Передплата 2024 ВЗ

За народження дитини — 50 тисяч юанів

Китайська турфірма бореться з демографічним спадом у країні

Хоча принцип «одна родина – одна дитина» у Китаї уже скасували, народжуваність там і надалі падає. Фото AFP
Хоча принцип «одна родина – одна дитина» у Китаї уже скасували, народжуваність там і надалі падає. Фото AFP

Найбільша туристична інтернет-агенція Китаю, група Trip.com, заплатить своїм співробітникам по 50 тисяч юанів (приблизно 250 тисяч гривень) — за кожну дитину, народжену в їхніх сім'ях після 1 липня 2023 року.

Як повідомляє Reuters, це перша така ініціатива приват­ної компанії у Китаї, який го­стро відчуває проблему зниження народжуваності.

Співробітники Trip.com, які пра­цюють у компанії не менш ніж три роки, протягом п’яти років можуть розраховувати на річний бонус у розмірі 10 тисяч юанів — якщо в їх­ніх сім'ях з’явиться новонароджена дитина. Загалом компанія планує ін­вестувати у вигляді «дитячих» ґран­тів для своїх співробітників, що пра­цюють по всьому світу, цілий мільярд юанів (близько 5 мільярдів гривень).

«Я завжди пропонував китай­ському уряду надавати гроші сім'ям із дітьми, особливо багато­дітним, — розповів глава групи Trip.com Джеймс Ліан. — Приватні ком­панії також можуть зіграти певну роль (звісно, в межах своїх можли­востей) у створенні атмосфери, яка сприятиме народжуваності у КНР».

Із 1980-го по 2015 рік у комуністич­ному Китаї діяв принцип «одна роди­на — одна дитина». Така політика мала на меті обмежити зростання населен­ня КНР, яка була найбільш населеною країною планети (зараз Китай за чи­сельністю населення уже обійшла су­сідня Індія). І врешті-решт китайці до­обмежувалися: населення гігантської країни почало скорочуватися…

Аби зупинити цей процес, що має вкрай негативні наслідки для китайської економіки, у КНР спо­чатку дозволили родинам заводи­ти по двоє дітей, а 2021 року — на­віть по троє. Однак зниження рівня народжуваності в Китаї триває. 2021-го він становив 7,52 народже­них на кожну тисячу осіб, а минуло­го року впав до 6,77 народжених — тобто до історичного мінімуму.

Схожі новини