Передплата 2024 «Добрий господар»

Стало відомо, як в Росії знущались із загиблого хлопця-опозиціонера

  • 26.12.2015, 15:30
  • 7 214

​В Росії від 18-річного опозиціонера Влада Колєснікова відвернулися рідні, він постійно зазнавав знущань від оточуючих.

Про це сам Влад розповів журналісту "Радіо Свобода".

Влад став відомий після того, як 3 червня 2015 з'явився у своєму технікумі в підмосковному Подольську у футболці, на якій був зображений прапор України і напис: "Повернути Крим!". Через кілька днів після випадку з футболкою його побили однокласники.

«Просто розбита губа, подряпини, кілька шишок на голові і три краплі крові", - написав він у "Фейсбуці", намагаючись бути хоробрим. Однак ті, хто його оточували, явно не збиралися на цьому закінчувати. До нього в будинок прийшли поліцейські. У військкоматі йому винесли діагноз "розлад особистості". Потім Влада виключили з училища, "на його власне прохання", як йому було заявлено. Далі - гірше. Його власний дід, відставний офіцер КДБ, у квартирі якого Влад Колесников жив в Подольську, вигнав його з дому. Він зібрав його речі, посадив на поїзд і відправив до його батька в місто Жигульовськ Самарської області - на прощання пообіцявши звернути йому шию, якщо задумає повернутися, - розповідає журналіст.

Останнє повідомлення Влада Колєснікова
Останнє повідомлення Влада Колєснікова

Але й на цьому не закінчилося. Колишній кагебешник продовжив таврувати свого онука ганьбою в уїдливому інтерв'ю, даному кореспондентові газети "Комсомольська правда", в якому розповів, що Влад був товстуном, але вирішив схуднути, звинувачував його у зв'язках із Заходом і дозволив собі цитувати фрази з його особистого щоденника. "Комсомольська правда", само собою, була тільки щаслива, отримавши можливість опублікувати таку статтю. Тоді Владу було ще тільки 17 років, він був майже дитиною.

"Я навіть у страшному сні не можу подумати, що за шматок тканини, за прапорець і новини про нього - може запуститися така машина", - написав Влад пізніше журналісту.

переписка Колєснікова з журналісткою Раді Свобода
переписка Колєснікова з журналісткою Раді Свобода

Життя в Жигулівському розради Владу не принесла, а чутки про його гомосексуальність лише підливали масла у вогонь. Його нові однокласники звично били його, штовхали, знущалися, плювали в обличчя, жбурляли в нього брудом і сніжками. А ще звали "хохлом" і "п*даром".

"Я навіть згадати не можу, скільки разів мене по суті били. Просто йдеш по коридору - і" На тобі, с***! ", І по вуху ..." - писав він.

В Росії скоїв самогубство хлопець, який підтримував Україну

У місті Жигульовське Самарської області наклав на себе руки 18-річний Влад Колесников.

Ім'я юнака стало широко відомим в червні 2015 року, коли він прийшов на заняття у футболці з українським прапором і написом "Повернути Крим!", А також вивісив в Подольську, де він навчався, антивоєнне гасло. Пише Радіо Свобода.

Після цього інциденту Влад був відрахований з технікуму. Ним зацікавилися спецслужби: поліцейські приходили і запитували, звідки він взяв футболку. Дід, прихильник Путіна, відправив його до батька, в Жигульовське.

В інтерв'ю Влад розповідав:

"У військкоматі я сказав, що не хочу служити і не хочу йти воювати проти своїх братів. У мене на телефоні записаний гімн України. Я вирішив включити гімн України, бо російську армію я не підтримую взагалі і служити в ній вважаю ганьбою. Він включив гімн України і сказав: "Хлопці, я не піду воювати в російську армію".

Історія Влада Колесникова стала широко відома, про нього писали і російські, і західні ЗМІ. Він вів популярний блог і брав участь у ряді опозиційних груп у "Фейсбуці". Однак в Жигулівському Влад не знайшов спільної мови з родичами і скаржився на цькування з боку однолітків.

"Відносини з людьми просто жах - ... Вже обіцяли побити, кидали в мене бруд і сніжки, постійні образи і штовхання ліктями в коридорах. Навіть один дав в обличчя (не сильно, на щастя). Мені не можна звертатися в поліцію (ті ще влітку дали зрозуміти, що допомагати не будуть і, процитую, "сам би тобі в морду дав за такі речі ..." У Жигульовському тут зі мною взагалі що завгодно можуть зробити. Відчайдушно шукаю, куди можна виїхати", -. писав він у листопаді кореспонденту Радіо Свобода.

25 грудня Влад Колесников прийняв смертельну дозу ліків. Поліція повідомила, що врятувати його не вдалося.

Пізніше російський журналіст Айдер Муждабаєв звернувся до української влади у зв'язку з самогубством у РФ 18-річного Влада Колеснікова, публічно виступав на підтримку України і заявляв перед смертю про цькування з боку однолітків.

Текст звернення опублікований у Фейсбуці журналіста.

"Я прошу вас, шановний президенте України, прем'єр-міністре, депутати Верховної Ради, дорогі українські волонтери, - помічайте, рятуйте, запрошуйте і приймайте в Україні таких людей... Для таких, як Влад, - це питання життя і смерті... Прийміть, будь ласка, необхідні закони, розробіть полегшені процедури надання статусу біженця. Такі люди не повинні помирати, якщо поряд з цим нелюдським пеклом є вільна країна Україна!", - написав Муждабаєв.

Журналіст зізнався, що для нього самогубство Влада - найстрашніша людська трагедія за минулий рік.

Схожі новини