Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Провокація «руского міра» на відкритті «Євробачення»

Цьогорічний пісенний конкурс стартував зі скандалу: у Лісабоні делегація з РФ несла прапори… «ДНР» і «ЛНР»

Останніми роками конкурс «Євробачення» сприймається не лише як пісенний конкурс, а й також як дійство з політичним акцентом. Як стало зрозуміло після офіційного відкриття пісенного конкурсу, що відбулося у переддень першого півфіналу, цьогорічне «Євробачення», що проходить у Лісабоні, не стане винятком. Ба більше! Може стати рекордсменом за кількістю скандалів. Підстав для цього чимало.

Оскільки відкриття конкурсу збіглося у часі з черговою річницею закінчення Другої світової війни, російська делегація скористалася нагодою привернути до себе увагу пропагандистською акцією «Безсмертний полк». Для цього використала свою конкурсантку — співачку, яка пересувається в інвалідному візку, Юлію Самойлову. Нагадаємо, торік Росія хотіла, аби Самойлова виступила від Росії на «Євробаченні», що проходило у Києві, але СБУ заборонила їй в’їзд на територію нашої країни, оскільки співачка порушила закон — незаконно перетинала кордон України. Отже, співачка очолила в Лісабоні колону агресивних прихильників «руского міра». Демонстранти тримали в руках прапори України, Росії, Грузії та пропагандистські знамена часів СРСР з написами… українською мовою. Очевидно, за задумом російських провокаторів усе мало виглядати так, ніби якісь українці та грузини вболівають за Самойлову… Насправді це виявились фальшиві українці, що йшли у колоні з георгіївськими стрічками і у пілотках совєтської армії. До всього іншого, в руках ці псевдоукраїнці тримали прапори невизнаних терористичних організацій, «ЛНР» і «ДНР».

Про це повідомив голова Союзу українців Португалії Павло Садоха, який спостерігав за цим дійством. Правдиві українці, які живуть у Лісабоні, пришли на акцію у футболках, де англійською написано те, що вони думають про Путіна. «Ми пішли на акцію, щоб зафіксувати, хто там є, яку використовує символіку і хто є організатором акції», — каже пан Садоха. — У деяких учасників акції з прапорами України ми запитували, чи справді вони є українцями. Вони сказали, що ні. Були також прапори інших країн, але люди, які їх несли, навряд чи були представниками цих країн. Серед учасників акції були португальські організації лівого спрямування".

Російський журналіст Олександр Твєрской, який критикує політику Путіна, на своїй сторінці у соцмережах висміяв лісабонську акцію. «На перший погляд, на фото лише один інвалід. Але це обман зору», — написав він.

Перший півфінал відбудеться сьогодні, 8 травня. Російське телебачення не транслюватиме подію у прямому ефірі. Пояснюють це тим, що у них серіал, на який чекають сотні тисяч телеглядачів. Тому «Євробачення» будуть транслювати після закінчення серіалу — через півтори години. Та як з’ясувалося, свято пісні замінили серіалом незадовго до першого півфіналу. Відомий російський журналіст Артур Гаспарян припускає, що у першому півфіналі дует з Ірландії співатиме про одностатеве кохання, а це болюча тема в Росії. Можливо, Росія виріже цей виступ, або якось завуалює, зацензурує його? Наприклад, поставить саме у цей час рекламу?
До речі, вперше цього року традиційну червону килимову доріжку замінили на блакитну. Ні-ні, це ніяк не пов'язано з дуетом з Ірландії! Просто темою цьогорічного «Євробачення» є океан, от і вирішили зробити доріжку «морського» кольору.

Україну на «Євробаченні» представляє Melovin (Костя Бочаров). На блакитній доріжці він презентував особисті парфуми. Костя виступить у другому півфіналі, 10 травня.

Melovin в Лісабоні проігнорував журналістів із Росії. І зробив це підкреслено демонстративно. Вочевидь, розумів, що від них можна чекати лише провокацій і підступів. З представниками ЗМІ з інших країн поводився дружелюбно. Хлопець, який спілкується вдома російською, у Португалії розмовляє українською.

Схожі новини