Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перший католицький храм у Новому світі

Санто-Домінґо. Кафедральний собор Пресвятої діви Марії

За вікном ілюмінатора літака, в якому ми перебували і чекали початку довгої повітряної подорожі, аеропорт вже проснувся після морозної ночі. Ще було достатньо рано, хоча сонце встигло високо піднятись, і почало гарно пригрівати. Сніг, який товстим шаром лежав на землі, виблискував різними кольорами, граючись в яскравих променях сонця. Було холодно і морозно. Величезний літак, який весь світився в яскравих сонячних променях, був готовий і чекав довгої подорожі в Пунта Кана. Нарешті пасажири усі розсілися на свої місця, затихли і чекали, коли літак буде оброблений спеціальною сумішшю проти обледеніння, з тим, щоб направитись в довгий 12-годинний переліт в Домінікану.

Республіка Домінікана знаходиться в басейні Карибського моря, 80 кілометрів від усім відомого острова Куба. Вона розташована на острові Еспаньйола, як самі домініканці називають свій острів, але офіційна його назва - Гаїті. Це другий за своїми розмірами острів у цьому регіоні, після острова Куба, а взагалі входить до островів Карибського архіпелагу, який має назву Вест Індія.

Чому саме Вест Індія?

Христофор Колумб, який першим відкрив Америку, вважав що він знайшов ще один шлях морем до Індії, не розуміючи, що відкрив зовсім інший континент - Америку.

Потім це було з’ясовано, але назва Вест Індія прижилася і майже усі острови, які входять до складу Великих і Малих Антильських островів, і сьогодні називають Вест Індією.

Нам належало перелетіти усю Європу, Атлантичний океан і через 12 годин прямого перельоту, подолавши майже 10000 км, зійти втомленими, але щасливими, на землю Домінікани.
Домініканська республіка займає 2/3 острова Гаїті, а решту острова займає інша держава - Гаїті.

Це не перша моя подорож до Домінікани, але перший раз, коли прямо з Києва здійснив переліт на цей острів. Дуже приємно було бачити серед багатьох відомих світових авіакомпаній і літак української авіакомпанії - великий і гарний. До українців тут ставлення надзвичайно приязно і люб’язно. Усі процедури, які зазвичай проходять в аеропортах, були дуже формальні і надзвичайно швидкі.

І от ми в Домінікані, нас чекає два тижні чудового відпочинку на прекрасному острові, серед райської природи і доброзичливих людей. Але ця моя розповідь буде лише про Кафедральний собор Пресвятої Діви Марії в столиці цієї країни - Санто-Домінґо.

Чому я обрав саме цей собор, щоб познайомити з ним усіх охочих, адже тут, в Домінікані, є багато історичних пам’яток, які заслуговують на розповідь. Можливо, тому, що я був вражений не тільки красою і величчю цього собору, а й його величезною енергетикою, завдяки якій кожна людина дуже добре відчуває і усвідомлює, що це святе місце, де ваша душа знаходить собі спокій.

Кожна людина індивідуально відчуває на собі Божу благодать, але в таких місцях, як цей Собор - ця Божа благодать настільки виразно діє, що потребує значних зусиль, аби залишити цей храм. Тут дуже комфортно і надзвичайно затишно, і майже кожний турист, який заскакує в Собор, щоб швиденько оглянути і побігти далі, - зупиняється, наповнюється роздумами. Багато хто сідає на лави і замислюється над своїм життям, на якийсь час заспокоюється і подумки звертається до Бога.

Санто-Домінґо - це перше місто іспанців в Америці, саме тут розміщувався штаб іспанської колонізації цього величезного континенту. Та частина міста, яка була збудована ще іспанцями, повністю збереглася майже у своєму оригінальному вигляді і має назву Колоніальне місто. До речі, уся ця частина міста є всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО.

Перлиною Колоніального міста є Кафедральний собор Пресвятої Діви Марії. Він був побудований в 1540 році, і будували його 30 років. Саме звідси почалася експансія католицизму в Америку. Собор побудований із жовтуватого коралового вапняку у готичному стилі, але є елементи й інших архітектурних стилів.

Багато в чому цей собор нагадує собор в іспанському місті Севілья. Мені випала можливість побувати у цьому храмі у Севільї, і можу підтвердити, що певна схожість безумовно є, але усі католицькі храми багато в чому схожі один на одного.

Цей храм і сьогодні є діючим, тут постійно відбуваються меси і він залишається головним собором Домінікан.

Ззовні він не справляє такого захоплюючого враження. Мені випадало бачити собори значно більш вражаючої і грандіозної архітектури, але треба пам'ятати, що це перший католицький храм у Новому світі. І йому вже понад 500 років. Всі ці роки храм завжди виконував свою головну місію - був провідником християнської віри на цьому континенті.

Собор не раз руйнували, його розоряли пірати, протестанти, але кожного разу відроджувався. За своїми розмірами це достатньо просторий храм, його довжина 54 метри, ширина - 23 метри, а висота - 16 метрів. Загальна площа близько 3000 кв. м. Вівтар із срібла, у соборі є скарбниця, в якій - колекції дерев’яних статуй, меблів, ювелірних прикрас, посуду.

На цій площі собору знаходиться 12 капличок з похованнями архієпископів, президентів та інших важливих персон. До 1992 року біля вівтаря зберігався прах Христофора Колумба, зараз - знаходиться в грандіозній будівлі Маяка.

З приводу праху Христофора Колумба є давній спір між Іспанією і Домініканою. Іспанці вважають, що легендарний мореплавець похований у кафедральному соборі у Севільї, а домініканці це заперечують. Спір дійшов до того, що уряд Іспанії погодився провести експертизу праху Колумба і порівняти його ДНК із прахом членів його сім’ї, поховання яких підтверджені.

Іспанці провели експертизу і встановили лише 5% підтвердження, а домініканці відмовились провести експертизу, посилаючись на те, що вони і без експертизи не сумніваються, що згаданий прах належить Христофору Колумбу. От так виконують домовленості.

Внутрішня оздоба собору - достатньо скромна, без особливої помпезності, але від цього вона тільки виграє, оскільки не заважає вірянам у своєму спілкуванні з Всевишнім. По усій довжині собору, як і у всіх католицьких храмах, стоять дерев’яні лави, аж до вівтаря. У вікнах перед входом і біля виходу - гарні мозаїчні панно. По периметру собору, як вже зазначалось, - 12 капличок, кожна моє оригінальне і дуже гарне оформлення.

Саме тут в одній із капличок знаходиться головна художня цінність собору - полотно «Мадонна в капличці», датоване 1523 роком.

Дуже гарна і теж оригінальна стеля собору, виконана із цього ж вапняку жовтуватого кольору, але має унікальну конструкцію.

До цього можна додати, можливо, лише те, що ще в 1546 році Папа Римський Павло III присвоїв собору статус кафедрального.

Перед кафедральним собором на плащі стоїть грандіозний пам’ятник Христофору Колумбу. Цей собор є частиною унікального історичного Колоніального міста, яке зберігалося в історичному вигляді. Площа цього міста становить лише 1% від загальної площі сучасного міста. Мені доводилось побувати в багатьох країнах Латинської Америки, Карібського архіпелагу, у Мексиці, де іспанські колонізатори залишили свій слід, але в такому вигляді, як збереглось Колоніальне місто в Санто Домінґобільше ніде нічого подібного не бачив.

Схожі новини