблокований після заворушень у Вашингтоні, що сталися 6 січня 2021 року. (Тоді Трамп фактично керував натовпом, який увірвався до Капітолію — аби Конгрес не затвердив перемогу Джо Байдена на президентських виборах-2020). Але наразі колишній президент США у Твіттер не повернувся. Замість Трампа там «працюють» його боти… До речі, за інформацією ЗМІ, після того, як Твіттер купив американський мільярдер Ілон Маск, у цій мережі активно поширюється не лише протрампівська, а й російська пропаганда. Через звільнення тисяч співробітників Твіттеру фільтрувати сумнівний контент просто нікому…

Схожі новини