Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коктейль націоналізму, ксенофобії та ісламізму

Кремль грається з вогнем, провокуючи конфлікти між мігрантами і росіянами

У Росії вперше за два роки стався теракт за межами Кавказу. У Волгограді, що за 400 км від українського кордону, смертниця підірвала себе, вбивши шістьох осіб і поранивши 33-х. Деякі оглядачі вбачають зв’язок між терактом у Волгограді та подіями в московському районі Бірюльово, де півтора тижня тому мігрант із Азербайджану зарізав російського хлопця. Через це відбулися масові безлади, спалахи націоналізму, міжетнічної ворожнечі... У Росії заговорили про проблеми мігрантів та радикального ісламу...

Рейдерство та мігранти

Можливо, вибух у Волгограді — помста кавказької організованої злочинності за Бірюльово? Звучать голоси про те, що зростання націоналістичних настроїв — політично вигідне частині російського керівництва. Ця частина еліти могла якщо не спровокувати теракт, який на тлі Бірюльова неминуче мав призвести до зростання націоналістичних настроїв, то принаймні не перешкоджати йому... Існує ще одне припущення — гроші. Боротьба з терактами і тероризмом — один з найбільш ласих шматків бюджету. Чим частіше стаються теракти, тим легше переконати громадськість, що коштів на боротьбу з тероризмом слід виділяти більше...

Після погрому в Москві затримали 1200 іммігрантів, кількасот із них працювали в Росії нелегально. Мер Москви Сергій Собянін заявив, що овочеву базу, де працювали прибульці, закриють не на 90 днів, як постановив суд, а назавжди. За словами Собяніна, буде краще збудувати на місці бази спорткомплекс. А російські ЗМІ пишуть, що вже є плани збудувати там торговельно-розважальний центр.

Поліція арештувала главу ради директорів компанії, яка керувала базою, Магомеда Чурилова, звинувативши його в «організації незаконної міграції». Поліція також шукає гендиректора компанії. Усе, що змогли обом інкримінувати, — «на території бази незаконно жили двоє узбеків і один молдаванин». Чурилов вини не визнає. Його адвокат Асма Шамілова вважає: «Це гра на антиіммігрантських настроях у російському суспільстві, аби змінити контроль над базою, а головне, над такими дорогими в Москві 24 га землі. Це — рейдерство».

Овочебазу «Покровська» створили до Олімпіади 1980-го у Москві. Із неї постачають до 70% помідорів, огірків та інших овочів, які споживають у московському регіоні. Це майже мільйон євро щодня. Нинішні власники, брати Гаджієви, купили її 2007-го. Вони були номінальними власниками, як інформує російська агенція «Росбалт». Насправді базу контролювали різні злочинні групи. «У тому, що заворушення мало режисера, у нас немає сумнівів», — пояснило «Росбалту» джерело в московській поліції.

«Від погромів люмпенів — до революції рабів»

Російський публіцист Юлія Латиніна вважає, що проблема іммігрантів загрожує існуванню російської нації і культури: «Ситуація в Бірюльові — наслідок курсу Путіна на побудову в Росії рабовласницького суспільства. Суспільства, в якому є еліта, яка має доступ до бюджетних грошей і адмінресурсу, що дозволяє експлуатувати рабів. Маємо рабів, на яких лежить основний тягар фізичної праці, і російський люмпен, якого тримають на хлібі та видовищах. Цей стратегічний курс супроводжує пропаганда про те, що росіяни не хочуть працювати, в країні бракує робочих рук, а праця мігрантів дешевша. Дешевизна раба в Росії полягає в тому, що прибуток від його праці отримує господар (чиновник і поліцейський), а витрати за нього оплачує бюджет. Нам кажуть, що росіянин не буде працювати на овочебазі. Бо може піти в даішники і через рік купити новий «Мерседес». Держава створює мільйони робочих місць, які дозволяють обкрадати бюджет і грабувати виборця (ДАІшники, поліцейські, контролюючі органи), а потім дивується, що люди, які займають ці місця, воліють красти, а не працювати».

Висновок Латиніної: «Запровадити візовий режим з країнами Азії, заборонити створені під мігрантів місця праці, заборонити бюджетним установам най­мати негромадян Росії, встановити драконівські штрафи за найм неросіян, у рази скоротити кількість перевіряльників, поліцейських і даішників, що дасть сотні тисяч рук на ринку фізичної праці та збільшення оплати цієї праці за рахунок скорочення гігантських витрат на паразитів… Якщо цього не зробити, то від погромів, вчинених люмпенами, через 10 років дійдемо до революції, влаштованої рабами».

84% росіян, опитаних «Левада-цент­ром», виступають за впровадження візового режиму з країнами Середньої Азії та Закавказзя. «Парадоксально, але нелегальних мігрантів в Росії, про яких усі пишуть, — не існує. Вони всі легальні. Візового режиму немає, в Росію можна в’їжджати без закордонного паспорта. У Росії має бути ясна політика в цій сфері: прагнемо скоротити кількість мігрантів, запроваджуємо візи, реалізуємо стратегію підвищення продуктивності праці, вільно впускаємо лише кваліфікованих працівників і боремося проти виникнення етнічних гетто (як-от на овочебазі)», — радить опозиційний політик Олексій Навальний.

«Кожен п’ятий росіянин — мусульманин»

«Мусульмани становлять 23 млн. із 144-мільйонного населення Росії (15%), і їх частка стрімко зростає. Серед етнічних росіян поширений алкоголізм. У них європейська народжуваність і африканська смертність. У російських жінок в середньому 1,4 дитини, а середня тривалість життя російських чоловіків — 60 років. У Москві етнічні християнки народжують 1,1 дитини, мусульманки — 2,3 дитини. У Москві у татарок буває по шестеро дітей, а у чеченок та інгушок — по десять... Росія переживає релігійну трансформацію, яка матиме для світу більше значення, ніж розпад СРСР... Ці розмови змушують етнічних росіян виступати проти мусульман. Результатом стають тенденційні репортажі в медіа, напади на мечеті, сутички на етнічному ґрунті, зростання ролі радикальних російських націоналістичних організацій», — пише американська The Washington Post.

Схожі новини