Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нейтральні шведи захотіли до НАТО

Вступ до Північноатлантичного альянсу підтримують 57% громадян Швеції - це найвищий рівень за всю історію

За даними соціологічного опитування центру Demoskop, проведеного на замовлення видання Aftonbladet, за останній місяць підтримка вступу Швеції до НАТО зросла з 51 до 57 відсотків населення цієї скандинавської країни. Це найвищий показник за всю історію.

Найважливішим аргументом для вступу до Північноатлантичного альянсу шведи вважають, як свідчить опитування, "нездатність країни до самостійної оборони". Так думають 64% прихильників приєднання до Альянсу. 43% відзначають важливість "стримувального ефекту НАТО", а для 39% важливим є насамперед те, що "місце Швеції - серед країн-членів НАТО".

Проти вступу Швеції до Альянсу, за даними Demoskop, виступає 21% опитаних (у березні таких було 27%). Їхній головний мотив - побоювання щодо негативної реакції рф на вступ наразі нейтральної Швеції до НАТО.

До кінця травня шведський уряд має оприлюднити звіт, у якому буде представлена ​​нова стратегія безпеки. Зокрема, йтиметься про переваги та виклики, які стануть наслідками вступу Швеції до НАТО. Ще раніше, до 24 травня, у цій справі має визначитися керівництво соціал-демократичної Робітничої партії, яка сформувала уряд меншості. Через напад росії на Україну Робітнича партія уже визнала своє осіннє рішення на користь неприєднання Швеції до військових альянсів таким, що втратило чинність.

Загалом, шведське суспільство, яке звикло до постійного нейтралітету, швидко змінює свої пріоритети. Оглядач близької до соціал-демократії газети Aftonbladet Андерс Ліндберг днями констатував: протягом багатьох років він був категорично проти членства Швеції в НАТО, але зараз, після нападу рф на Україну, виступає за приєднання до Альянсу.

А тим часом...

Парламент сусідньої зі Швецією Фінляндії розпочав дискусію щодо можливого вступу країни до НАТО. "Без сумніву, дії росії підштовхнули Фінляндію до розуміння необхідності приєднання до військового альянсу", - констатував лідер фінських соціал-демократів Анті Ліндман.

Партія "Фінляндський центр", найбільший союзник соціал-демократів у коаліційному уряді, заявила, що також готова підтримати рішення на користь НАТО. А загалом приєднання до Альянсу підтримують зараз вісім із десяти парламентських фракцій і груп парламенту Фінляндії.

Читайте також: Боягузтво Шольца опустило його рейтинг

Схожі новини