Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Важкий Сокіл” летить на Марс

Ілон Маск каже, вже невдовзі ця ракета доставить на Червону планету людей. У НАСА сумніваються

Старт ракети Falcon Heavy, що відбувся на космодромі мису Канаверал (Флорида, США) понад тиждень тому, світові ЗМІ визнали історичним. Фактично, успішний запуск ракети, збудованої компанією мільярдера Ілона Маска SpaceX, є початком нової космічної ери.стартові ступені “Важкого Сокола”, відокремившись від ракети, самостійно приземляються, і їх можна використовувати знову. Це значно здешевить польоти у космос.

Щоправда, цього разу успішно приземлилися лише два бічних стартових прискорювачі, а головний “загубив” платформу для приземлення і впав в океан. Попри цю локальну невдачу, “Важкий Сокіл” розпочав свій шестимісячний політ до орбіти Марса. Маск не був би Маском, якби не “приколовся”: запустив разом із ракетою в напрямку Червоної планети... електроавтомобіль “Тесла” з водієм-манекеном! Головна мета цього жарту - привернути увагу до унікального проекту. Мрійник Ілон Маск у такий спосіб наголошує: космічна подорож людини на Марс стане можливою набагато раніше, ніж вважають скептики.

Кілька місяців тому Маск заявив, що пілотовану місію на Червону планету його компанія SpaceX відправить у середині 2020-х років. Проте фахівці Європейської космічної і НАСА, для якої працює SpaceX, переконані, що людина зможе полетіти на Марс не раніше 2040 року.

Справді, не все так просто. По-перше, пілотована місія на Марс коштуватиме десятки мільярдів доларів. По-друге, навіть потужна ракета Falcon Heavy летітиме на Марс близько півроку. Після такої тривалої подорожі учасники експедиції, за попереднім планом, протягом року перебуватимуть на Марсі. А потім шість місяців польоту на Землю... Сьогодні ніхто не може відповісти, чи зможуть люди витримати це нелегке випробування. Наукових даних бракує.

Нарешті, чимало вчених запитують: а хто сказав, що люди обов'язково повинні летіти на Марс? Звичайно, досліджувати Червону планету треба, кажуть експерти, - але ми це вже багато років робимо! Американські марсоходи грунтовно вивчають Марс, надсилаючи на Землю якісні кольорові знімки цієї планети. Як переконливо доводять, що людям на Марсі робити нічого: це безплідна, суха й заморожена пустеля, якою проносяться потужні пилові бурі.

Понад три мільярди років тому Марс був схожий на Землю. Там були річки й полярні океани, можливо, якась рослинність, чи навіть примітивні форми життя.

Але згодом Марс через свій малий розмір втратив магнітосферу. Його атмосфера стала беззахисною перед частинками сонячного вітру й високоенергетичним космічним випромінюванням... Поступово марсіанська атмосфера дуже сильно розрядилася. Вода з поверхні планети зникла, залишившись лише у полярних льодових шапках, під землею і зовсім трохи - у розрідженій атмосфері.

На Марсі холодно - уночі температура на поверхні планети падає до мінус 100 градусів за Цельсієм.

Зрештою, на Місяці людині також було нічого робити, але американці туди літали. Місячна “лихоманка” пояснюється просто: СРСР першим запустив на навколоземну орбіту пілотований корабель, тож США, мріючи взяти у політичного конкурента космічний реванш, мусили реалізувати місячну програму... До Марсу росіяни у найближчому майбутньому не долетять. А відтак, із фінансуванням пілотованої місії на Марс у Ілона Маска можуть виникнути проблеми.

Але він усе одно мріє про далеку Червону планету...

Схожі новини