Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Іменем Леонардо Ді Капріо назвали дерево

У такий спосіб британські вчені оцінили боротьбу кіноактора за збереження тропічних лісів Африки

Зірковий голлівудський актор Леонардо Ді Капріо відомий також своєю боротьбою за збереження дикої природи. І нарешті нагорода знайшла героя! Вчені з британського Королівського ботанічного саду в К'ю (Kew) назвали іменем Леонардо Ді Капріо дерево, нещодавно виявлене в Екваторіальній Африці.

Дерево має назву Uvariopsis dicaprio

Дерево, що виростає до чотирьох метрів заввишки, має тепер офіційну назву Uvariopsis dicaprio. Знайти це дерево можна лише в одному місці на планеті - у камерунському лісі Ебо, відомому біорозмаїттям.

Ебо є одним із найбільших майже недоторканих тропічних лісів Центральної Африки. У цьому лісі живе народ “банен”, а також горили, шимпанзе й лісові слони, що перебувають під загрозою вимирання.

Унікальний ліс Ебо планували... вирубати

Уряд Камеруну хотів дати дозвіл на вирубування великих ділянок лісу Ебо. Науковці в усьому світі забили тривогу: експерти написали листа до камерунського уряду, в якому перелічили цінні види тварин і рослин, яким загрожує зникнення.

Ученим дуже допоміг Леонардо Ді Капріо: його пости у соцмережах, у яких актор виступав на захист унікального лісу Ебо, прочитали сотні тисяч людей. Справа набула неабиякого розголосу, і як наслідок, уряд Камеруну скасував свої плани дозволити вирубування лісу Ебо.

Ім'я Ді Капріо стане для рослини оберегом?

Дерево ДіКапріо стало першою 2022 року новою рослиною, якій вчені з британського Королівського ботанічного саду дали офіційну назву, розмістивши відповідну публікацію у науковому журналі PeerJ. Це вічнозелене дерево, що належить до родини ylang ylang, має блискучі жовті квіти, які ростуть просто зі стовбура.

Науковці сподіваються, що ім'я голлівудської зірки стане для унікальної рослини з лісу Ебо своєрідною охоронною грамотою, і дерево Uvariopsis dicaprio вдасться зберегти для наступних поколінь.

Читайте також: “Хто зруйнував нашу Велику Картоплю?”

Схожі новини