Передплата 2024 ВЗ

«Людям, які покинули дім, потрібна українська культура тут, у Польщі»

Режисер зі Львова Дарина Балабай переконана, доступ до книжок рідною мовою - важлива підтримка в еміграції під час війни

У польському Гданську (алея Грюнвальдська, 5) відкрили бібліотеку української літератури, що стане доступною для всіх українців у цьому місті. Книги для цієї бібліотеки збирали органи місцевого самоврядування, бібліотеки та місцеві мешканці у Львові, Дніпрі, Луцьку і Кременчуці.

Ініціатором ідеї створення бібліотеки стала відома львівська кінорежисерка, фотографиня та громадська діячка Дарина Балабай, яка з кінця квітня працює координаторкою допомоги біженцям з України в польській фундації RC. Коли Дарина Балабай запитала українок та українців, чого їм не вистачає у повсякденному житті на еміграції, відповідь була «книжок».

За словами директора Фонду RC Лукаша Самборського, «досягнення Дарини викликають захоплення. Усі дивуються, як за кілька днів вона організувала та зібрала усю кампанію придбання книг. Дарина також представила нам чудові ідеї щодо подальшої інтеграції та підтримки своїх співгромадян».

Для українців доступ до книжок рідною мовою є надзвичайно важливою підтримкою в еміграції під час війни. Бібліотека пропонує різноманітну літературу – від художньої літератури для дорослих до книжок для дітей. Збір досі триває по всій Україні у мережі супермаркетів.

«Я працюю з біженцями з 24 лютого, разом з ними пережила багато різних моментів і я хотіла би допомагати їм максимально ефективно, - сказала журналістці «ВЗ» Дарина Балабай. - На мою думку, українцям, які були змушені покинути Україну, дуже потрібна українська культура тут, у Польщі, яка підтримує їх духовно, допомагає інтегруватися в іншій країні, дає надію, що страшна війна скоро закінчиться і вони зможуть повернутися в Україну. Фундація RC також дає їм можливість дізнатися про польську культуру та отримати новий досвід. Я буду дуже старатися подбати про інші моменти інтеграції. Міста, які давали книжки, було обрано не випадково, оскільки вони на маршруті колони з гуманітарною допомогою. Це мало сенс, тому що завдяки цьому транспорт не повертався порожнім, і нам не довелося шукати, чим ті книжки доставити».

До речі, фундація RC не лише посприяла у створення бібліотеки, а вже проводить безкоштовні заняття з польської мови, надає правову допомогу, видає гуманітарну допомогу. У планах – заняття з психологом та організація різноманітних творчих заходів спільно з українськими та польськими культурними організаціями.

А тим часом…

Львів’яни, які хочуть і мають можливість долучитися до акції – збірки українських дитячих книжок для біженців, котрі зараз перебувають у польському Гданську, можуть принести книжки у кав’ярню «Хліб і вино», що на вулиці Вірменській, 15. Усі книжки буде передано до Польщі.

Схожі новини