Передплата 2024 «Добра кухня»

«Корона» точно з Уханя. Тільки не з ринку, а з лабораторії

Іще одне американське відомство погодилося з думкою ФБР. Але «остаточного висновку» Білий дім усе ще не має…

Комплекс будівель Уханьського інституту вірусології в Китаї. Фото AFP
Комплекс будівель Уханьського інституту вірусології в Китаї. Фото AFP

Тривала «епопея» розслідування походження коронавірусу, який спричинив пандемію COVID-19, одержала новий імпульс. Як повідомило авторитетне американське видання The Wall Street Journal, департамент енергетики США дійшов висновку: вірус, який призвів до пандемії, «утік» із лабораторії Інституту вірусології в китайському Ухані.

«Висновки міністерства… важливі, бо воно… здійснює нагляд за мережею американських лабораторій, деякі з яких займаються передовими біологічними дослідженнями», — пояснила WSJ. І нагадало: раніше висновку про те, що коронавірус поширився планетою унаслідок витоку з лабораторії в Ухані, дійшло Федеральне бюро розслідувань (ФБР). «Бінґо»? Не зовсім. Як наголосив речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі, «остаточного висновку» щодо походження коронавірусу Білий дім іще не має… Не дивно. Уся ця сумна історія — не лише ризикована біологія, а й «велика» політика.

Як зазначила WSJ, «згідно зі секретною доповіддю розвідки, нещодавно наданою Білому дому й ключовим членам Конгресу, департамент енергетики США дійшов висновку, що пандемія Covid, найімовірніше, виникла через лабораторний витік».

«Зміни у позиції енергетичного відомства, що раніше не визначилося щодо походження коронавірусу, відображені в оновленні доповіді, поширеної 2021-го офісом директорки Національної розвідки Авріл Гейнс, — написала, зокрема, The Wall Street Journal. — Тепер департамент енергетики погодився з ФБР, яка вважає, що коронавірус, імовірно, поширився через нещасний випадок у китайській лабораторії… За словами людей, які читали секретний звіт, департамент енергетики зробив свій висновок із «низькою впевненістю». А от ФБР 2021 року дійшла висновку, що пандемія стала результатом витоку з лабораторії, з «помірною впевненістю»… Із ФБР, на яку працюють мікробіологи, імунологи тощо, співпрацює Національний центр біокриміналістичного аналізу. Він був заснований у Форт-Детріку (штат Меріленд) 2004 року — для аналізу сибірки й інших можливих біологічних загроз.

… Згідно з оновленим звітом, Національна розвідувальна рада, яка проводить довгостроковий стратегічний аналіз, і ще чотири агенції… надалі вважають («із низькою впевненістю»), що коронавірус поширився шляхом природної передачі людині від інфікованої тварини. А Центральне розвідувальне управління (ЦРУ)… досі не визначилося між теоріями витоку з лабораторії й природної передачі, кажуть люди, що читали секретний звіт. Вони ж повідомили: попри різні висновки агенцій, оновлення звіту підтвердило їхню спільну думку про те, що COVID-19 не був результатом китайської програми біологічної зброї".

WSJ також нагадала, що «за даними звіту розвідки США за 2021 рік, вірус COVID-19 уперше поширився в китайському Ухані не пізніше листопада 2019 року».

«Пандемія посилила напруженість між США й Китаєм, який, на думку Вашингтона, приховував інформацію про спалах, — констатувало видання. — Деякі вчені стверджують, що вірус, імовірно, виник природним шляхом — перейшов від тварини до людини… Аналітики розвідки, що підтримали цю точку зору, звернули увагу на «випадки попередніх спалахів нових інфекційних захворювань, що мали зоонозне походження» й квітучу торгівлю екзотичними тваринами, які переносять інфекції… Проте жодного підтвердженого джерела вірусу Covid-19 у тварин так і не виявили.

Ухань є базою для багатьох лабораторій, побудованих або розширених унаслідок травматичного досвіду Китаю з епідемією SARS (гострого респіраторного синдрому), що почалася 2002 року. Серед них Інститут вірусології Уханя, Китайський центр контролю й профілактики захворювань і Уханьський інститут біологічних продуктів, який виробляє вакцини.

