Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Дівчинка у червоному плащику була символом надії. Нехай вона буде такою знову»

У польському Казімєжі знімали фільм «Список Шиндлера». Маленька героїня стрічки зараз волонтерить на польсько-українському кордоні

Бути у Кракові і не прийти на Вавель – це те саме, що приїхати у Рим і не прийти на площу святого Апостола Петра, де Папа Римський проводить Богослуження. Та, окрім Вавеля, у Кракові є такі цікаві місця, про які ми чули не раз, але не кожен мав нагоду відвідати. Саме до таких належить історичний район Кракова - Казімєж, який вважається одним з найкраще збережених у Європі єврейським містечком (штетлом), де збереглося багато пам’яток єврейської архітектури.

Це колишня синагога. Тепер у її приміщенні ресторан. Фото автора
Це колишня синагога. Тепер у її приміщенні ресторан. Фото автора

Поселення Казімєж було засноване як окреме місто 1335 року указом польського короля Казімєжа III і пізніше стало називатися на його честь. 160 років по тому тут виник живий квартал з розвиненою інфраструктурою й власною культурою.

На площі Новій у єврейському кварталі, як і 100 років том, досі діє ринок старих речей. Фото автора
На площі Новій у єврейському кварталі, як і 100 років том, досі діє ринок старих речей. Фото автора

Єврейський квартал Казімєжа розвивався самостійно від польської частини у межах сучасних вулиць Медової, Старовисльної, святого Лаврентія, Віденської, Юзефа і Нової і був відокремлений від християнської частини міста кам'яною стіною, що проіснувала до 1800 року. Тут відкривалися школи, синагоги, лікарні. Продавці розвивали власний бізнес, відкриваючи торгові крамнички, аптеки і навіть великі магазини. Через деякий час Казімеж став неофіційною столицею євреїв Польщі.

Це не цех з пошиву одягу. Так оформили літній майданчик біля одного з ресторанів у Казімєжу. Фото автора
Це не цех з пошиву одягу. Так оформили літній майданчик біля одного з ресторанів у Казімєжу. Фото автора

Центром єврейського кварталу була сучасна вулиця Шерока. З часом єврейський квартал Казімєжа став важливим центром єврейського життя у Польщі. У нім було побудовано багато синагоги (сім з яких збереглися до нашого часу), кілька єврейських шкіл і кладовищ. У єврейському Казімєжі жили і працювали відомі рабини Мойша Іссерлес і Натан Спира.

Перед війною у Кракові жило близько 80 тисяч євреїв. Під час Другої світової війни євреїв зігнали у Краківське гетто, що було на протилежному березі Вісли. Більшість краківських євреїв були убиті під час ліквідації гетто або в концентраційних таборах.

Наш гід - українка Ірина, яка вже вісім років живе у Кракові, розповіла нам багато страшних історій із життя євреїв у Казімєжі, що пов’язані з Другою світовою війною.

«Про ті жахіття написано багато книжок, - сказала пані Ірина. – У Казімєжі є книгарня, у якій зібрано, мабуть, найбільше літератури присвячено цій тематиці».

Вже за мить ми відчинили двері цієї знаменитої книгарні, у якій є цілий відділ книг про Голокост різними мовами світу. Тут тобі і "Список Шиндлера", події якого відбувалися неподалік, і "Дівчинка в червоному плащику" - історія польської єврейки, яка стала прототипом тієї дівчинки в червоному, яку вів за руку есесівець у фільмі «Список Шиндлера». А також книги для дітей закатованого в Треблінці педагога Януша Корчака.

Мабуть, Казімєж не був би таким знаменитим містом у світі, якби не фільм Стівена Спілберга «Список Шиндлера», знятий 1993 року за мотивами роману Томаса Кініллі «Ковчег Шиндлера» (пані Ірина показала нам місця, де саме відбувалися зйомки. – Г.Я.). Роман написано на основі розповідей 50 осіб, яких врятував Шиндлер.

Тут Стівен Спіблерг знімав свій знаменитий "Список Шендлера". Фото автора
Тут Стівен Спіблерг знімав свій знаменитий "Список Шендлера". Фото автора

Фільм, що знімали переважно у Кракові та в околицях міста, отримав чимало нагород, серед яких – шість «Оскарів», зокрема і за найкращий фільм, сім премій BAFTA і три «Золоті глобуси». «Список Шиндлера» – чорно-білий. Єдиним кольором у фільмі є червоне пальтечко дівчинки, яка з’являється у сцені знищення Краківського гетто.

Загублена дитина крокує через площу в польському Кракові, де нацисти вчиняють погроми й розстрілюють євреїв з гетто. На цю біленьку крихітку уваги ніхто не звертає, бо ж і так відомо: у цьому пеклі нікому з невинних жертв не вижити. Головний герой фільму - німецький промисловець Оскар Шиндлер, який приїхав до Кракова вербувати робітників з гетто для свого заводу емальованого посуду, став свідком знущань з євреїв і депортації мешканців гетто в концтабори. Під час Голокосту Шиндлер врятував майже 1200 євреїв. Одного разу він побачив дівчинку з висоти міських пагорбів. Оскар зрозумів у цей момент, що ці люди, у яких були дім і робота, які будували плани на майбутнє, народжували і виховували дітей, піклувалися про внуків, за якусь годину помруть. А дівчинка, як промінчик сонця, надія на майбутнє, йде собі площею… А далі дитина заходить у порожній будинок, підіймається сходами у маленьку кімнатку, де по підлозі розкидані речі власників, які ніколи більше не повернуться у свій дім, залазить під ліжко і затуляє вуха руками.

Знаменита «дівчинка у червоному пальті» з фільму Стівена Спілберга «Список Шиндлера» Олівія Домбровська після вторгнення росії в Україну стала волонтеркою та допомагає українським вимушеним переселенцям у Польщі. Олівія поділилась у соцмережах кадром із фільму і написала: «Вона завжди була символом надії. Нехай вона буде такою знову».

Героїня фільму тепер допомагає біженцям з України.
Героїня фільму тепер допомагає біженцям з України.

«Нам потрібні пожертви, ви також можете зголоситися допомогти особисто. Ситуація драматична. Я теж тут, на кордоні, волонтер, і бачу це на власні очі…», - звернулася Олівія Домбровська до своїх співгромадян.

32-річній мешканці Кракова Олівії Домбровській було не повних три рочки, коли вона увійшла в історію кінематографа, зігравши епізодичну, зате таку яскраву роль у фільмі «Список Шиндлера». Маленька дівчинка в червоному пальті була єдиним кольором у чорно-білому фільмі.

А тим часом…

Стівен Спілберг перерахував 1 мільйон доларів на гуманітарну допомогу Україні.

Читайте також: У Ченстохові й Вадовіцах поляки моляться за мир в Україні

Редакція газети «Високий Замок» дякує туристичній фірмі «Карпатія-Галич-тур» за організацію цікавої подорожі.

Схожі новини