Передплата 2024 ВЗ

Вигукуючи «Слава Україні!», журналісти «літали» над польським озером

У Zoom Natury можна і поплавати, і біцепси підкачати, і дістати адреналін

фото автора
фото автора
фото автора2
фото автора2

Останніми роками їздили влітку відпочивати на Шацькі озера. Але величезне озеро Світязь стало настільки запущене і занедбане, що відбиває бажання поніжитися у його тепленькій водичці. Старенькі будиночки, вигоди (якщо це можна назвати вигодами) — на вулиці. Скрізь бруд, як у совдепівські часи. Зате ціни — космос! Ніхто не вкладає грошей у те, що дає нам природа, а за відсутність сервісу ще й набивають собі кишені. Коли на запрошення Польської туристичної організації побувала у Януві Любельському, щиро позаздрила полякам, що мають суперовий відпочинковий комплекс Zoom Natury (велика природа).

Від кордону до Янува Любельського якихось 40 кілометрів. І якщо нема черги на Рава-Руській митниці, за дві-три години можна туди дістатися. Не хочу вихваляти вчергове відповідальних за дороги у Польщі, але коли їдеш асфальтівкою, що прокладена у лісі, складається враження, ніби по паркету. Ніяких тобі вибоїн, машина летить як стріла! Нема жодного даішника, який, як Сень з конопель, може вилетіти з-за куща мало не під колеса. На дорогах встановлені спеціальні прилади, що фіксують перевищення швидкості. І торгуватися — пишемо протокол чи платимо на місці — тут ніхто не буде...

Парк культури і відпочинку Zoom Natury почали будувати шість років тому. Проект передбачає 21 мільйон злотих інвестицій, 14-ть з яких виділив Європейський Союз. Решта вкладає фірма, котра взялася за нього. За кожну копійку, виділену ЄС, треба відзвітувати, тому “ковдру” ніхто на себе не тягне. Усе по-чесному. Почистили озеро і впорядкували територію. Загалом на сьогодні освоєно 10 га парку. У сезон відпочивальників обслуговує 90 осіб. В основному влітку працюють студенти. Батькам, які привезли зі собою малечу, не треба бігати по пляжу за дітьми — їх розважають аніматори.

Відпочивальників сюди тягне наче магнітом. Якщо гарна погода, у вихідні приїжджає понад 10 тисяч осіб. Воно і не дивно. Доба з триразовим харчуванням коштує 50 злотих на особу

(200 грн. — Г. Я.). Це якщо оселитися у так званому фінському будиночку, де два двомісні номери з’єднані спільними вигодами. Хто хоче відпочивати “як за кордоном”, може забронювати номер у 4-зірковому готелі. Але там і ціни відповідні. Якщо хтось приїхав лише на день, не мусить тягнути зі собою варені яйця, огірки-помідори. Тут можна за 15 злотих (60 грн.) з’їсти повноцінний обід.

Для любителів активного відпочинку прокладені велосипедні доріжки і встановлено тренажери. Можна і поплавати досхочу, і силу підкачати на тренажерах.

Діти — народ непосидючий, тож люб­лять лізти туди, де не можна. У парку відпочинку для них “прокладено” спеціальні мотузкові траси.

Траса “Малюків” — найнижча, призначена для дітей віком від трьох до 12 років. Складається з 12 перешкод. Вона повністю обтягнута сіткою, тож навіть за гіперактивних дітей батьки можуть бути спокійні.

Зелена траса вища — від трьох до п’яти метрів, також має 12 перешкод, дерев’яні тунелі, три спуски на короткометрових линвах. І також діти у безпеці, бо усе обтягнуто сіткою.

Блакитна траса у деяких місцях сягає семи метрів і має 14 перешкод. Ще одна траса — червона. Вона — найвища, для найхоробріших. Але всюди гарантована безпека. Навіть неповносправні діти і дорослі можуть долати перешкоди на таких трасах.

Ті, хто не уявляє відпочинку без адреналіну, може скористатися вежею сили. Журналісти з нашої групи підіймалися на вишку 16 метрів і звідти стрибали вниз з криком “Слава Україні!”. Відчайдухи летіли на линві протяжністю 220 мет­рів над озером і пляжем. Та найбільшою атракцією для сміливців — “чортова” гойдалка. Того, хто хоче погойдатися на ній, підіймають на висоту 17 метрів і... відпускають. Людина розхитується як маят­ник і літає туди-сюди майже хвилину. Наш понад стокілограмовий водій Рафал літав на “чортовій” гойдалці і щосили горланив “Слава Украї­ні!”. Здавалося, це чули не лише відпочивальники, а й митники на кордоні.

Парк з мотузками і линвами у Януві Любельському — один з найбезпечніших у Польщі. Раз на тиждень відповідна служба перевіряє справність кожної траси. А кожного летючого сміливця “тримає” на мотузці відповідальна за політ особа.

В організаторів активного відпочинку — наполеонівські плани. Незабаром відкриють три малі лабораторії, де діти зможуть пізнавати природу у форматі 3Д.

Схожі новини