Передплата 2024 «Добра кухня»

Фінляндія і Швеція крокують у НАТО

У парламенті Фінляндії триває предметна дискусія щодо можливого вступу країни до НАТО

«Без сумніву, дії росії підштовхнули Фінляндію до розуміння необхідності приєднання до військового альянсу», – констатував лідер фінських соціал-демократів Анті Ліндман.

Партія «Фінляндський центр», найбільший союзник соціал-демо­кратів у коаліційному уряді, заяви­ла, що також готова підтримати рі­шення на користь НАТО. А загалом приєднання до Альянсу підтри­мують зараз 8 із 10 фракцій і груп парламенту Фінляндії. За підра­хунками фінського мовника Yle, за вступ країни до НАТО виступають щонайменше 114 із 200 депута­тів парламенту, а проти – лише 11. За оцінками Yle, коли всі депута­ти парламенту озвучать свою по­зицію, за членство в Альянсі буде щонайменше 166 осіб.

Нагадаємо, після того, як рф розв’язала війну проти України, у Фінляндії та сусідній Швеції різко зросла підтримка вступу до НАТО. Керівництво Північноатлантичного альянсу запевняє, що з прийнят­тям цих держав до НАТО жодних проблем не буде: обидві відповідають усім критеріям, Гельсінкі й Стокгольм мусять лише якнай­швидше подати заявки на вступ. У НАТО вважають, що після приєд­нання до Альянсу Фінляндія змо­же “накрити” своєю авіацією Лат­вію, Литву й Естонію (країни Балтії власних винищувачів не мають).

Відкриваючи парламентські де­бати щодо членства у НАТО, гла­ва фінського МЗС Пекка Гаавісто наголосив: важливо, щоб Фінляндія прийняла рішення про вступ до Альянсу разом зі своєю сусідкою Швецією. І схоже, це можливо: за даними опитування Demoskop, проведеного на замовлення Aftonbladet, за останній місяць підтримка вступу Швеції до НАТО зросла з 51 до 57 відсотків насе­лення цієї скандинавської країни. Це найвищий показник за всю іс­торію.

Найважливішим аргументом для вступу до Північноатлантич­ного альянсу шведи вважають, як свідчить опитування, «нездат­ність країни до самостійної обо­рони». Так думають 64% прихиль­ників приєднання до Альянсу. 43% відзначають важливість «стримувального ефекту НАТО», а для 39% важливим є насамперед те, що «місце Швеції – серед країн-чле­нів НАТО».

Проти вступу Швеції до Альян­су, за даними Demoskop, висту­пає 21% опитаних (у березні таких було 27%). Їхній головний мотив – побоювання щодо негативної реакції рф на вступ нейтральної Швеції до НАТО.

До кінця травня шведський уряд має оприлюднити звіт, у яко­му буде представлена нова стра­тегія безпеки. Зокрема, йтиметь­ся про переваги та виклики, які стануть наслідками вступу Швеції до НАТО. Ще раніше, до 24 трав­ня, у цій справі має визначитися керівництво соціал-демократич­ної Робітничої партії, яка сформу­вала уряд меншості. Через напад росії на Україну Робітнича партія уже визнала своє осіннє рішення на користь неприєднання Швеції до військових альянсів таким, що втратило чинність.

Загалом, шведське суспіль­ство, яке звикло до постійно­го нейтралітету, швидко змінює свої пріоритети. Оглядач близь­кої до соціалдемократії газети Aftonbladet Андерс Ліндберг дня­ми констатував: протягом бага­тьох років він був категорично проти членства Швеції в НАТО, але зараз, після нападу рф на Україну, виступає за приєднання до Альян­су.

Читайте також: НАТО повинен скерувати війська в Україну: заява

Схожі новини