Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Орендарів кінотеатру «Львів» у Стрийському парку «попросять»?

Львівська обласна рада хоче облаштувати в цій будівлі «мультикультурний хаб»

На фасаді колишнього кінотеатру “Львів” навіть вивіски немає... Фото автора
На фасаді колишнього кінотеатру “Львів” навіть вивіски немає... Фото автора

Львівська обласна рада намагається виселити з кінотеатру «Львів», що у Стрийському парку, недобросовісних орендарів — заклади ресторанного бізнесу. Мовляв, ті нищать будівлю, без дозволів переплановують фасад споруди. Наразі цей процес обходиться без втручання Феміди. Якщо ж орендарі не відреагують на зауваження облради, тій, не виключено, доведеться звертатися до суду.

Договір оренди одного із ресторанних закладів завер­шився ще у вересні 2022-го, але підприємець надалі незаконно працює в кінотеатрі. Інший же підприємець має чинний дого­вір оренди, проте вирішив зро­бити у частині кінотеатру пере­планування, ремонт… І все це без дозволів Львівської облас­ної ради та Львівського палацу мистецтв, на балансі яких пере­буває кінотеатр «Львів».

Орендна плата для одного з ресторанних підприємств — 57 тисяч гривень (до квітня 2023 року оренда була лише 13 тисяч гривень). Така сума — для пло­щі (разом з літнім майданчиком) 240 «квадратів». Інший підприє­мець, договір якого завершився ще 2022 року, платив у обласну скарбницю аж 600 гривень. Цей орендар користувався лише літ­нім майданчиком.

Журналістка «ВЗ» завітала у Стрийський парк, щоб побачи­ти, які кафе працюють в кіноте­атрі. Левову частку приміщень і літньої тераси займає кафе, яке продає морозиво. Поруч — ка­фе-кондитерська. Один із за­кладів оновив фасад кінотеатру, що на першому поверсі, а з боку змінюють плитку, риють тран­шеї і підготували будівельні ма­теріали для роботи. Працівники закладу не змогли відповісти на запитання, чи ці роботи є закон­ними. А ось в управлінні майном спільної власності Львівської обласної ради кажуть, що все незаконно.

Як розповів «ВЗ» член депу­татської комісії з питань ін­женерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу ЛОР Захар Миляник, загалом при­міщення кінотеатру «Львів» — це орієнтовно 2,5 тисячі метрів ква­дратних. «Уся проблема — на де­які комунальні приміщення об­ласної ради договори оренди автоматично пролонговуються, а не виставляються на аукціон, щоб хтось запропонував найбіль­шу вартість і там працював, — вважає пан Миляник. — Щороку в обласну скарбницю недоотриму­ємо десятки мільйонів гривень за оренду комунальних приміщень. За ці кошти ми би побудували на Львівщині дитячий садочок».

Тим часом Львівська облас­на рада має плани на один з найстаріших кінотеатрів міста — хоче облаштувати там «муль­тикультурний хаб». У кінотеатрі планують створити школу кіно­мистецтва, танцювальний зал, зали для мистецьких виставок і коворкінгу, місце для проведен­ня аукціонів.

Коментар для «ВЗ»

Ігор Титла, заступник начальника управління майном спільної власності Львівської обласної ради

Підприємець, який зараз платить 57 тисяч гривень оренди, робить ремонт без дозволів, які потрібні від нашого управління та від постійної депутатської комісії. Це порушення умов дого­вору. Вивчаємо ситуацію. Ставимо питання про те, що з ним ро­бити, — чи виселяти, чи розірвати договір оренди. Інший підпри­ємець, який до вересня 2022 року платив 600 гривень оренди, зараз часом користується цим приміщенням. Ми підготували по­зовну заяву до суду, щоб примусово його виселити.

Схожі новини