Передплата 2024 «Добрий господар»

Рівень народжуваності в Китаї - найнижчий за 40 років

Починаючи з 2005-го, вартість виховання дитини зросла у КНР у чотири рази. Тому й немає “бебі-буму”...

Як інформує інформаційна агенція AFP, народжуваність у Китаї впала 2020-го до найнижчого рівня за понад 40 останніх років. Згідно зі звітом державного статистичного відомства КНР, минулого року на тисячу жителів Китаю народилися 8,52 дитини — найменше з 1978-го, коли Пекін почав оприлюднювати такі звіти.

Із 80-х років минулого століття у комуністичному Китаї діяв закон «одна родина — одна дитина». Забороняючи китайським сім'ям мати більше однієї дитини, влада стримувала народжуваність, — аби величезне населення КНР зростало не так швидко. Однак із часом ті обмеження призвели до того, що у Китаї, який став «світовою фабрикою», почало бракувати робочої сили.

Через це 2016 року влада дозволила китайським родинам заводити двох дітей, а цьогоріч — уже трьох. Утім, наразі жодного «бебі-буму», тобто сплеску народжуваності, ці рішення китайської влади не спричинили.

За даними Державного статистичного управління КНР, зафіксований минулого року рівень народжуваності (8,52 дитини на тисячу жителів) був не лише нижчим, ніж позаторік (10,41), а й найнижчим від часу проголошення 1949 року Китайської Народної Республіки.

Минулого року в Китаї також зареєстрували найменше за останні 17 років шлюбів — у КНР одружилися 8,14 мільйона пар.

Щоправда, вперше за 30 років у Піднебесній знизилася кількість розлучень. Це пов’язують із запровадженням на початку 2020 року обов’язкового 30-денного «періоду охолодження емоцій». (Перед розірванням шлюбу подружжя, яке бажає розлучитися, має додатковий місяць часу на те, аби ще раз усе добряче обміркувати).

Чому ж китайці, попри дозвіл мати трьох дітей, не поспішають їх заводити? Як відзначає AFP, це пов’язано, зокрема, з тим, що нині
китайські жінки частіше, ніж раніше, приймають власні рішення щодо планування сім'ї. На рівень народжуваності також негативно впливає зростання вартості життя, особливо у великих китайських містах.

За даними урядового науково-дослідного інституту, 2005 року виховання однієї дитини коштувало середньостатистичній китайській родині 490 тисяч юанів, тобто близько 75 тисяч доларів США. А на початку 2020 року, за даними китайських ЗМІ, ця сума збільшилася до двох мільйонів юанів (близько 300 тисяч доларів). Тобто за 15 років вартість виховання дитини зросла у Китаї у чотири рази!

Торішній перепис населення Китаю також засвідчив, що з 2010 по 2020 рік населення Китаю зростало найповільнішими темпами, починаючи з 50-х років минулого століття. За останнє десятиліття кількість жителів КНР зросла на 5,4% - з 1,34 до 1,41 мільярда осіб. Цікаво, що така сама тенденція зафіксована у США, де з 2010-го по 2020 рік приріст населення (близько 10 мільйонів осіб) був найменшим, ніж у будь-якому десятилітті, починаючи з 1946 року.

Читайте також: Аби зняти стрес… б’ють «антистресового тренера»

Схожі новини