Передплата 2024 «Добрий господар»

Росія і Японія відзначили День північних територій. Чи може південних?

Як пише ТАРС, 7 лютого в Японії відзначається День північних територій – саме так в Токіо називають частину Курильських островів, які зі своєї точки зору в Росії називають південними, і на які претендують зараз і Росія, і Японія

Відзначили, до речі, кардинально по-різному. Росія, як завжди в спірних випадках, грає м’язами і демонструє силу. Москва оголосила про проведення на територіях островів військових навчань, зокрема має намір 8 лютого провести пуски протикорабельних ракет «Бастіон», які встановлені на спірних островах і спрямовані проти Японії та її кораблів, що ходять в Японському морі. Японський уряд же висловив протест у зв'язку з цими навчаннями і заявив, що посилення військової присутності Росії в даному регіоні є неприйнятним і суперечить позиції Токіо.

Нагадаємо, що територіями, які стали предметом дискусії, є острови Кунашир, Шикотан, Ітуруп та кілька дрібних островів скельної гряди Хабомаї. Вони, як вважає зараз одноосібно Росія, відійшли Радянському Союзові за підсумками Другої світової війни. Японія, яка влітку і восени 1945 року зазнала поразки у війні, тоді не могла суперечити такому рішенню.

Лише в 1956 році Москва і Токіо підписали декларацію, в якій було зазначено, що СРСР готовий розглянути передачу Хабомаї та Шикотана Японії після підписання мирного договору. Однак мирний договір за підсумками Другої світової війни між Японією та Росією не підписаний до цього часу через позицію саме Росії, яка відмовляється повернути Японії її колишні острови. Тривалі перемовини досі жодних результатів не дали, і сторони досі не уклали мирної угоди. У Кремлі стверджують, що суверенітет Росії над цими територіями не підлягає сумніву. Японія наполягає, що острови захоплені СРСР незаконно.

Характерно, що посол США в Японії Рам Емануель у своєму акаунті в Twitter написав, що Сполучені Штати підтримують позицію Японії, яка вважає чотири спірні острови своїми. Він також заявив, що «нехтування Росією суверенітетом інших не є чимось новим і не обмежується північними територіями». При цьому посол повідомив, що він підтримує зусилля Москви і Токіо вирішити питання і таки укласти мирний договір.

Ситуація з островами Курильської гряди подібна до ситуації з окупованим Кримом. В обох випадках рішення прийнято одноосібно Росією, без згоди інших країн, в обох випадках і Україна, і Японія наполягають на поверненні їм територій, в обох випадках ситуація не відповідає міжнародному праву, в обох випадках Росія відмовляється виконати вимоги міжнародної спільноти.

Читайте також: Путін довоюється з Україною, що Китай забере пів Росії

Схожі новини