Передплата 2024 «Добра кухня»

Різдво 25 грудня — це повернення України в європейську родину народів

  • 25.12.2023, 13:15
  • 712

Петро та Марина Порошенки взяли участь у Божественній літургії в Соборі Святої Софії Київської, яку очолив Настоятель Православної Церкви України Блаженніший Митрополит Епіфаній. Мільйони людей сьогодні моляться за Перемогу у своїй помісній Православній Церкві, яка постала 5 років тому з волі українського народу та рішучості Вселенського Патріарха — говорить п’ятий президент

Фото: Партія ЄС
Фото: Партія ЄС

«Коли тут, у стінах Святої Софії 15 грудня був православний Собор, який завершив об'єднання церков, всіх українських православних церков — це стало втіленням у життя споконвічної мрії українців мати єдину, помісну, соборну Православну Церкву. Коли ми починали цей процес, ніхто не вірив, що це можливо. Це точно була воля Божа. Це була велика воля українського народу, велика любов до України. І рішучість та сміливість Вселенського Патріарха», — говорить Порошенко. Він нагадав, що у той день п’ять років тому все було дуже крихким: «Рішення ієрархів точно без Святого Духа не обійшлося. Тут, у Софії, я коли сидів в президії цього Собору, у мене було таке враження, що Матір Божа, намальована на порталі, точно була присутня в цьому залі», — ділиться спогадами Петро Порошенко.

«Пройшло п’ять років, і церква пройшла свій шлях. Країна пройшла дуже важкі випробування за п`ять років. Але церква пройшла визнання світовим православ`ям. Церква пройшла значне збільшення парафій і парафіян, які приєдналися. Більше тисячі парафій перейшли, незважаючи на перешкоджання», — наголошує Петро Порошенко.

«Сьогодні - ще одна символічна дата. Здавалося, що перехід від одного календаря до іншого дуже складно пройде. Дуже обережно, без будь-якого політичного тиску, церква приймала це рішення — і Православна Церква України, і Греко-Католицька Церква про те, що можете святкувати, і це ваш власний вибір. А сьогодні - це вже рішення самої церкви. Я вітаю українців, бо це — символічне повернення нашої великої нації до європейської родини народів. Той факт, що ми святкуємо церковні свята вже за європейським календарем, є дуже вагомим внеском. Разом з безвізовим режимом, разом з наданням Україні статусу країни-кандидата, з відкриттям переговорів щодо нашого вступу. Я знаю, що важка робота з повернення України в Європу тільки починається. Це величезна відповідальність, яка лягає на плечі кожного українця — української влади, українського парламенту, українського уряду, українського президента. Я принаймні буду робити все для того, щоб це відбулося», — наголосив Петро Порошенко.

Марина Порошенко привітала всіх українських воїнів, які на фронті без свят та вихідних боронять нашу державу: «Я хочу привітати наших захисників і захисниць, наших воїнів Збройних Сил України, які зараз не мають можливості зустрічати це свято в колі своїх родин. Вони знаходяться в бліндажах та окопах, боронячи нашу країну. Нехай Бог береже вас! Ми молимося за вас і дякуємо за вашу любов до України».

Схожі новини