Передплата 2024 ВЗ

Ізраїльський Зе!демарш

Українська делегація на чолі з президентом відмовилася освячувати своєю присутністю пам’ятний захід із прокремлівським перекосом

Супроводом до початку візиту в Ізраїль Володимира Зеленського стала звістка про те, що український президент і вся делегація відмовилися від участі у Всесвітньому форумі Голокосту, присвяченому 75-й річниці визволення концтабору «Аушвіц». Офіційно таке рішення пояснили благими намірами. Але вірогіднішою виглядала інша версія, пов’язана з гучним скандалом, який розгорівся напередодні форуму.

Пояснення, чому укра­їнська делегація не бра­тиме участі у заході, на який отримала запрошення, з’явилося на сторінці Володи­мира Зеленського у Facebook. «Дізналися, що на Всесвітній форум пам’яті Голокосту через величезний інтерес до події та обмежену кількість місць важ­ко потрапити багатьом із тих, хто пережив цю страшну тра­гедію. Вирішили передати моє місце та місця делегації Украї­ни цим мужнім, унікальним лю­дям. Преса повідомляє, що так само вчинили деякі міністри із­раїльського уряду. Вважаю, що це правильно. До того ж це жод­ним чином не скасовує вша­нування пам’яті жертв однієї з найстрашніших трагедій ХХ сто­ліття делегацією України. Бра­тимемо участь у всіх перед­бачених заходах і проведемо заплановані зустрічі з Прези­дентом, Прем’єр-міністром та Спікером Кнесету Держави Із­раїль», — йшлося у пості.

Незадовго після появи цьо­го допису на рішення україн­ської делегації відреагували в «Яд Вашем» (ізраїльський на­ціональний меморіал Голокос­ту). Заяву процитувало видан­ня newsru.co.il: «Президентові України пояснили, що вцілілі у Голокості, які звернулися з про­ханням бути присутніми на фо­румі, отримали таку можливість. Нам не зрозуміле рішення пре­зидента, і шкода, що він вдався до такого кроку у заході під на­звою «Пам'ятаємо Голокост, бо­ремося з антисемітизмом».

Тональність заяви і те, з якою оперативністю її оприлюдни­ло видання з «ru-пропискою» у назві, говорять самі за себе. Для повноти картини бракувало лише одного штриха — підпису під текстом Моше Кантора. Того самого російсько-єврейського мільярдера-олігарха, який є го­ловою «Європейського єврей­ського конгресу» і прізвище яко­го пов’язують із організацією Всесвітньому форумі Голокос­ту. Наївно було б сумніватися, що Моше Кантор особисто не доклався до коригування сце­нарію цього пам’ятного заходу, з «правильною» розстановкою акцентів і гостей. «Правильною» настільки, що не обійшлося без гучного скандалу. Історія набу­ла розголосу після того, як про відмову від участі у форумі за­явив президент Польщі Анджей Дуда. Своє рішення пояснив тим, що його позбавили можли­вості виступити на заході. Дуда назвав такий підхід організато­рів неприйнятним, нагадавши, що є президентом держави, «з якої походила більшість жертв Голокосту».

Для Дуди визначили статус «безмовного» гостя. Зате про Путіна у нечисельному спис­ку доповідачів не забули! Було б дивно, якби президент Поль­щі відреагував на таку вибірко­вість по-іншому. І зовсім не че­рез власні амбіції. «На заходах, присвячених визволенню „Ауш­віца“, Ізраїль підтримує росій­ську кампанію звинувачення Польщі у розв’язанні І І Світової війни. Інститут „Яд Вашем“ має заперечити недавні заяви Путі­на і дати президентові Польщі можливість висловитися», — ця ремарка з матеріалу, опубліко­ваного напередодні Всесвіт­нього форуму Голокосту у впли­вовій ізраїльській газеті Haaretz, багато що пояснює.

Організатори форуму при­стали на сценарій «Без Дуди — під путінську дудку». Участь у такому заході президента Зе­ленського й української де­легації, по суті, означала б мовчазне освячення явно про­кремлівського перекосу. Судячи з кроку, до якого вдалися, укра­їнські гості вирішили, що відсут­ність на такому заході буде мен­шим злом, ніж участь у ньому.

Залишається лише гадати, як вплине таке рішення на пер­спективу зустрічі президента Зеленського з Путіним у рам­ках ізраїльського візиту. На час здачі матеріалу до друку офі­ційного підтвердження домов­леностей щодо такої зустрічі не було. Були лише припущен­ня (їх висловлювали і на Банко­вій), що вона може відбутися. Коментуючи тематику гіпоте­тичного діалогу з Путіним, Зе­ленський заявив, що йтиметь­ся виключно про подальший обмін утримуваними особами. «Два треки, два списки. Буде­мо доповнювати перелік вста­новлених осіб. Готуватимемо обмін з тимчасово окупова­ними територіями. І окремий трек — щодо обміну українців, усіх, включно з кримськими татарами, які перебувають на території Росії», — наголосив президент.

Схожі новини