Передплата 2024 ВЗ

Гамбіт президента Трампа

Напередодні листопадових виборів обидві партії хочуть виглядати благодійниками виборців

У вівторок, 6 жовтня, фінансові ринки продовжили підйом, що розпочався у понеділок. Раптом, ближче до закриття ринків, президент США Дональд Трамп зробив заяву, що всі переговори з демократами щодо виділення ще одного пакета «стимулів» (по-нашому, «Юльчина тисяча») відкладається до президентських виборів, які відбудуться 3 листопада.

В одну мить курси всіх акцій змінили напрям на протилежний, і ринки закрилися з втратами. Це взагалі притаманно ринкам цінних паперів — відповідати падінням на будь-які несподіванки. Вони, як звір, пристосовуються до будь-якої події, але перша реакція на несподіванку — втекти і сховатися.

Заяві Трампа передувало рішення Нижньої палати Конгресу США про виділення 2,2 мільярда доларів для пом'якшення негараздів, які виникли через коронавірус. Демократи мають більшість у Нижній палаті, тож їм легко провести таке рішення. Але щоб воно набуло чинності, потрібне позитивне голосування Верхньої палати — Сенату. Там більшість мають сенатори від Республіканської партії.

Напередодні листопадових виборів обидві партії хочуть виглядати благодійниками виборців. Тому змагаються, хто з них більше запропонує виборцям з державної кишені. Звідки у державній скарбниці візьмуться ці гроші, думати будуть після виборів. Наразі слід схилити виборця на свій бік. Демократи думали, що, перекинувши м'яча до Сенату, виграють в очах американців у всіх сенсах. Якщо Сенат підтримає рішення Нижньої палати, все одно ініціаторами грошових виплат населенню залишаться демократи. А якщо Сенат не проголосує, вся провина лягає на республіканців.

Опитування наразі дають перевагу демократу Байдену майже на 10 відсотків. Це велика перевага. Крім того, опитування показало, що захворювання на коронавірус не пішло на користь президентові Трампу в очах виборців.

Представником президента у Конгресі для ведення переговорів з демократами щодо виділення нових «стимулів» виступає міністр фінансів Стівен Мнучін. І ось президент дав розпорядження міністру Мнучіну припинити перемовини з лідеркою демократів у палаті представників Конгресу Ненсі Пелосі.

Трамп сказав, що коли його переоберуть на другий термін, обіцяє ще більше стимулів, ніж пропонують демократи, але до того часу Сенат не буде голосувати за виділення коштів.

Чому цю заяву можна розглядати як підвищення ставок? Тому, що президент ставить на карту не тільки своє переобрання, а й обрання сенаторів до Конгресу від Республіканської партії, яке теж відбуватиметься паралельно із президентськими виборами 3 листопада.

Якщо виборці сприймуть негативно заяву президента, то вони можуть привести до Сенату кандидатів від демократів. У цьому випадку і президентське крісло, і обидві палати Конгресу опиняться в руках Демократичної партії. І тоді демократи проведуть всі обіцяні виплати.

То чому Трамп наважився на таку заяву? Тому, що вирішив боротися до кінця і вважає це найкращою спробою змінити ситуацію на свою користь. Як виборець, з точки зору Трампа, має сприймати цю ситуацію? Якщо він проголосує за Байдена, то «Юльчиної тисячі» не побачить, бо республіканський Сенат ніколи за неї не проголосує. Виборець може проголосувати ще й за демократів, щоби вони здобули більшість у Сенаті. Але й у цьому випадку вони не отримають «тисячки» швидше, ніж у лютому, бо новий склад Конгресу набуває повноважень лише з січня.

Якщо виборці проголосують за Трампа, отримають «тисячку» негайно, бо демократи вже проголосували за виплати, а республіканський Сенат після 3 листопада теж негайно проголосує, і президент підпише закон.

Щодо контролю однієї з партій над обома палатами Конгресу, а також і кріслом президента, то американські виборці завжди з недовірою ставилися до ситуації, коли вся влада сконцентрована в руках однієї партії. Вони знають, що у демократичному суспільстві краще не допускати повного домінування однієї партії.

Отже, ризиків, з точки зору Трампа, менше, ніж потенційних переваг. Тому можна вважати, що демократи припустилися помилки, не узгодивши наперед виділення «стимулів» з республіканцями. Ця помилка може пройти непоміченою, бо перевага Байдена зберігається. Але до підручників політології цей раунд довгого боксерського матчу, мабуть, увійде як перемога республіканців.

Схожі новини