Передплата 2024 ВЗ

«Ненавиджу людей, які піднімають автомат на дитину»

Українська кіноакадемія закликала бойкотувати російське кіно, натомість іншу думку має команда кінофестивалю «Берлінале»

Українська кіноакадемія закликала бойкотувати російське кіно на всіх рівнях. Як ідеться у заяві, адресованій міжнародним інституціям та кінопродюсерам, до програм більшості світових кінофестивалів регулярно допускаються по кілька фільмів російського виробництва, а на їхнє просування витрачаються значні ресурси.

Бойкотувати російське кіно на всіх рівнях закликали:

  • актриса Ада Роговцева,
  • кінорежисери Сергій Буковський, Михайло Іллєнко та Роман Балаян,
  • артдиректор Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі,
  • український та французький кінознавці Володимир Войтенко та Любомир Госейко.
Колаж з відкритих джерел
Колаж з відкритих джерел

«Результатом цієї діяльності є не лише поширення пропагандистських меседжів і викривлених фактів. Це також сприяє підвищенню серед населення країн з усього світу лояльності до російської культури – культури держави-агресора, яка розв’язала безпідставну й неспровоковану війну в центрі Європи, — зазначається у зверненні. — Навіть сама присутність російських фільмів у програмі світових кінофестивалів створює ілюзію причетності росії до цінностей цивілізованого світу», - йдеться у заяві.

Вас може зацікавити: «Феномен нашої таємної зброї хочуть зрозуміти в інших країнах»

«Я ненавиджу людей, які піднімають руку на дитячу лікарню, піднімають автомат на дитину, безпорадну жінку, на мого героя… Я вважаю, що показ російських фільмів на кінофестивалях зараз абсолютно неприпустимий. Ця країна сіє смерть, а не „розумне, добре, вічне“», — сказала Ада Роговцева.

Кінофестиваль «Берлінале», який щороку відбувається у Німеччині, не підтримав ініціативу повністю бойкотувати російське кіно

Хоча на час «жорстокої війни проти України» не демонструватимуть кінотвори, що підтримують режим путіна. Також двері «Берлінале» будуть зачинені для всіх прокремлівських державних інституцій, делегацій та акторів, які підтримують дії російської влади.

«Мистецтво та культура є головними складовими демократичних суспільств, а кінофестивалі – це місця, де митці з усього світу – незалежно від країни – презентують свої роботи та вступають у діалог. (Кіно) культура може розвиватися лише у відкритих і творчих просторах для роздумів», – заявляє команда «Берлінале».

Німецькі кінодіячі переконані: «З огляду на злочинну російську загарбницьку війну не може йтися про виключення режисерів чи працівників культури з «Берлінале» чи їхню ізоляцію через національність. Занадто часто такі роботи є критикою режимів. Тому «Берлінале» твердо виступає проти загального бойкоту культурних творів на основі їхнього походження, оскільки це придушить чимало критичних голосів. Світ потребує цих критичних голосів. Це інше, ніж виключити з-поміж учасників «Берлінале» офіційну державу, а в цьому випадку – російські установи чи делегації, а також суб’єктів, які підтримують режим, поки російський уряд веде цю жорстоку війну проти України».

Читайте також: Залізна завіса опускається: з'явилися нові санкції світу проти росії

Схожі новини