Передплата 2024 ВЗ

Орбан — друг путіна чи ворог Європи?

Після того, як отримав повне політичне фіаско в Самарканді, тепер у путіна єдиний шлях — розвалити єдність Європи. Але для цього йому треба зруйнувати НАТО і ЄС

володимир путін та Віктор Орбан. Фото mind
володимир путін та Віктор Орбан. Фото mind

Розвалити НАТО — неможливо, поки не зміниться політика США щодо війни росії з Україною. А от щодо ЄС — тут, як вважає путін, можуть бути певні перспективи.

І ці перспективи прямо пов’язані з Віктором Орбаном. Це на сьогодні єдиний із лідерів країн ЄС, який займає відверту проросійську позицію і вчиняє дії, що можуть нашкодити єдності ЄС, а при певних обставинах і зруйнувати цю єдність. Очевидно, що путін використовує в підривній діяльності не тільки лідера Угорщини, але й свою глибоко законспіровану агентуру в політичному і державному апаратах європейських країн. І ми кожного дня бачимо і чуємо, як кремлівська агентура в тій чи іншій європейській країні почала активні дії.

Ні для кого не є секретом: все, що пов’язане з Другою світовою війною, в росії перетворилось в державну пропаганду великої вітчизняної війни. путін і його історики вже багато разів переписували цю історію, і в результаті тепер для росіян є догмою, що ту війну виграла росія та російський народ.

Усі інші народи, які боролись з Гітлером і фашизмом, не мали до перемоги ніякого відношення. Державна пропаганда в росії наповнена таким лицемірством і брехнею, що принижує пам’ять десятків мільйонів людей, які здобули перемогу. Кожний восьмий українець загинув на тій війні, але путін про це не хоче пам’ятати.

Але така кремлівська пропаганда і таке масштабне возвеличування росії та російського народу у тій війні не заважає кремлю повністю повторювати усі дії і рішення Гітлера, які він вчиняв в період підготовки та під час Другої світової війни.

Згадаймо деякі історичні факти і події та нагадаємо їх деяким лідерам європейських країн.

Літом 1942 року було сконцентровано найбільшу кількість солдатів союзників третього рейху на Східному фронті (проти срср), їх загальна кількість перевищувала 600 000 солдатів.

Це — величезна сила, навіть за мірками тієї війни. Хто і як із європейських союзників Гітлера брав участь на Східному фронті.

Всього в Європі у Гітлера були союзники з шести європейських країн та двох військових формувань —

  • «Блакитна дивізія» (Іспанія) та «французький легіон» (Франція), але їх участь була в основному на другорядних ділянках фронту, і вони не проявляли особливого завзяття у війні;
  • Болгарія взагалі не брала участі у воєнних діях; практично єдина спроба послати у бій словацькі частини закінчилася майже повною їх здачею в полон;
  • Фінляндія оголосила про свою участь у війні на боці Німеччини, але фінські війська зайняли лише ті свої території, що були втрачені у ході зимової компанії, і далі в глибину території срср — не пішли, навіть не перерізали залізничну магістраль, яка йшла на Мурманськ і якою доставляли зброю по Ленд-лізу;
  • Румунія втратила у війні майже 475 000 своїх солдатів, але в серпні 1944 року румуни скинули Антонеску і розстріляли його, після чого оголосили Гітлеру війну;
  • Італія з самого початку була одним із найближчих союзників Гітлера. Після того, як в 1943 році 8-ма армія зазнала поразки під Сталінградом і загинуло близько 90 000 їх солдатів, решта армії була відправлена в Італію, де в липні 1943 року Муссоліні був відсторонений від влади, і війна для Італії закінчилась;
  • хорватські війська теж нічим особливим не відзначились. Правда, льотчики-хорвати збили 259 радянських літаків, а самі втратили тільки 23.
  • Угорщина була найбільш надійним союзником Гітлера і продовжувала воювати на його боці аж до лютого 1945 року. За оцінкою німецьких генералів, угорські війська були найбільш боєздатні. Натомість, за свідченням людей, які пережили в окупації - угорці були надзвичайно жорстокі, навіть більш жорстокі, ніж німці. Усього на фронті було близько 250 000 угорців, під Сталінградом вони втратили майже 150 000 солдатів, в тому числі загинув син Хорті.

