Передплата 2024 ВЗ

Матеуш Моравецький: "Закликаю угорців відмовитися від нафти з рф"

На думку польського прем'єра, заради цієї відмови Будапешт має "виявити більше відваги"

У своєму недавньому листі до голови Європейської Ради Шарля Мішеля прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти обговорення на найближчому саміті ЄС (наприкінці травня) ембарґо ЄС на російську нафту. Без цього ембарґо, нагадаємо, шостий пакет антиросійських санкцій ЄС буде беззубим, радше символічним... Про цей лист Орбана польські журналісти запитали прем’єр-міністра РП Матеуша Моравецького.

"Саме Угорщина просить про найдовший перехідний період"

"Я закликаю угорців якнайшвидше відмовитися від російської нафти, - заявив Матеуш Моравецький у Прушкові під Варшавою, де відвідав компанію Siltec. - Аби представити ситуацію у цілому, треба визнати, що у ЄС є кілька країн, які мають проблеми з дуже швидкою відмовою від російської нафти. Ці країни не мають виходу до моря й доступу до перевантажувальних баз, який, наприклад, має Польща. Маю на увазі Угорщину, а також Чехію, Словаччину й Австрію". Саме ці країни, нагадав Моравецький, вимагають більше часу на відмову від нафти з рф.

"Але угорці справді є тут певними лідерами, - визнав польський прем'єр-міністр. - Саме Угорщина просить про найдовший перехідний період і ті рішення, які допоможуть їй заповнити прогалини в інфраструктурі надходження нафти. Ми працюємо на рівні Європейського Союзу, щоб узгодити черговий пакет антиросійських санкцій з нафтовим ембарґо. Або зараз, або на наступному саміті Євроради. Треба врахувати певні занепокоєння, але ті країни (Угорщина, Чехія, Словаччина й Австрія, - А.В.) мають виявити більше відваги - задля відмови від нафти з рф".

Варшава пропонує "спеціальний вирівнювальний внесок"

Матеуш Моравецький також заявив, що Польща запропонувала ЄС запровадити "спеціальний вирівнювальний внесок". Його мають сплачувати ті країни Євросоюзу, які хочуть відмовитися від російської нафти пізніше, ніж інші.

"Якщо хтось імпортуватиме нафту з росії довше й ввозитиме її дешевше (а росії залежить, аби продати свою нафту за будь-яку ціну), то не може мати користь у порівнянні з тими країнами й підприємцями, які відмовляться від російської нафти швидше". - наголосив Моравецький.

"Я ще раз говоритиму про таке рішення на Європейській Раді, - пообіцяв польський прем'єр. - Останнім часом наш голос стає у Європі мейнстрімом, щоправда, з деяким запізненням, стає відображенням поглядів Європейської комісії і Європи. Тому я переконаний, що і тут наші пропозиції будуть сприйняті добре".

Матеуш Моравецький також підкреслив: у справі відмови ЄС від російської нафти "кожен має нести певні витрати", і пообіцяв "переконувати у цьому" угорців.

Схожі новини