Передплата 2024 «Добра кухня»

На місці спаленого кінотеатру «Дзвін» може з’явитися багатоповерхівка?

Типова схема недоброчесних забудовників може спрацювати й з колишнім кінотеатром, де мерія планувала облаштувати Музей гідності

Фото з ФБ Адріани Дигдалович
Фото з ФБ Адріани Дигдалович

Цієї ночі у Львові невідомі спалили кінотеатр «Дзвін», що біля пам’ятника Бандері. Приміщення згоріло майже дотла.

Кінотеатр «Дзвін» звели у 1950-х роках на місці павільйону кінотеатру «Ґражина», зруйнованого під час Другої світової війни. Це був перший літній кінотеатр в Україні. Пізніше його назвали «Маяк». Назву «Дзвін» він отримав у незалежній Україні.

2019 року у Львівській мерії виношували плани облаштувати в приміщенні цього кінотеатру комунальний меморіальний Музей гідності. Ідея благородна, але чи можна буде її реалізувати?

«Є ризик, що музею на місці спаленого кінотеатру „Дзвін“ не буде. Там з великою ймовірністю зведуть якийсь сучасний житловий комплекс, — розповів для „ВЗ“ рієлтор, громадський діяч, волонтер Орест Гаврилишин. — Схема „чорних“ забудовників давно відома: спалити комунальне майно, щоб потім різними шляхами звести житловий комплекс чи бізнес-центр. Це роблять зазвичай без відповідних дозволів… Коли міська рада буде судитися, вимагати знесення будівлі, забудовники домовляються і формально узаконюють новобуд. Аналогічна схема діє не лише зі спаленням старих об'єктів, які заважають забудовникам. Під час аукціонів штучно доводять до того, аби комунальне майно продати за копійки. Коли об'єкт уже в приватній власності, його зносять, а на місці з’являється багатоповерхівка».

Журналіст «ВЗ» звернулася по коментар до Львівської міської ради, аби почути гарантію чиновників про те, що цільове призначення кінотеатру (Музей гідності) буде дотримано і там не буде жодних забудов.

«Це питання потребує додаткового часу на опрацювання. У нас немає готового рішення, яке можна вже відразу публічно коментувати. Як тільки буде рішення, повідомимо», — повідомили «ВЗ» у пресслужбі Львівської міської ради.

Депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич сказав для «ВЗ»: «Якби в одну ніч не було б інших підпалів, особливо в Галицькому районі Львова, я б сильно згрішив. Але з кінотеатром виникла нестандартна ситуація, є ще сім інших місць підпалів. Палили переважно смітники. Треба з цим розібратися. Люди мають право думати про варіант навмисного підпалу заради зведення там житла. Не можу на сто відсотків підтвердити цю версію. Варто спершу дізнатися причину підпалу».

Керівниця Музею гідності 31-річна Андріяна Дигдалович — дочка Героя Небесної Сотні Андрія Дигдаловича каже «ВЗ», що експонати Музею гідності не постраждали через пожежу. Бо через юридичні колізії експонати не зберігалися в приміщенні кінотеатру «Дзвін».

"Музей створили у 2019 році, як комунальну установу міської ради, — каже співрозмовниця «ВЗ». — Львівська міська рада надала нам в користування інше приміщення, яке ми облаштували під сховище для експонатів. Але не розголошуємо адресу з міркувань безпеки. Серед експонатів — особисті речі учасників Революції Гідності, Героїв Небесної Сотні, а також учасників війни, загиблих на війні. рф показала, що вони не гребують нічим, знищують музеї, які стосуються національної ідентичності".

— Яким ви бачите майбутнє музею? Є шанси, що він працюватиме там, де був кінотеатр «Дзвін».

— Створено комісію. Зараз відбуваються зустрічі на цю тему, де все будемо аналізувати і рахувати. Звичайно, я зацікавлена у тому, щоб музей був позаду пам’ятника Степану Бандері. Це дуже символічно: показано шлях боротьби українського народу. Самі розумієте, що є багато факторів, на які я не можу вплинути…

Схожі новини