Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Орбан узявся за народжуваність

Угорка, яка вперше виходить заміж, зможе взяти пільговий кредит — у розмірі понад 30 тисяч євро*

Прем’єр-міністр Угорщини відомий своєю затятою боротьбою з іммігрантами. Не дивно, що у своєму недавньому телезверненні до угорської нації Віктор Орбан теж торкнувся цієї теми. У Західній Європі, казав, дітей народжується усе менше, тому там завозять дітей з-за кордону, насамперед із мусульманських країн… «Але нам потрібні угорські діти!» — наголосив Орбан. І розповів про «акцію із захисту родини», яку запланував його уряд. Проголошена мета — заохотити угорські подружжя до народження якомога більшої кількості дітей.

Як обіцяє Орбан, кожна громадян­ка Угорщини, молодша від 40 ро­ків, яка вперше виходить заміж, зможе взяти на початок сімейного жит­тя пільговий кредит — у розмірі 10 міль­йонів форинтів (близько мільйона гри­вень; 10 форинтів — 0,96 гривні). Коли народить першу дитину, виплати по кредиту будуть відтерміновані на три роки, коли другу — ще на три, плюс тре­тину заборгованості спишуть. А якщо угорка, яка взяла той пільговий кредит, народить третю дитину, то цій жінці «по­гасять» усю заборгованість.

По-друге, буде збільшено обсяг пільгового кредитування на купівлю чи ремонт помешкань. (Зараз угорці, якщо виховують двох чи більше дітей, можуть взяти пільговий іпотечний кре­дит у розмірі відповідно 10 і 15 мільйо­нів форинтів). По-третє, держава роз­ширить свою участь у сплаті іпотечних кредитів. Зараз у випадку народжен­ня третьої і кожної подальшої дитини держава сплачує мільйон форинтів та­кого кредиту. «Тепер сплату мільйона форинтів іпотечного кредиту держава візьме на себе уже при народженні дру­гої дитини, — пообіцяв Орбан. — Якщо народиться третя, держава сплатить 4 мільйони форинтів такого кредиту, і при народженні кожної наступної дити­ни — ще по мільйону форинтів». Орбан пообіцяв: угорки, які народили й вихо­вали принаймні чотирьох дітей, будуть пожиттєво звільнені від сплати податку на дохід фізичних осіб.

Крім того, Орбан обіцяє програму купівлі автомобілів для великих родин: сім’ї, які виховують принаймні трьох ді­тей, отримають від держави 2,5 мільйо­на форинтів допомоги — на придбання авто, у якому буде принаймні сім місць. Віддавати ці гроші не треба.

І нарешті, уже до 2022 року, розпо­вів угорський прем’єр-міністр, усі бать­ки, які цього захочуть, матимуть можли­вість віддати своїх малюків у ясла.

Вправний політик-популіст, Віктор Орбан уміло «розкрутив» тему мігран­тів-нелегалів, що дозволило його пар­тії «Фідес» переконливо виграти пар­ламентські вибори 2018 року (партія Орбана має конституційну більшість). Однак популярність прем’єра і його уряду похитнули нещодавні масові про­тести: тисячі угорців виходили на де­монстрації проти «рабського закону», який збільшив кількість дозволених по­наднормових робочих годин із 250 до 400 на рік (таке збільшення можли­ве за згодою працівника). Уряд ствер­джує, зміни будуть корисними для тих, хто хоче заробити більше грошей. Але профспілки мали іншу думку: мовляв, роботодавці, пропонуючи низькі зарп­лати, можуть тиснути на працівників, примушуючи їх працювати більше… По­при масові протести, парламент «раб­ський закон» ухвалив. Очевидно, Ор­бан відчув, що негативний вплив цього закону на думку виборців треба якось зменшити, тому й вийшов із масштаб­ною соціальною ініціативою — «акцією захисту родин».

ЄС часто критикує Орбана (і абсо­лютно справедливо!) за відхід від де­мократичних норм. Орбан називає «генієм» проросійського й антиєвро­пейського віце-прем'єра Італії Сальві­ні, критикує Єврокомісію через політику щодо мігрантів, заважає євроатлантич­ній інтеграції України і охоче спілкується з Путіним… Угорці, одначе, щоразу під­тримують партію Орбана на парламент­ських виборах. Масові демонстрації проти «рабського закону» деякі західні ЗМІ назвали «початком кінця ери Ор­бана». Мовляв, парламентські вибори 2022 року «Фідес» уже не виграє… Але Орбан, схоже, не має наміру здаватися. Якщо виконає те, що передбачає «акція захисту родини», то матиме добрі шан­си залишитися прем’єр-міністром і піс­ля виборів 2022-го. Критика з боку ЄС для більшості угорців (особливо тих, що живуть у провінції, саме там «ядерний» електорат Орбана) не така важлива, як пільгові кредити на початок сімейного життя, квартиру й автомобіль…

* 10 мільйонів форинтів, тобто близь­ко мільйона гривень.

Схожі новини