Спочатку вважали, що джерелом коронавірусу був спалах на ринку морепродуктів в Ухані. Але тепер деякі вчені й представники органів охорони здоров’я КНР вважають цей ринок місцем поширення вірусу серед населення, а не місцем, де людина заразилася вперше…

Національна лабораторія Lawrence Livermore ще у травні 2020 року дійшла висновку, що гіпотеза лабораторного витоку є вірогідною і заслуговує на подальше дослідження. Розмови про те, що COVID-19 міг вийти з лабораторії, підігріли дані розвідки США про те, що у листопаді 2019 року троє дослідників з Інституту вірусології Уханя сильно захворіли й звернулися по медичну допомогу. Утім, торішній звіт Комітету з розвідки Палати представників зазначив, що цей факт витоку з лабораторії не підтверджує: учені могли захворіти на сезонний грип. Водночас, деякі американські експосадовці кажуть, що ті хворі китайські дослідники брали участь у дослідженнях коронавірусу".

Думка з приводу

Походження коронавірусу — інструмент «виховання» Китаю

Аскольд ЄРЬОМІН

Чому саме зараз департамент енергетики США нарешті прислухався до ФБР і погодився з її висновками щодо витоку коронавірусу з лабораторії у китайському Ухані?

Можна припустити, у такий спосіб Вашингтон намагається стримати Пекін: як загалом у глобальному протистоянні двох супердержав, так і у його конкретних проявах. Наприклад, Китай не хоче, аби росія зазнала в Україні поразки, тому зважує, чи не час постачати росіянам летальну зброю. А США китайців від цих підступних планів наполегливо відраджують… І походження «корони» у цій дискусії є аргументом досить переконливим.

Офіційний висновок Штатів про те, що винуватцем світової пандемії став Китай (хай навіть витік із лабораторії був нещасним випадком), був би лише «квіточками». Але «ягідки» не забарилися б — у вигляді численних судових позовів на адресу Китаю, з вимогами відшкодувати величезні збитки, спричинені пандемією. За офіційними даними, коронавірус убив майже 7 мільйонів осіб. Але є оцінки, що жертв було майже 17 мільйонів, дехто каже навіть про понад 28… Так чи інакше, з Китаєм судилися б і сотні мільйонів людей, і десятки держав (лише Євросоюз витратив на боротьбу з пандемією близько 900 мільярдів євро). Ці судові позови вимагали би від Піднебесної трильйони доларів і євро компенсації…

Чому наразі Вашингтон обмежився лише «тонкими натяками» на адресу Китаю, а не заявив чітко, що коронавірус «утік» саме з лабораторії в Ухані? Чекає на реакцію Пекіна. Якщо той трохи «стишиться» (зокрема, не постачатиме росії летальну зброю), то у США можуть так і не зробити «остаточного висновку» щодо походження коронавірусу. Вашингтон триматиме цей аргумент у резерві, на випадок, якщо Пекін знову «пуститься берега»…

Причиною стриманості демократичної адміністрації щодо «остаточного висновку» може бути також чинник Дональда Трампа. Експрезидент США постійно називав коронавірус «китайським». Республіканець мав на увазі не лише географію, а й лабораторне походження ковіду, а відтак і відповідальність Пекіна за поширення цієї зарази світом.

Трамп має непогані шанси на те, щоб на президентських виборах 2024 року знову стати конкурентом чинного господаря Білого дому Джо Байдена. Якби США офіційно підтвердили, що «корона» справді вийшла з лабораторії в Ухані, Трамп одержав би передвиборчий козир. Дивіться, мовляв, я ще тоді казав, що то китайці в усьому винні, — і, виходить, я мав рацію… Недарма кілька впливових республіканців у Конгресі вимагають зараз від Білого дому якнайшвидше надати «остаточний висновок» щодо походження «корони».

А Білий дім не поспішає. Демократи хочуть одержати абсолютно неспростовні докази лабораторного походження коронавірусу. Можливо, для того, аби з цього козиря у президентській виборчій кампанії міг зайти сам Байден? «Так, той Трамп справді щось на цю тему патякав, — але ж тільки моя команда змогла повністю розслідувати цю заплутану справу»…

Схожі новини