Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи врятує Ленд ліз Україну, або Деякі уроки історії

Законопроєкт наділить президента США розширеними повноваженнями швидше укладати угоди Ленд лізу безпосередньо з Україною та прискорити постачання військового обладнання

Декілька днів тому надзвичайно важлива новина прийшла з-за океану - в Конгресі США зареєстрований законопроєкт про Ленд ліз для України. Цей законопроєкт з’явився майже одразу після того, як група американських конгресменів побувала в Україні і зустрілася, у тому числі, з президентом Зеленським та іншими представниками влади. Мабуть, саме в результаті цих зустрічей американські конгресмени усвідомили, що Україні потрібна реальна військова допомога для забезпечення оборони країни від російської агресії.

А, можливо, до української влади нарешті дійшло розуміння того, настільки важливою може бути програма Ленд лізу. Оскільки наша оборонна промисловість так і не спромоглася налагодити масовий випуск озброєнь нового покоління. Саме тому деякі політики, в тому числі і я, неодноразово звертали увагу української влади на ефективність цієї програми для України.

Після повернення в США цю групу американських парламентарів прийняв президент США, якому вони доповіли про реальний стан української оборонної промисловості і про необхідність надання невідкладної допомоги.

Мабуть, саме під час цих зустрічей і була остаточно сформульована необхідність прийняти надзвичайно важливий для оборони України законопроєкт про Ленд ліз. Очевидно, що цей законопроєкт узгоджений із владою. США прийняттям такого закону реально підтвердять свою відданість українському народу, допоможуть йому відстояти свою незалежність і демократію. Цей законопроєкт наділить президента США розширеними повноваженнями швидше укладати угоди Ленд лізу безпосередньо з Україною та прискорити постачання військового обладнання, необхідного для захисту вразливого цивільного населення від військового вторгнення РФ.

Поставки озброєнь, бойової техніки, зенітно-ракетних комплексів, авіації й усього іншого необхідного для сучасного ведення бою, тощо можуть кардинально змінити розстановку сил в цьому протистоянні. Якщо відважні українські воїни отримають найновіші засоби військового бою, вони зможуть захистити свою країну.

Що таке Ленд ліз, яке його значення було для перемоги над Гітлером?

Треба повернути читачів до деяких історичних фактів і подій, які були в далекому 1941 році, але вони, як ніколи, важливі й актуальні. Це велике щастя, що у тяжку годину для українського народу, американська влада й американський народ протягнули нам руку дружби й допомоги. Стали поруч з нами у протистоянні з Путіним. Ця допомога США для України є не просто необхідна - вона запорука нашої перемоги! Отже, згадаймо історію.

Хотів би привернути увагу лише до однієї, як я вважаю, дуже важливої події, яка значною мірою вплинула на перебіг Другої світової війни і на її результати.

Це – Ленд ліз. Це не військова операція, в якій були задіяні мільйони солдатів і десятки тисяч різних озброєнь. Ленд ліз – це економічна допомога країнам, які зазнали агресії. Після приходу Гітлера до влади, для багатьох розумних людей стало очевидним, що мирний час добігає кінця, і що Європа, а, може, й увесь світ, знову будуть втягнуті у війну, масштаби і жертви якої, тоді, мабуть, ніхто не усвідомлював у повному обсязі.

Одна за одною європейські країни, і не тільки європейські, ставали жертвами гітлерівської агресії, а 1 вересня 1939 року почалася Друга світова війна. Велика Британія все більше і більше відчувала загрозу німецького вторгнення. У цій ситуації вона потребувала невідкладної допомоги, оскільки самотужки не змогла б стримати агресію Гітлера. Єдиною країною, яка спроможна була надати їй допомогу, були США. СРСР на той час фактично і юридично був партнером Гітлера і не збирався їй допомагати. І Велика Британія неодноразово зверталася до США з проханням про допомогу, а коли Гітлер вступив у Париж, ці прохання були ще більш наполегливими. Не треба думати, що в США однозначно сприймались агресія Гітлера і прохання Великої Британії про допомогу.

На той час США ще не були у стані війни з Гітлером, але Рузвельт, як мудрий і визначний політик та державний діяч, усвідомив, що країнам, які стали жертвами агресії або могли ними стати, потрібна допомога. У березні 1941 року Конгрес США ухвалив закон про Ленд ліз. Така допомога надавалась без оплати, а техніка в оренду, а усі розрахунки відкладались на мирний час.

Першою країною, яка стала учасницею цієї програми, була Велика Британія, як єдина європейська країна, яка реально стримувала агресію Німеччини. Коли 22 червня 1941 року розпочалася агресивна війна Гітлера із СРСР, Велика Британія та США в той же день заявили про свою підтримку СРСР і про надання допомоги. Вже 1 серпня 1941 року в порт Архангельськ прийшов перший англійський корабель з допомогою. Але Велика Британія була виснажена агресією Гітлера і не мала можливості надати СРСР необхідну допомогу. Події на фронтах для СРСР складались катастрофічно. Але ще більша була катастрофа в економічному плані, оскільки значна частина підприємств оборонної галузі за перші місяці війни вже була втрачена. Наприклад, із 137 авіаційних заводів втрачено майже 50, – це був дуже значний удар по авіаційній галузі, і так було з усіма іншими промисловими об’єктами.

