Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Туск назвав Росію серйозною загрозою для ЄС

  • 17.07.2015, 13:03
  • 1 952

Росія є серйозною, але не найбільшою загрозою для Євросоюзу. Значною загрозою для ЄС є радикальні настрої, поширені зараз в Європі.

Про це в інтерв’ю кільком європейським ЗМІ, зокрема польській газетіRzeczpospolita, заявив президент Європейської ради Дональд Туск.

"Росія є серйозною, але не найважливішою загрозою для Європи", - зазначив Туск і додав, що значними проблемами для Європи є також нестабільна ситуація в Середземноморському регіоні, загроза тероризму і наплив іммігрантів.

Водночас він підкреслив, що загроза для ЄС йде і зсередини - через зростання популярності в Європі ідей, які ставлять під сумнів доцільність існування ЄС в нинішній формі та бажання усе змінити - договори, цінності.

"Ситуація нагадує період після 1968 року в Європі. Є настрій, схожий, можливо, не на революційний, а на загальну нетерпимість. Але коли нетерпимість перестає носити індивідуальний характер, а стає загальною, то це є вступом до революції", - констатував президент Євроради.

Він додав, що цьому сприяє багато чинників, наприклад, безробіття молоді.

Туск підкреслив, що проти ЄС і його базових цінностей виступають ліві та праві радикали, що добре видно в роботі Європарламенту.

«Але їхній союз (правих і лівих радикалів — Hед.) є символічним. Як історик знаю, що найбільшим трагедіям в Європі передували союзи радикалів з різних боків. Те, що говорять радикали, може звучати навіть привабливо з інтелектуальної точки зору, але це не має нічого спільного з реальністю», - вважає Туск.

Схожі новини