Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Польщі теж святкують День вишиванки

  • 15.05.2024, 17:33
  • 1 918

У День вишиванки, який цьогоріч припадає на четвер 16 травня, колектив NiUS Radio теж вирішив долучитись до пошанування українського національного вбрання

Фото автора
Фото автора

Директор Центру медіаосвіти й інтерактивності д-р Конрад Войтила з Щецінського університету всіляко сприяє підтримці України, яка триває у боротьбі проти російської агресії.

У колективі радіо з літа минулого року працює д-р Мирослава Рудик, яка перекладає новини університету українською мовою, веде подкаст про українців, які навчаються у Щецінському університеті і дбає про інформування польської публічності про Україну і перебіг війни.

З її ініціативи працівники радіо одягли вишиванки, продемонструвавши солідарність з Україною у такий складний історичний період.

Журналісти NiUS Radio Матеуш Іжаковський, Блажей Шиманський, Томаш Скерчинський підкреслили красу і вишуканість українського вбрання і визнали, що українська вишиванка личить кожному (зрештою, це помітно на фото).

Нагадаємо, День вишиванки в Україні у 2024 році припадає на 16 травня. Всесвітній День вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. Головний атрибут цього свята — вишивана сорочка вважається унікальним витвором українського народу, символом ідентифікації українців.

День вишиванки: історія свята

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету у 2006 році. За її словами, її надихнув знайомий, який постійно носив вишиту сорочку. Того року вишиванки одягнула така велика кількість студентів, що згодом свято набуло міжнародних масштабів.

Цікаві факти про українську вишиванку

  • Численні дослідження кажуть, що вишиванку почали створювати ще до VI століття, однак зразки вишивки з тих часів не збереглися.
  • За легендою, чумаки довіряли прання вишитої сорочки лише одній дівчині. Таким чином, чумак підтверджував вірність своїй коханій.
  • Першу школу вишивки створили ще в XI столітті. Її заснувала сестра Володимира Мономаха — Анна. У школі опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.
  • Орнаменти вишивки з’являються не лише на сорочках, але й на автомобілях та навіть на людських тілах у вигляді татуювань. У вишиті сорочки одягають навіть домашніх котиків та собачок.

Схожі новини