Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Угорщина має схожу до росії мету: поширення свого впливу і загарбання»

Серед країн Північноатлантичного альянсу є й такі, які відверто саботують безпрецедентну підтримку України. Йдеться про Угорщину, яка роками блокує наше зближення з НАТО та ЄС, гальмує отримання фінансової допомоги, а нині не дозволяє через свою територію постачати зброю

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Угорщина, яка є членом НАТО з 1999 року, поводила себе гібридно ще до повномасштабного вторгнення росії. Представники однієї з угорських партій були присутніми на псевдореферендумі в Криму та на незаконних виборах терористів «лнр» та «днр». А угорського депутата від цієї політичної сили, звинуватили у шпигунстві на користь росії…

Нині позицію Угорщини ілюструє красномовний жест прем'єр-міністра країни Віктора Орбана, який під час нещодавнього саміту країн ЄС єдиний серед європейських лідерів не аплодував президенту Зеленському. При цьому Віктор Орбан шкодить не лише Україні. Угорщина залишається єдиною країною ЄС, яка досі не ратифікувала вступ в НАТО Фінляндії та Швеції… Угорщина стала таким собі Троянським конем у ЄС.

Чому Угорщина поводить себе, м’яко кажучи, недружньо і які небезпеки приховує така позиція, журналістка «ВЗ» запитала у юриста-міжнародника Андрія Смолія.

Андрій Смолій. Фото з Фейсбуку
Андрій Смолій. Фото з Фейсбуку

— За останнє десятиліття влада в Угорщині поступово взяла під контроль угорські ЗМІ. Як наслідок, Віктор Орбан увійшов до списку «ворогів преси» міжнародної організації «Репортери без кордонів», разом з лукашенком, путіним та кадировим. Нині угорські медіа провадять дезінформаційну кампанію з дискредитації нашої країни та Збройних сил України. Зокрема, запускають фейкові повідомлення, що українці, «прикриваючись війною», намагаються розв’язати питання угорської нацспільноти, «відправивши її представників на смерть». Навіщо угорські ЗМІ намагаються дискредитувати ЗСУ?

— В пропаганду угорський уряд «вкладається» не гірше, ніж кремль в росії. московитів так само десятками років «прокачували» інформацією, що України не існує, що наша держава — це частина росії. Подібні настрої є й в угорської влади. Просто певних речей вони собі не можуть дозволити, їх стримує те, що є членами НАТО та ЄС, що отримують фінансування з боку європейських інституцій. Якби не це, було б набагато гірше. Але очевидно, що вони не хочуть, аби Україна була незалежною державою. Тому прагнуть зробити українців в очах угорського суспільства ворогами.

— Для чого їм це? Фантомні імперські болі?

— Угорщина має схожу до росії мету: поширення свого впливу, і, можливо, у майбутньому загарбання. Депутатка Закарпатської обласної ради публікує Закарпатську область у кольорах угорського прапора! Це їхня політика для встановлення певного контролю над районами, які вважають своїми. І ті всі «шабаші» з паспортами, фейкові вкиди про закарпатців, яких буцімто кидають на передову без підготовки — це ланки одного ланцюжка, метою якого є підігравання росії. Якщо переможе росія, Україна буде слабшою, і Угорщині буде легше наводити свої порядки в Закарпатті. І тут потрібно не лише працювати методами співпраці та переконання Європейського союзу. Необхідна потужна контрпропаганда. Зокрема називати речі своїми іменами: державна політика Угорщини є антиукраїнською.

— Це позиція лише уряду чи й громадян Угорщини?

— Ця політика Віктора Орбана і його уряду, який багато років керує державою. Можливо, якби опозиція прийшла до влади, дії Угорщини були б інакшими. Але чимало громадян Угорщини імовірно також піддаються цій пропаганді. Якщо ця пропаганда з кожного голубого екрана ллється в їхню свідомість, то, звичайно, позиція буде антиукраїнська.

— Чи є пропаганда Угорщини наслідком тісного співробітництва з росією, чи це все-таки через імперське мислення?

— Це як і в росії - наслідки неоімперської думки суспільства і еліт. Угорщина також хворіє на оцей імперський синдром. Орбан говорить і робить те, чого хоче його ядерний електорат. Можливо, вони мріяли, що путін візьме Київ за три дні, і тоді зміниться міжнародна архітектура: міжнародна шахівниця буде знищена — вони зможуть вступити у воєнний конфлікт. Але це вже не актуально. Однак «перекачені» цією пропагандою виборці підштовхують політиків Угорщини до того, щоб на цій темі грати свою політичну гру.

— В угорських підручниках дітям-школярам розповідають, що в Україні точилась громадянська війна, до якої росія не причетна. А ще пишуть про «історичні угорські міста» на Закарпатті та зображають прапор України, який розривають ведмідь у «вушанці» та чоловіки з символікою ЄС, США… Про що це свідчить?

— Освітній процес весь «нашпигований» цією пропагандою, яку затверджує Міністерство освіти Угорщини. Якщо публічно ще цього не заявляють, то світоглядно бачать Україну, якщо не частиною росії, то частиною «руского міра». Тому нав’язується антиукраїнська історія, в школах розповідають, що Україна — це сфера впливу росії, ледве не частина росії, «фейл стейт», «недодержава»… Тобто всі маркери рашистської пропаганди.

— Чи є позиція Угорщини наслідком залежності від російських енергоносіїв?

— Більша частина Європи останні роки була дуже залежна від російського палива. Але станом на сьогодні ця монополія майже зникла. Якщо великі держави — такі, як Німеччина, Польща, Греція змогли за рік звести до мінімуму отримання енергоресурсів з росії, то чому цього не може зробити Угорщина? Ця казка про те, що ніби-то вони залежні і без російського палива не дадуть собі ради, дуже сумнівна й непереконлива. Тут питання глибше. Перш за все, знижки, які рашисти надають Угорщині, тобто це дешево. Друге, політична складова, адже кошти населення не будуть витрачатися на дорожчі енергоресурси. Мовляв, «домовилися з росією, ви платите мало, дивіться який Орбан молодець…»

І ще одна деталь — це корупційна складова. Коли Україна напряму купувала газ і нафту з росії, згадаємо, скільки було корупції: різні компанії-прокладки, на яких зростали статки олігархів.

— Чи може Угорщина змінитись?

— Угорщина останні роки все більше скочується до авторитаризму і все менше стає демократичною державою. Там бачимо паростки узурпації влади. На теренах Європейського Союзу це чи не найбільш авторитарна держава. Щоб підживлювати цей авторитаризм їм також потрібен образ ворога. Ця неоімперськість. Коли росія програє, Угорщина залишиться на узбіччі суспільно-політичних європейських процесів.

Схожі новини