Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Останнє Різдво» було... «останнім Великоднем»

Джордж Майкл спочатку назвав свій хіт Last Easter. Але альбом виходив у грудні, тож зробили Last Christmas

Блукаючи у період зимових свят супермаркетами, чуємо ба­гато прекрасних пісень про Новий рік і Різдво. Шведська група «АББА» бажає нам Happy New Year («Щасливого Нового року»), а американець Френк Синатра закликає Let It Snow («Хай сніжить»)… Одним із святкових хітів є пісня Last Christmas («На останнє Різдво»). 2019-го їй виповнилося 35 років: платівка британського гурту Wham! із цією піснею з’явилася у груд­ні 1985-го. Як це не дивно, знаменитий автор і виконавець Джордж Майкл написав цю пісню про… Великдень. Спочатку вона так і називалася, Last Easter, тобто «На останній Велик­день». Але, оскільки платівка мала вийти у грудні, керівники студії вмовили Майкла «актуалізувати» текст. І тоді замість Last Easter британський дует заспівав Last Christmas…

Last Christmas, I gave you my heart

But the very next day you gave it away.

This year, to save me from tears

I’ll give it to someone special…

«На останнє Різдво я віддав тобі своє сер­це, але вже наступ­ного дня ти його повернула. Цього року, аби не плакати, віддам його комусь особли­вому»… Пісня Last Christmas у виконанні британської гру­пи Wham! (Джордж Майкл і Ен­дрю Ріджлі) була головним хі­том альбому Music Of The Edge Of Heaven («Музика з краю не­бес»), який з’явився на почат­ку грудня 1985 року. Автором тексту й музики був Джордж Майкл.

Утім, наприкінці 80-х років минулого століття лідера гру­пи Wham! звинуватили у плагі­аті. Начебто Майкл «позичив» музику пісні Last Christmas в ін­шого твору, під назвою Can’t Smile Without You («Не можу по­сміхатися без тебе»). Скандал урешті-решт заглухнув, але гро­ші від продажу альбому про­тягом першого року після його виходу в світ Джордж Майкл пе­реказав створеній 1984 року групі Band Aid.

Попри скандал із плагіатом, пісня Last Ghristmas тріумфально крокувала планетою. Згодом цей успіх розділив відеокліп, знятий на швейцарському курорті За­ас-Феє. Готель, де cтворили цей кліп, досі користується підвище­ною увагою туристів. Хіт Джор­джа Майкла не втратив популяр­ності і з настанням комп’ютерної ери. Відеокліп із Last Сhristmas подивилися в Інтернеті вже по­над 490 мільйонів фанатів цієї різдвяної пісні.

Як згадує у своїх мемуарах Ендрю Ріджлі, партнер Джор­джа Майкла по групі Wham!, її лідер почав створювати свій хіт «На останнє Різдво» у груд­ні 1984-го, під час… перегляду футбольного матчу у будинку батьків Майкла. «Коли ми ди­вилися телетрансляцію, — на­писав Ріджлі, — на Джорджа раптом впало натхнення», і той пішов нагору, де мав інструмен­ти, «аби покласти вірші на му­зику»… Усі роялті (гроші), отри­мані від виконання пісні Last Christmas, група Wham! офіру­вала жертвам голоду в Ефіо­пії. До речі, 53-річний Джордж Майкл помер 2016-го саме на Різдво…

Схожі новини