Попри це, США погодились включити СРСР в програму Ленд лізу, яка існувала з жовтня 1941 року по травень 1945 року. За умовами цієї програми США надавали СРСР зброю, боєприпаси, танки, літаки, артилерію, іншу техніку і озброєння, матеріали і сировину, а також продовольство. Всі ці поставки йшли без оплати, в борг, розрахунки після війни. Але все, що було поставлено, та знищено в ході війни – не компенсовувалось. Американці надавали допомогу трьома шляхами, але найбільш швидкий був – арктичний. Величезну мужність і героїзм проявляли усі учасники цих арктичних конвоїв – американці, англійці, канадійці і воїни інших країн, які ціною свого життя забезпечували СРСР необхідною допомогою.

Для того, щоб здійснити такі величезні поставки в СРСР за цією програмою, США швидкими темпами збудували 2750 величезних 135-метрових барж, які брали понад 10 тис. вантажів і доставляли їх в Англію, а потім вже морські арктичні конвої - у північні порти СРСР. Але більша частина вантажів поставлялась через Далекий Схід й Іран. До речі, на березі Каспійського моря, американські робітники збирали літаки і автомобілі, які їм поставляли в розібраному вигляді.

За цією програмою в СРСР надійшли мільйони тонн алюмінію, міді і сталі. Без цих поставок промисловість СРСР не змогла б випускати військову продукцію. Наприклад, міді поставлялось в чотири ради більше, ніж виплавлялось у СРСР. Але абсолютним рекордом стали поставки залізничних локомотивів, кожен другий із трьох був американський. Всього було поставлено 22 тис. локомотивів, а вироблено в СРСР - тільки 8 тис. Дуже важливими вантажами були порох і компоненти для його виготовлення та вибухові речовини, які в СРСР становили повний дефіцит.

Немаловажну роль зіграли автомобілі – близько 400 тис. вантажних, в тому числі Студебекери, і понад 50 тис. легких позашляховиків. Якби не поставки сировини і необхідних матеріалів, великої кількості ні літаків, ні танків СРСР не зміг би виготовити. До цього треба додати величезну кількість бензину, авіаційного керосину і нафтопродуктів. Без американського палива і мастил ні літаки, ні танки, ні автомобілі й інша техніка не змогли б рушити з місця.

Перелічування усього, що було поставлено в СРСР за цією програмою, може зайняти дуже багато часу. Але все ж таки, ще декілька цифр необхідно доповнити. За період дії цієї програми було поставлено понад 4,5 млн тонн продовольства – це дуже значний продовольчий ресурс. Достатньо сказати, що тільки м’ясних консервів американці прислали понад 650 тис. тонн – це майже в десять разів більше від власного виробництва СРСР. Величезна кількість медичних препаратів та інструментів, засобів зв’язку і радіостанцій, електронних приладів. Морських суден, новітніх на той час технологій і багато-багато всього іншого.

Цю американську допомогу за програмою Ленд ліз отримували 42 країни, які зазнали агресії. Найбільше отримала допомоги Велика Британія – на більш ніж 31 млрд дол., СРСР - на більше, ніж 11 млрд дол. Всього американська допомога країнам становила 50 млрд дол. – це в цінах того часу.

Програма Ленд лізу дуже істотно вплинула на американську економіку, яка зросла вдвічі. Виникли світові компанії з виробництва літаків, автомобілів, електроніки і всього іншого.
Американський уряд розміщав багатомільярдні контракти через американських виробників, які надавали робочі місця мільйонам американців.

Рівень життя людей в США різко підвищився, економіка зросла небачено, а американський долар опанував увесь світ. Американські поставки теж дуже вплинули на економіку СРСР, з’явились нові товари, технології, нова культура виробництва.

Це дуже поверхневий аналіз Ленд лізу, але деякий екскурс в історію і певний аналіз теми був необхідний тільки для того, щоб привернути до цієї історичної події ще раз увагу.

У 2014 році, коли тільки почалася російська агресія, деякі політики, в тому числі і я, пропонували згадати досвід Ленд лізу, адже на той час українська армія не мала ніяких можливостей стримувати агресію, а відродження програми Ленд лізу на сучасному етапі могло дуже допомогти Україні протистояти агресії Росії.

Зараз можливості української держави зовсім інші, але програма Ленд лізу не втратила свою актуальність, адже агресія Росії продовжується.

Читайте також: Вінстон Черчилль - зразок державного діяча для Зеленського

Схожі новини