Не будемо зараз вдаватись до глибокого аналізу причин, чому та чи інша європейська країни долучилась до війни на боці Гітлера, але звернемо увагу на те, що не зважаючи на величезний військовий і економічний потенціал Гітлера напередодні Другої світової війни, він шукав собі союзників, в тому числі і в Європі. І знайшов. путін теж шукає собі спільників у війні з Україною, але поки що йому не вдається залучити до війни бодай ще одну країну. Білорусь не будемо брати до уваги, оскільки лукашенко, поки що не наважився оголосити про свою участь у цій війні, хоч з території Білорусі летять російські ракети і літаки. путін знову використовує ті ж прийоми, що і Гітлер: де шантаж, де підкуп, а де і прямі погрози.

Лідер Угорщини — Віктор Орбан — продовжує активно пропагувати проросійські наративи, вносити пропозиції і вчиняти дії, які можуть мати руйнівний характер для єдності Європи. Немає сумніву у тому, що Орбан вчиняє усі ці проросійські дії і рішення свідомо, не зважаючи на те, що усі країни ЄС засудили агресію путіна і запровадили проти росії санкції. Це виклик ЄС і НАТО.

Орбан став відомим усій Угорщині у зовсім молодому віці. «Ми можемо вибрати уряд, який почне переговори про негайний вивід радянських військ із нашої країни», — так говорив колишній секретар комсомольської організації і випускник юридичного факультету Будапештського університету в 1988 році. Вже через рік Орбан перериває своє стажування в Оксфорді, і на перших вільних виборах в Угорщині його партія отримує 9% голосів виборців, після чого він очолює фракцію у парламенті.

Такий був стрімкий політичний стрибок у велику політику 28-річного Орбана.

Його політична кар'єра була повністю побудована на антикомунізмі. Йому було тоді 26 років, і його ніхто в країні не знав, але він звернувся до 200-тисячного мітингу на площі Героїв у Будапешті з закликом: «Якщо ми віримо у свої сили, ми можемо покінчити з комуністичною диктатурою». Після цього про нього дізналася уся країна.

Протягом останніх десяти років Орбан є абсолютним господарем країни, його партія має конституційну більшість. Усі органи державного управління і місцевого самоврядування повністю підпорядковані одній партії - партії Орбана «Фідеш». Зараз правлячу партію обслуговують усі пропагандистські державні ресурси, а також близько півтисячі ЗМІ, які викупили представники бізнесу, лояльні до Орбана. В Угорщині формально є незалежні ЗМІ, але їх вплив незначний.

Побудувати свою імперію Орбану допомогли величезні фінансові вливання Європейського Союзу, завдяки яким Угорщина має значний економічний ріст, і як результат — значний ріст якості життя угорців, які почали високо цінувати владу Орбана. А те, що значна частина цього фінансування передавалась урядом бізнесменам, близьким до Орбана — їх це не цікавило. Системна корупція — характерна риса влади Орбана.

Якось кілька років тому я спитав одного свого знайомого угорця: «А чим зараз відрізняється Угорщина від того періоду, завдяки критиці якого Орбан створив собі політичну кар'єру?». Він довго думав, щось про себе говорив, а потім, навіть несподівано для мене, дуже просто відповів: «А ви знаєте, нічим». Ця відповідь мене шокувала. Це при тому, що Угорщина вже давно є членом ЄС і НАТО!

В Угорщині є питання історичного характеру. Сучасна історія спонукає думати про угорців, як про жертв більш великих держав — Османської імперії і імперії Габсбурґів, які нав’язували своє життя. А тому угорці сприймають свободу, як свободу від іноземного панування. Багато угорців проживає за межами сучасної Угорщини…

Коли 24 лютого 2022 року путін пішов війною проти України, багато хто в Угорщині сподівався, що не зможе перемогти на виборах людина, яка багато років щиро підтримує президента росії. Але, на жаль, ці люди помилились.

Орбан знову був обраний, і у нього є конституційна більшість.

Мабуть, протягом тривалого часу в ЄС і НАТО спокійно споглядали на те, яку країну побудував Орбан, але війна в Україні багато що змінила. Удавати, ніби нічого не відбувається, не можна. Орбан намагається все далі і далі відвести свою країну від спільних інтересів ЄС і НАТО і при цьому користуватися усіма тими благами, які отримали його країна і угорський народ після того, як стали членами європейської сім'ї та оборонного альянсу.

Очевидно, відповідь на питання «Орбан — друг путіна чи ворог Європи?» повинні дати європейські політики. І чим скоріше, тим краще!

Схожі новини