Передплата 2024 ВЗ

Дуда летить «вибивати» «Форт Трамп»?

Під час зустрічі президентів у Вашингтоні, пише Politico, Трамп може оголосити про збільшення військової присутності США у Польщі

Наступного тижня, 24 червня, президент Польщі Анджей Дуда навідається до Вашингтона, де зустрінеться зі своїм американським колегою Дональдом Трампом. Дуда стане першим закордонним лідером, який відвідає Білий дім після початку пандемії коронавірусу.

За словами речниці прези­дента США Кейлі МакЕнані, у Вашингтоні Трамп і Дуда обговорять, зокрема, «подальше посилення співпраці в оборонній галузі». Більш конкретним було авторитетне видання American Politico, яке повідомило, що саме під час візиту Дуди Трамп ого­лосить про збільшення кількості американських військових, роз­міщених у Польщі.

Politico нагадало, що дня­ми Дональд Трамп підтвер­див інформацію про скорочен­ня військової присутності США у Німеччині. Із 34 тисяч аме­риканських солдатів у ФРН не­вдовзі залишаться 25 тисяч. Військових, яких виведуть із баз у Німеччині, розмістять у інших країнах. Варшава споді­вається, і небезпідставно, що бодай частина з тих 9 тисяч американських солдатів, яких Вашингтон виведе з Німеччи­ни, переїде до Польщі.

Але чи вдасться полякам «розкрутити» американців на постійну військову базу США у Польщі, «Форт Трамп»? (Поки що американські солдати пе­ребувають у сусідній держа­ві на ротаційній основі). ЗМІ нещодавно інформували, що від планів створення постій­ної бази у Польщі адміністрація Трампа відмовилася, але глава польського МЗС Яцек Чапуто­віч не настільки категоричний, мовляв, переговори про «Форт Трамп» тривають. «Сподіваю­ся, декларацію від червня 2019 року про збільшення присут­ності американських військ у Польщі буде реалізовано, — на­голосив днями Чапутовіч у Лит­ві. — Від адміністрації США не­має жодних сигналів про те, що це буде інакше». А от посол США у Польщі Джорджет Мосбехер висловлює щодо «Форту Трамп» ще більший оптимізм: «Перего­вори йдуть за планом! — повідо­мила дипломатка у Twitter. — Їх наслідки будуть ще більш вра­жаючими, ніж початкове бачен­ня президентів Трампа й Дуди американської військової при­сутності у Польщі».

Успішні переговори у Бі­лому домі стали би у пригоді обом президентам. У Польщі 28 червня відбудеться перший тур президентських виборів, і рішення про створення «Фор­ту Трамп» (або, принаймні, суттєве розширення військо­вої присутності США у Поль­щі) стало би для Анджея Дуди великим передвиборним по­дарунком. Дональду Трампу ж, якого, за даними соціологічних опитувань, випереджає його конкурент, представник Демо­кратичної партії Джо Байден, також треба піднімати свій рей­тинг. Чому би не зробити це, зі­бравши голоси численної аме­риканської «полонії» (виборців польського походження)?

Схожі новини