Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Причетна до афери з „гуманітаркою“ організована злочинна група, яка має вплив в державних органах…»

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, як просувається розслідування у справі щодо розкрадання гуманітарної допомоги, яку виявили у селі Убині, що біля Львова

Ці супровідні документи на товари для Міноборони журналісти знайшли у смітті в селі Убині на Львівщині.
Ці супровідні документи на товари для Міноборони журналісти знайшли у смітті в селі Убині на Львівщині.

У резонансній справі щодо розкрадання гуманітарної допомоги, яку виявили у селі Убині, що неподалік Львова, з’явилися нові факти. Журналісти-розслідувачі з видання «Наші гроші. Львів» знайшли документи, які свідчать про те, що на цих підпільних складах була не лише іноземна гуманітарна допомога, але й виготовлена на замовлення міністерства оборони України продукція для української армії…

Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з волонтерами щодо цієї гучної справи — керівником ГО «Нескорені» Олександром Лабецьким та керівником ГО «Майбутнє Радехівщини», колишнім правоохоронцем Іваном Михайлівим.

Вражає той факт, що набивали підпільні склади гуманітарною допомогою від березня 2022 року (тобто від початку повномасштабної війни). Загальна їх площа — понад 1600 кв. м! На цю територію заїхало понад 70 фур! Зловмисникам вдалося наскладати понад сотні тонн «гуманітарки»! Очевидно, що робили це задля наживи. І як результат: допомогу не отримали ті, хто у час війни потребував її найбільше! Ще одна мета цієї організованої злочинної групи, на думку волонтерів, дискредитація волонтерського руху на Львівщині. Що це — як не державна зрада?!

Як дізналась журналістка «ВЗ», кримінальне провадження за ч. 2 ст.201 (розкрадання гуманітарної допомоги) розслідує управління обласної поліції у Львівській області. Створено також тимчасово-слідчу комісію Верховної Ради, яку очолив херсонець Сергій Козир.

Нагадаємо, раніше цією справою займалося Бюро економічної безпеки, а справу розслідували за ч.1 ст.212 (ухилення від сплати податків, зборів).

Разом з волонтерами ми записали декілька відеозвернень про те, що справа належним чином не розслідується, — каже Олександр Лабецький. — Через тиждень після нашого відеозвернення, з’явилося рішення Личаківського районного суду про те, аби передати цю гуманітарну допомогу тим регіонам, які її найбільше потребують. Представники 45 волонтерських організацій Львівщини пропонували Львівській військовій адміністрації допомогу з доставкою цієї «гуманітарки» на схід, але до нас по допомогу ніхто не звернувся. І лише після того, як справа набула суспільного резонансу, її почали розслідувати. Слідчим вдалося встановити власника і орендаря цих складів. Також стала відома благодійна організація, яка здійснювала свою діяльність за вказаною адресою.

Мова йде про два склади?

За документами це два курники, а не склади…

Один зі складів в Убинях
Один зі складів в Убинях

Що спонукало слідчих перекваліфікувати справу з «ухилення від сплати податків, зборів» у «розкрадання гуманітарної допомоги»?

Дивимося за руками шулерів… Коли стало зрозуміло, що цій справі не дадуть спуску — ні волонтери, ні військові, ні суспільство, статтю перекваліфікували. У мене є велика надія, що цю справу не замнуть! Хоча більшість волонтерів так не думають… Тому ми звернулися до Львівської обласної ради з вимогою звіту керівників поліції. На сесії, яка відбудеться 4 липня, мають заслухати керівників правоохоронних органів щодо цього питання.

Чи відомо вам, яка саме благодійна організація може бути причетна до цієї афери?

Мушу відповісти максимально дипломатично. На Львівщині з 9 вересня 2022 року згуртовано працює волонтерська спільнота. Ми маємо групу у WhatsApp (у ній понад 100 представників), де обговорюємо юридичні, безпекові, законодавчі питання… Координуємо роботу волонтерських штабів, зокрема, щодо гуманітарної допомоги. Серед цих представників немає благодійної організації, яка фігурує у цьому кримінальному провадженні. Але можу сказати, що ниточки тягнуться до Києва… Таку аферу пересічні волонтерські організації не могли б прокрутити. Тому якщо буде політична воля керівників області та бажання правоохоронних органів, до вересня цю справу можна буде передати до суду, із реальними прізвищами тих, хто все це організував.

Чи можна було таку оборудку прокрутити без відома Львівської військової адміністрації?

Зараз будь-яка допомога переїжджає через кордон за декларативним принципом. Будь-хто може оформити, наприклад, на код ЄДРПОУ, чи ідентифікаційний код фізичної особи, будь-яку кількість гуманітарної допомоги. Людина на кордоні вказує назву благодійної організації, до якої везе гуманітарну допомогу. І ця людина вказує дані свого паспорта (прізвище), номер машини, — пояснює Іван Михайлів. — Без цих даних неможливо перетнути кордон.

