Передплата 2024 «Добра кухня»

Так путіна ще ніхто не принижував

Міжнародна політика останніх десяти років була періодом тріумфального сходження на її вершину путіна

Усе почалося з відомої Мюнхенської конференції. З того часу путін нарощував свою військову потугу, його міжнародна риторика ставала все більш агресивною і непередбачуваною. Він все менше і менше дослухався до міжнародних партнерів і все більше, і більше
нехтував міжнародними зобов’язаннями чи нормами міжнародного права.

В основу міжнародної політики путін покладав принцип: сила замість права

Керуючись цим, він ставав все більш агресивним і войовничим. Присвоїв собі право вирішувати майбутнє тих чи інших країн, визначати їх державний устрій чи керівництво. Будь-які незгоди підкоритись натикались на відкриту військову агресію. путін почував себе господарем, якщо не усього світу, то принаймні співгосподарем з декількома іншими великими країнами. За цей час зміг надзвичайно потужно впливати на політичну еліту, уряди і керівництво багатьох країн світу і особливо Європи.

Йому, мабуть, здалося, що це він є головною дієвою силою в Європі, без якої не можуть відбутися будь-які важливі політичні процеси в тих чи інших країнах.

В основу політики було покладено корупцію, підкуп, шантаж. Розгорнута по усьому світу величезна і надзвичайно затратна пропагандистська машина.

Майже уся Європа сіла на газову і нафтову голку. Завдяки цьому путін отримував не тільки повне політичне домінування в Європі, але й отримував надзвичайно високі надприбутки, завдяки яким сформував у росії нову історичну спільноту - рашистів.

За цих умов, будь-яка країна, яка раніше входила до політичних уподобань росії, потрапляла під дуже жорсткий пресинг.

путін вирішив відродити СРСР в кордонах на день припинення його існування. Правда, ці забаганки багато разів змінювалися, і врешті решт остаточні наміри путіна нікому невідомі. Але зрозуміло те, що путіну кортіло відновити російську імперію і, можливо, самодержавство. Замало бути президентом росії, він вирішив стати царем нової імперії.

І на цьому шляху стала горда Україна, спочатку в період Помаранчевої революції, а потім і Революції Гідності.

путін добре знав пророчі слова відомого американського аналітика, що без України російська імперія неможлива.

Зважаючи на це, значну частину свого президенства витратив на приборкання України, а коли усвідомив, що це неможливо - пішов війною. Йому не сподобались волелюбний характер українського народу, бажання України стати частиною цивілізованого світу - приєднатись до Європейського Союзу.

Але, коли Україна почала реальні кроки на шляху до вступу у НАТО, - тут путін і виявив відкрито усю свою ненависть до України і українського народу.

А тим часом інші сусіди росії, побачивши усі страхіття агресії проти українського народу, усвідомили, що єдине порятунок від такого скаженого сусіда - НАТО.

У Фінляндії непрості стосунки з росією. Ця країна свого часу вже пережила війну з СРСР. Фіни ще пам'ятають скільки горя і страждань принесла ця війна. За різними оцінками, фіни втратили від 40 000 до 100 000 убитими, 10% своєї території і стільки ж економічного потенціалу. Агресору дорого обійшлася ця війна - близько 700 000 тільки вбитими.

Але багато років Фінляндія зберігала нейтралітет заради того, щоб не нашкодити відносинам з росією і не спровокувати її агресію. Фінляндія боялась цього агресивного монстра з ядерною палицею. Але усе змінила війна путіна з Україною. Фіни підтримали нашу країну і допомагають українському народу усім, чим можуть, в тому числі і сучасним озброєнням. Вони втратили страх перед путіним і однозначно взяли курс на вступ до НАТО. Ніякі погрози, ніякі агресивні дії не зупиняють Фінляндію на цьому шляху. Фінляндія остаточно ухвалила рішення про вступ до НАТО, і найближчими днями президент та прем’єр цієї країни направлять офіційну заявку.

