Передплата 2024 «Добрий господар»

Америка «перезавантажила» Обаму

Американці на виборах переобрали на чотирирічний термін чинного президента Барака Обаму. Вирішальне значення у його перемозі зіграла підтримка виборців у «штатах, що сумніваються», — Огайо, Вірджинія, Айова, Нью-Гемпшир, Вісконсін, Невада і Колорадо.

Ромні переміг у традиційно «республіканських» штатах і лише в одному «такому, що сумнівається», — Північна Кароліна. Загалом Обама і Ромні набрали голосів практично порівну, але в силу непрямої системи виборів у США це має не більш ніж символічне значення. Явка на виборах була високою — понад 63%.

Офіційні результати виборів у США оприлюднять за кілька днів. 17 грудня в усіх штатах відбудуться засідання виборників, результати голосування яких будуть скеровані до Сенату. 6 січня 2013-го на спільній сесії обох палат Конгресу оголосять обраних президента і віце-президента США. Інавгурація глави Білого дому відбудеться 20 січня.

Сам Обама був на виборах у рідному Чикаго, де розташований його штаб. Ромні вже привітав Обаму з переобранням, визнавши поразку. «Я щойно телефонував Обамі, аби привітати його з перемогою», — сказав Ромні у своєму виборчому штабі у Бостоні. Як передає канал CNN, Обама переміг, набравши мінімум 303 голоси виборників при необхідних 270. Ромні отримав 203 голоси. Обама подякував виборцям за перемогу: «Це сталося завдяки вам. Спасибі вам. Ще чотири роки... Це вибір між двома відмінними баченнями Америки. Це вибір між поверненням до попередньої моделі прийняття рішень нагорі, яке зруйнувало нашу економіку, і політикою підтримки середнього класу, яка виводить нас з цієї кризи».

В одному з кафе у центрі Львова, власником якого є американець, під егідою посольства США теж стежили за перебігом цього голосування, а експерти оцінювали, чого чекати від нового чотирирічного терміну Обами. У кафе теж провели голосування і теж переміг Обама — 26 голосів проти 16. Серед страв, які можна було скуштувати у ніч виборів, — «Омлет у стилі Обами» і «Круті млинці від Ромні».

«Не зовсім розумію, чому усі так тішаться з перемоги Обами. Америка переобрала президентом особу, яка протягом останніх чотирьох років щораз більше обертається спиною до Європи. Обама не зробив жодної серйозної дурості за чотири роки, але й не виправдав надій, які на нього покладали. Звісно, такі країни, як Франція, Німеччина чи Італія, тішаться, що президентом США залишиться особа, яка їм не перешкоджає. Але усім решта країнам Європи немає чого тішитися. Тим паче, що Обама буде продовжувати свою політику «перезавантаження» з Росією», — каже політолог Збігнєв Левицький.

«Обама переміг, тому що безробіття перед самими виборами у США опустилося нище за психологічну планку у 8%. Маємо 7,9% безробіття. Також Обамі додала балів його реакція на ураган «Сенді», — каже політолог Агнєшка Касинська.

«Коли я побачила, з яким ентузіазмом і відданістю американці голосували, то зрозуміла, що у Ромні немає шансів. Рекордна явка людей означала перемогу Обами. У світі загалом і у США зокрема завжди буде більше людей бідних і з середнім достатком, ніж багатих. Перемагає той, хто захищає інтереси бідних. Тому за умов демократії перемагає той, хто разом із незаможними людьми», — написала український коментатор із Вашингтона Мирослава Гонгадзе.

«Американці зі своєю легендарною політичною системою, яка потерпає від безлічі «глюків», більше схожі на пташенят демократії, ніж на єдину наддержаву у світі», — написала британська The Telegraph.

«Під час свого другого терміну Обама спробує підвищити податки для багатих, стримати ріст цін на навчання, створити мільйон нових робочих місць й інвестувати у відновлювальні джерела енергії. Обама також пообіцяв, що буде співпрацювати з республіканцями у Конгресі для спільного вирішення проблеми зовнішнього боргу США», — пише польська Gazeta Wyborcza.

Що таке колегія виборників?

Виборча система США визначає переможця президентських виборів не за загальним рейтингом, а за вибором колегії з 538 виборників. Кожен штат обирає певну кількість виборників, яка дорівнює кількості його представників у парламенті. У більшості штатів діє закон — переможець забирає усе. Тобто, якщо більшість у штаті набрав демократ, то він забирає усі голоси виборників цього штату. Традиційно більшість штатів вибирають або демократів, або республіканців. Основна боротьба ведеться за так звані «штати, які сумніваються», — перемінного голосують то за одних, то за інших. Бувають поодинокі випадки, коли реальна підтримка населення більша в одного кандидата, а перемагає інший. Так сталося з виборами 2000-го, коли більшість голосів американців здобув демократ Альберт Гор, а переміг республіканець Джордж Буш-молодший, який отримав більшу кількість голосів виборників.

Ярослав ГРИЦАК,

історик

Барак Обама — президент ХХІ століття. Він у зовнішній політиці переніс увагу з країн Заходу на решту світу — країни Південно-Східної Азії. Для нас це великий недолік, бо ми залишилися поза увагою Америки. Обамі мало цікава Європа, а тим паче її східна частина. А його політика «перезавантаження» щодо Росії виявилася провальною. Це було з його боку довірою до міфу, що Дмитро Медведєв відмінний від Володимира Путіна. Виявилося, що Медведєв — це маска Путіна. Щодо головного внутрішнього питання Америки — економіки, то тут 50/50. Я серцем за Обаму, а розумом за Ромні... Вочевидь, позиція Обами щодо України залишиться незмінною. Від перемоги Обами виграє світ, але не виграємо ми.

Лідія МАЗУРИК,

громадянка США

Я голосувала по пошті за Мітта Ромні, бо вважаю, що він краще розбирається в економіці. Ромні — вправний бізнесмен, який показав, що вміє керувати своєю справою. Обама значно слабший у цьому. Зовнішня політика Обами небезпечна для таких країн, як Україна. Він прихильний до позицій Росії щодо її сусідів, ігнорує ядерну загрозу Ірану. У важкий для країни час він носиться зі своєю системою охорони здоров’я, яка знищить американську економіку. Так Обама турбується про 10 мільйонів бідних людей, які не мають страховки. Але якою ціною? Обама націоналізує систему охорони здоров’я, а це не американський підхід. У зовнішній політиці він не справляє враження, що Америка — світовий лідер. Зате Обама дотримується політики розширення бюрократичного апарату та роздачі подачок бідним. За чотири роки він подвоїв кількість нахлібників, які сидять на соцдопомозі. Він просто збільшує залежність людей від допомоги влади. Третина молоді в США не можуть знайти роботу і питання безробіття ніяк не вирішується. Кожна дитина, яка народжується у США, вже винна 20 тисяч доларів...

Схожі новини