Передплата 2024 «Добра кухня»

Три чверті американців хочуть закрити небо над Україною

"Це тисне на президента США Джо Байдена - щоб він ужив рішучіших заходів щодо Москви", - констатує Reuters

За даними опитування IPSOS, які оприлюднила агенція Reuters, переважна більшість громадян США готова до певних жертв (наприклад, до зростання вартості автомобільного пального), аби тільки допомогти Україні.

Аж 80 % американців упевнені, що Штати мусять припинити купувати в Росії нафту й газ.

62 % громадян США, кажуть соціологи, готові до здорожчання пального для своїх автівок - якщо відмова від російської нафти допоможе захистити демократичну Україну. І нарешті, аж 74 % американців упевнені, що США та їхні партнери по НАТО мусять закрити небо над Україною (тобто запровадити безполітну зону).

Нагадаємо, напередодні у Брюсселі (Бельгія) відбулася зустріч глав МЗС держав-членів НАТО. Після дискусії генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг наголосив, що в Україні сили НАТО не воюватимуть - ані на українській землі, ані в українському небі.

"Єдиний спосіб запровадити безполітну зону над Україною - відправити туди винищувачі НАТО, аби вони збивали російські літаки, - заявив Єнс Столтенберг. - За нашими оцінками, якби ми це зробили, то, найімовірніше, врешті-решт опинилися б у ситуації, коли вся Європа буде втягнута у війну з РФ. І ця війна призведе до ще більшої кількості жертв".

Чи можуть США й НАТО змінити свою позицію щодо закриття неба над Україною?

Як констатує Reuters, за океаном зростає обурення з приводу російського вторгнення в Україну, зокрема, ударів по житлових кварталах, унаслідок яких гинуть тисячі мирних людей. Завдяки ЗМІ така інформація негайно доходить до населення Сполучених Штатів, тож опір таким діям Кремля невпинно зростає. "Усе це тисне на президента США Джо Байдена - щоб він ужив рішучіших заходів щодо Москви", - вважає Reuters.

Восени в США відбудуться проміжні вибори до Конгресу. Якщо Джо Байден зараз не прислухається до громадської думки США, перспективи його Демократичної партії на проміжних виборах виглядатимуть печально... З нашого боку, треба розуміти, що у НАТО усі важливі рішення приймаються одноголосно. Тож треба домовлятися, узгоджувати, переконувати, - а на усе це потрібен час…

Читайте також: Чому країни НАТО досі купують російську нафту, чому Німеччина досі купує російський газ?

Схожі новини