Знаю, що тепер митники скеровують листи до тієї чи іншої благодійної організації, чи вона дійсно чекає на гуманітарну допомогу і для кого її отримує…

Ви помиляєтесь! Станом на 27 червня 2023 року ніхто не відмінив постанову Кабміну. Будь-яка допомога їде за декларативним принципом. Наша громадська організація на днях отримала гуманітарну допомогу з США, ми писали лист на митницю, що ми її чекаємо. Але фура заїхала раніше, ніж наш лист надійшов на митницю.

Кількість гуманітарної допомоги зараз зменшилася в десятки разів. Але законодавчо і нормативно ніхто не зобов’язує мене, як отримувача гуманітарної допомоги, писати листи на митницю. Це моя добра воля. І добра воля митниці, якщо вони такий лист напишуть. А митники не мають права не пропустити гуманітарний вантаж. Крім того, митники не мають права знімати на відео гуманітарну допомогу, яка стосується військового призначення.

Чи можуть бути до цієї афери причетні підприємці, які ведуть бізнес з іноземними партнерами?

Якщо подивитися відео, яке знімали слідчі БЕБ на цих складах, то видно, що цю допомогу збирали пересічні мешканці за кордоном… Там харчі, порошок, памперси, іграшки, серветки, як кажуть волонтери, «різнобій». Були однотипні палети, наприклад, з консервами. Проходу між цими піддонами не було… Який би підприємець так складав товар?

Що вам розповідали місцеві жителі села Убині?

Люди розповідали, що підприємець ці два курники передав в оренду безкоштовно. Начебто у село приїжджали представники зі Львова… Зі слів місцевих жителів, це був організований процес з весни минулого року. Спочатку складали все в одне приміщення, потім в інше (поруч). Там завжди був рух. Одні машини приїздили, інші виїздили.

Представники Новояричивської селищної громади сказали жителям села, що це допомога для армії. Але така цікава деталь: військових та вантажівок з військовими номерами люди у селі не бачили. Приїжджали фури лише з цивільними номерами. Але зараз ширяться чутки, що це був прихований склад міністерства оборони… За нашою неофіційною інформацією, міністерство оборони до тих складів не має жодного відношення.

Місцева влада, очевидно, знає, хто причетний до цієї схеми… Не може не знати!

До голови тимчасово-слідчої комісії ВР надійшов офіційний лист від голови селищної ради Новояричівської громади про те, що вони взагалі не знають про цей склад… Думаю, все вони знають, просто бояться, тому й формальні відписки пишуть. Якщо б у листі поцікавилися колишніми курниками, то вони б відповіли… А так у них за документами дійсно складу немає.

Як ви думаєте, слідчим відомі ці особи, які причетні до розкрадання «гуманітарки»?

100% відомі! Ця злочинна група змогла організувати збір допомоги за кордоном, перетин кордону, розміщення на території однієї з ОТГ… Чому не виникало, наприклад, питань у місцевої поліції? Якщо всі знали, що цей склад працює на ЗСУ, значить хтось їх у цьому переконав! Якщо б я, чи будь-який інший волонтер, захотів це організувати, то ми такий ланцюжок не змогли б забезпечити! До тієї афери причетна велика група людей, яка має вплив в державних органах влади.

Чому обрали село Убині для зберігання «гуманітарки»?

Думаю, той, хто організував цю схему, у добрих відносинах з власником цього приміщення. А власник приміщення у дуже хороших відносинах з кимось у владі… Тобто власник передав ці приміщення під чесне слово комусь з влади, або під якісь зобов’язання. До речі, у місцевих мешканців про власника приміщення добрі відгуки.

Журналісти знайшли поруч зі складами документи. З них випливає, що на цьому складі були також речі, виготовлені на замовлення міністерства оборони (не для продажу).

Можливо, під час транспортування «гуманітарки» ці документи випали… У нас і раніше була інформація про те, що там були речі військового призначення. Коли журналісти-розслідувачі знайшли ці документи, у нас пазли склалися.

Де ці ділки брали військову амуніцію?

Невідомо… Але це свідчить про те, що ці люди мали відповідні повноваження.

Чому усі ці речі за рішенням Личаківського суду так швиденько забрали і вивезли до інших регіонів? З одного боку, зрозуміло, щоб вони не зіпсувалися, а з іншого боку — розслідування не завершене. Тобто вони знищили докази…

Торік багато волонтерських організацій недоотримали гуманітарну допомогу, яка до них мала приїхати. І ці волонтери звернулися до суду. Тобто після того, як фури перетинали кордон, вони зникали… Один потужний львівський фонд недоотримав допомоги зі США на 2 млн доларів. Цю справу розслідують майже рік!

Як дізналися волонтери, представники владних структур перенаправляли цю гуманітарну допомогу на інші склади. Тому багато волонтерів планували поїхати на ці склади в Убині, і переглянути перелік товарів. Але суд так швиденько ухвалив рішення, і «гуманітарку» почали вивозити, що волонтери просто не встигли поїхати і це перевірити…

Схожі новини