На період процедури вступу Фінляндії в НАТО ця країна отримала від Великої Британії в особі легендарного Бориса Джонсона гарантії безпеки. Тобто Фінляндія, незважаючи на те, що ще формально не стала членом НАТО - вже отримала гарантії безпеки від ядерної країни, члена НАТО, які майже збігаються з тими, що зафіксовані в статті 5 Статуту Північноатлантичного союзу. Це колосальний програш путіна. Він розпочав війну з Україною, посилаючись на те, що Україна може вступити в НАТО, і натівські ракети, які будуть розміщені біля Харкова, зможуть долетіти до Москви за 7-10 хвилин.

І це було для нього однією з головних формальних підстав розпочати війну проти України. Ясно, для того, щоб Україна стала повноправним членом НАТО, ще повинно пройти багато часу, можливо, не один рік. путін добре знав, що Україна в найближчі декілька років не вступить у НАТО, і ніяких натівських ракет в Харкові не було і не буде. Тобто він свідомо говорив неправду, щоб якось обґрунтувати для свого населення необхідність початку цієї кривавої війни.

Але якщо Україна могла стати членом НАТО в достатньо далекій перспективі, то Фінляндія стане ним найближчим часом. Вступ Фінляндії в НАТО кардинально змінить ситуацію на півночі Європи. Відстань від кордонів Фінляндії до москви - майже така ж, як і від Харкова до Москви.

Але крім Москви, до якої майже 850 км, у безпосередній близькості до фінських кордонів є Санкт-Петербург, до околиць якого можуть долетіти не тільки оперативні тактичні ракети, а навіть артилерійські снаряди, випущені з фінських далекобійних гаубиць.

А ми пам’ятаємо, що там є ще і місто Виборг, яке до війни в 1940 році належало Фінляндії, як і значні території, що відійшли до росії. І уся фактично північна частина європейської території росії потрапляє під сусідство країни НАТО.

Тобто для свого населення він затіяв війну з Україною, щоб не допустити розширення НАТО на своїх західних кордонах, але негайно отримав розширення НАТО на півночі.

Затіяти ще одну війну - то вже буде повна катастрофа і путіна, і росії. Такий програш важко собі уявити.

Ні Фінляндія, ні НАТО більше не бояться путіна. Вони просто його ігнорують і роблять свою справу, щоб забезпечити безпеку не тільки Фінляндії, але й північної Європи. Важко собі уявити, як кремлівська пропаганда пояснить населенню росії вступ Фінляндії в НАТО.

Усі добре знають, що основа військової могутності росії - це підводний атомний флот, який і базується якраз у північних регіонах, що тепер повністю контролюватимуться військами НАТО.

Можна сказати, що північний флот росії разом з його атомоходами втрачає свою стратегічну цінність. Будівництво нових атомних субмарин теж зосереджено в цьому регіоні, і головна база атомних підводних човнів буде теж недалеко від території НАТО. Крім того, сухопутний кордон між Фінляндією і Росією становить 1300 км, для його захисту потрібні величезні ресурси.

До цього треба ще додати, що за повідомленням преси, Фінляндія прийняла рішення закупити 64 суперсучасних літаки F-35. Ці літаки спроможні прорвати будь-які існуючі системи ППО Росії і через декілька хвилин з’явитись над кремлем.

У світі більше не вважать путіна тією особою, яку він із себе видавав багато років. Війна в Україні все змінила. Приниження путіна ще більш буде для нього образливим, оскільки крім Фінляндії, членом НАТО, у ті ж строки, стане ще і Швеція. Потужна країна, яка значно підсилить спроможності НАТО. Достатньо сказати, що Швеція має на озброєнні понад 400 сучасних літаків - найбільше, ніж будь-яка інша європейська країна НАТО. Ще три місяці тому ніхто не сказав би, що таке можливо, як швидкий вступ Фінляндії і Швеції до НАТО. Але - це факт.

Фактом є і те, що світ принизив путіна так, як ніхто і ніколи до цього.

Читайте також: Парад пройшов. Чи збереже путін владу?

Схожі новини