Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Цей стіл зарезервований для Героя України»

В Україні впроваджують популярну в США акцію — у ресторанах бронюють поминальні столи для загиблих на війні захисників

Фото автора
Фото автора

29 серпня, в День пам‘яті захисників України, українські ресторатори реалізовують соціальну акцію «Стіл пам’яті» (за ініціативи платформи пам‘яті «Меморіал»). Суть акції - упродовж дня на одному зі столів ресторанів та кафе буде табличка з написом «Цей стіл зарезервований для Героя України». Стіл буде засервірований на певну кількість персон і присвячений пам’яті Героям України. Зазвичай столи присвячують працівникам кафе, які були на передовій і загинули, Героям, які до широкомасштабного вторгнення рф ходили в цей заклад… Або, наприклад, загиблому захиснику, з яким ресторан мав співпрацю.

В Україні - соняшники, у США — червона троянда

Акція «Стіл пам‘яті» започаткували у США. В Україні акцію запровадила вдова військового Марія Грабар у пам’ять про коханого Іллю Грабара, який поліг у бою за Україну. Торік до акції долучилося сто українських ресторанів. Цього року у рази більше — 700 закладів в Україні та українські ресторани за кордоном, зокрема в США, Польщі.

Марія Грабар каже, що дізналася про акцію від знайомого американського військового. У США є День пам’яті, коли вшановують усіх полеглих за Батьківщину військових: вдома та в закладах громадського харчування сервірують столик для них.

Марія рекомендує ресторанам, які долучатися до акції, поставити на стіл соняхи — символ Дня пам’яті захисників, свічку — символ обірваного життя, синьо-жовтий стяг. У США на стіл ставлять червону троянду, яка символізує пролиту кров, сіль — сльози рідних, лимон — їхню гірку долю.

«Стіл ніби, чекає свого гостя, хто ось-ось прийде»

У Львові акцію реалізовують кількадесят ресторанів по всіх районах міста. Заклад «Вілла Австрія» присвятив стіл світлій пам‘яті воїна Олегу Мазуру — уродженця села Піски Львівського району. Це розвідник-снайпер 132-го батальйону. Загинув у травні 2022 року на Харківщині.

Відвідувачі ресторану позитивно ставляться до акції. Жовті троянди принесла жіночка, яка написала ім‘я загиблого воїна, посиділа, посумувала… Жінка випила кави і пішла.
Відвідувачі ресторану позитивно ставляться до акції. Жовті троянди принесла жіночка, яка написала ім‘я загиблого воїна, посиділа, посумувала… Жінка випила кави і пішла.

В закладі «Американо» стіл пам‘яті засервірували на двох персон. Вшанували свого офіціанта Ореста Костецького, який загинув на передовій 6 березня цього року, та воїна Тараса Покори, загинув на фронті у листопаді 2023 року. Тарас любив у цьому закладі пити каву «Американо».

"Традиція має американське походження, але близька українцям, — каже адміністратор ресторану Ігор. — В нашій культурі теж є звичай ставити посуд для померлих на родинних столах. Наш стіл засервірували на двох осіб, є листівка, де відвідувачі можуть списати ім‘я та прізвище Героя України, щоб в цей день нагадати про нього".

«Наш ресторан теж приєднався до акції - забронювали стіл для найсильніших з нас, на столі - квіткова композиція з соняшників та колосків пшениці, — розповіла для „ВЗ“ керуюча ресторану Park. Art of rest Ольга Малішевська. — Цей стіл ніби чекає свого гостя, когось важливого, хто ось-ось прийде. На ньому розміщена картка пам‘яті, куди кожен може вписати імена тих за ким сумує. Стіл пам‘яті присвятили трьом Героям — Віктору Комарніцкому Павлу Петриченку та Івану Бречку».

Схожі новини