Передплата 2024 «Добра кухня»

У Князі є все – від готики до... фюрера

Замок на південному-заході Польщі дарує красиву мандрівку крізь віки

За 70 км на південь від Вроцлава, біля чеського та німецького кордонів, серед національного парку з букових лісів заховався один із найбільших і найгарніших польських замків — Князь!

Королі та розбійники

Замок розташований на скельному мисі, з якого відкривається казковий пейзаж на букові ліси площею понад 300 га. Він стоїть над ущелиною, під якою тече річка Пельчніца. Заклали замок наприкінці XІІI ст. представники сілезької гілки польських правителів П’ястів. За свою довгу історію він змінив безліч власників — ним володіли польський король Владислав Ягеллонський, угорський король Матіяш Корвін, чеський король Іржі з Подебрад. Найдавніша частина замку — залишок старовинного романського укріплення, яку заклав князь Болько I Суворий, котрий правив на той час Вроцлавським князівством. У XIV ст. замок належав князю Больку II, а потім перейшов у володіння чеських королів, від яких потрапив до розбійників, і знову королю довелося його відвойовувати...

На початку XVI ст. замок став власністю княжої сім’ї родичів П’ястів — Гохберг-Пщіньских, і залишався у їхньому володінні до 1939-го. У 1548-1555 роках замок перебудували у стилі пізньої готики із домішкою елементів ренесансу, а в XVIII ст. добудували ще частину в стилі бароко. При перебудові в XX ст. додали елементи у стилі сецесіону.

Власне через те, що замок стільки разів добудовувався і перебудовувався, зараз він виглядає як мозаїка різних будівель, об’єднаних в одну. Найстаріша третина замку, найближча до краю урвища, — готика, далі посередині — ренесанс, ще далі — бароко. Три в одному! Довкола замку красиві тераси із фонтанами.

Інтер’єри кімнат замку — щоразу нова кольорова гама з відповідними старими меблями, які сюди звозять з різних куточків Європи, та унікальною історією, що нагадує про колишню аристократичну велич. У замку жили королі і розбійники, князі та графи... Ось мисливська зала з чучелами вбитих тварин, а ось картини родини Гохбергів, яка 400 років ґаздувала в просторому замку. А ось ця мініатюрна пані з осиною талією... найкрасивіша жінка Європи.

Замок «оперізують» тераси.

Як аристократично в гречку скакати

У тієї красуні типове аристократичне ім’я — Марія Терезія Олівія Гохберг фон Плесс. А для друзів — просто Дейзі. Вона народилася у 1873-му, а померла 1943-го. Із чоловіком фон Гохбергом та пані прожила з 1891-го до 1923-го. А була ще в житті тієї аристократичної родини непогана веремія скакань у гречку, зрад, розлучень і всіляких таємних романів... Як воно було насправді, тепер ніхто точно не знає, але кажуть, що красуня Дейзі ходила часто «наліво» з прусським королем Вільгельмом ІІ, через що розлучилася з чоловіком Яном Генриком XV Гохбергом князем фон Плессом. Потім він одружився з панною, молодшою від нього на

27 років, але та скочила у гречку з його сином від Дейзі, і народила від сина дитя. І знову розлучення... Ось такі вони, аристократичні звичаї...

55 метрів під камінь для Гітлера

А потім прийшли нацисти, і аристократична сага завершилася. У роки ІІ Світової німці провели свою перебудову замку, вивезли цінні речі інтер’єру і навіть планували зробити Князь однією з резиденцій фюрера. Заради цього значно пошкодили інтер’єри, встановили ліфт, а під замком, у скелі, прорубали на 55 м (!) в глибину тунелі-підземелля завдовжки майже кілометр. Із замку йшов потаємний ліфт, яким, у разі небезпеки, Адольф Гітлер мав сховатися на 11 поверхів вниз, під товщею каменю... Зараз вхід у «бункер» для фюрера із «дзотом» для кулеметника — мовчазні свідки тієї епохи. Рубати тунелі нацисти не переставали до травня 1945-го. Тепер там водять туристів, для яких висять нацистські плакати, вимикають світло і вмикають сирени, що має передати відчуття бомбардування і дух епохи.

Старіша, північна частина замку.

Весілля у княжих палатах

Червона армія дограбувала у замку те, що не встигли нацисти, і на якийсь час перетворила його на казарми. Проте вже з середини 1950-их розпочалася консервація, а з кінця 1960-их замок почали реставрувати, що й роблять до наших днів. Систематичне відновлення, реставрація та ремонт інтер’єрів мають повернути замку його колишню пишноту. Проте вже зараз численні юрби туристів, які залишають свою копійку, польські та європейські фонди зробили з замку казку. Його зовнішній стан і внутрішнє оздоблення кімнат змусять позаздрити будь-яку українську твердиню.

Заробляють не лише на екскурсіях. На території замку, в історичних будівлях, діє готель, працюють ресторани, продають сувеніри та антикваріат. Кімнати замку здають в оренду на святкування урочистостей — від весіль до Нового року. Замковий комплекс об’єднує близько 400 кімнат і залів, 12 садових терас із фонтанами, розташованими біля підніжжя замку. Тож чому це все має даремно простоювати, запитують екскурсоводи?

Попри великі розміри замок — обжитий. Його каміни справно топлять, видно, як у ньому вирує життя... Новорічна вечірка у бароковій залі Князя буде коштувати, наприклад, 1100 злотих із пари, а з ночівлею в замку — 1400 злотих. А просто вхід з екскурсією — близько 30 злотих.

Схожі новини