Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Навіщо Олаф Шольц слухає цю людину"?

Німецькі ЗМІ знову "прасують" свого канцлера - через проросійські заяви його радника із питань зовнішньої політики Єнса Пльотнера

У своєму виступі, який транслював портал Politico, багаторічний радник канцлера Німеччини Єнс Пльотнер заявив, зокрема, що Європа повинна "більше зосередитися на підтримці довготривалих відносин з росією і менше - на деталях постачання українській армії німецької зброї".

За словами Пльотнера, "німецьку військову допомогу Україні часто критикують за надмірні вагання й повільні темпи". Але така критика, мовляв, "підживлюється гарячковістю, яка у багатьох випадках оминає важливіші питання"…

"Відносини з рф важливіші, ніж танки для України"?

Скандальні заяви Пльотнера спричинили жорстку критику на адресу Єнса Пльотнера у німецьких ЗМІ. Вони запитують: "Невже відносини з росією для одного з головних радників канцлера Шольца важливіші, ніж танки для України?".

"Пльотнер минулого тижня побував у Києві разом із канцлером і стояв біля нього, коли Шольц відвідав Ірпень, де російські солдати вбили багато мирних жителів, - пише Berliner Zeitung. - Однак не здається, аби цей досвід справив на найважливішого зовнішньополітичного радника канцлера ФРН сильне враження. Принаймні, не у питанні поставок зброї Україні, до якої вторглася росія. Пльотнер, очевидно, вважає, що не менш важливо зараз зайнятися майбутніми відносинами з росією".

На початку цього тижня Єнс Пльотнер на засіданні Німецької ради з міжнародних відносин (DGAP) заявив таке: "Ви можете заповнити багато газетних сторінок 20 "Мардерами" (Marder - німецькі БМП, які ніяк не надійдуть в Україну), - але про те, як виглядатимуть наші відносини з росією, зараз набагато менше публікацій. А це настільки ж цікаве й важливе питання, яке можна було б публічно обговорювати".

Іще одну скандальну цитату Пльотнера навів днями у Твіттері експерт із зовнішньої політики нью-йоркського think tank (аналітичного центру) Ноа Баркін. Говорячи про прагнення України приєднатися до Європейського Союзу, Пльотнер зауважив: "Те, що на вас напали, не означає, що у царині верховенства права ви виглядаєте краще"…

Висловлювання радника Олафа Шольца розкритикувала голова комітету Бундестаґу з оборони Марі Аґнес Штрак-Ціммерманн (представляє коаліційну Вільну демократичну партію). На її думку, такі заяви Пльотнера «демонструють спосіб мислення, який останніми десятиліттями допровадив нас до цієї жахливої ​​ситуації». Штрак-Ціммерман додала: «Зараз не час співчутливо думати про росію. Час допомагати Україні».

Популярне щоденне видання Bild нагадує, що саме Єнса Пльотнера можна вважати «архітектором політики Берліна щодо москви». У 2014-2017 роках Пльотнер очолював офіс тодішнього глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, а з 2019-го став політичним директором німецького МЗС. Як констатує Bild, «те, що Німеччина не передбачила війни путіна й узалежнилася від його газу, є також заслугою Пльотнера!». Видання також запитує: «Навіщо канцлер Шольц слухає цю людину?».

«Саме у МЗС є радник, який не розуміє, хто є агресором»…

Експерт опозиційного Християнсько-демократичного союзу із міжнародної політики Норберт Рьотґен, якого цитує Bild, назвав останні заяви Єнса Пльотнера "тривожними". І констатував: "Висловлювання Пльотнера вперше публічно пояснюють, чому німецький уряд має такі труднощі з важким озброєнням для України. Я вважаю продовженням помилкової лінії, згідно з якою Німеччина нав'язує собі стриманість щодо України - на користь позитивних відносин із росією".

Протягом багатьох років, пише Bild, Пльотнер "є джерелом розчарування в Україні". Видання нагадує: "Експрезидент України Петро Порошенко вважав Пльотнера особою, яка ставиться до путіна з розумінням, і яка підштовхнула Штайнмаєра на дружній до кремля курс". 2015 році Порошенко розповів Bild, що "саме у німецькому МЗС є радник, який не хоче розуміти, хто є агресором". Ішлося про Єнса Пльотнера.

"І навіть після початку війни українські чиновники не могли повірити в те, що їм доводиться переживати через Пльотнера, - стверджує Bild. - Український дипломат розповів: "Пльотер блокував усе, що тільки можна було, і завжди реагував лише тоді, коли тиск ставав максимальним".

Схожі новини