Передплата 2024 «Добрий господар»

Цього разу чемпіон справжній

Німеччину й Англію шкода… Але в тому, що найкращою на футбольному Євро-2024 була Іспанія, сумнівів немає

Тріумф збірної Іспанії на Євро-2024 – абсолютно заслужений. На полях Німеччини “Червона фурія” була найкращою. Фото spl.com.sa
Тріумф збірної Іспанії на Євро-2024 – абсолютно заслужений. На полях Німеччини “Червона фурія” була найкращою. Фото spl.com.sa

Похвалюся: майбутнього чемпіона футбольного Євро-2024 я вгадав! А точніше, перед чвертьфіналами припустив у блозі на сайті «ВЗ», що, судячи з гри, яку показали команди, Євро повинні виграти Іспанія, Нідерланди або Німеччина. Одна з цих збірних «спрацювала»… Чи міг Кубок Європи дістатися не іспанцям? Звичайно. «Червона фурія» могла вилетіти і у чвертьфіналі від німців (якби суддя призначив пенальті за гру рукою Кукурельї), і у фіналі. Зрівняли б англійці рахунок (Ольмо виніс м’яч із лінії воріт), і хтозна, як би все склалося… Водночас, чи хтось має сумнів, що саме Іспанія була на Євро-2024 найсильнішою? Думаю, ні. Цього разу чемпіон справжній.

Зрештою, збірна Іспанії виграла усі сім матчів на турнірі - хіба це не чемпіонський показник? Зокрема, перемогла Італію, Німеччину, Францію і Англію, тобто чотири збірні, які разом із Іспанією входять до елітної європейської п’ятірки. Не словом, а ділом… Тріумф у Німеччині став для збірної Іспанії четвер­тою перемогою на Євро в історії (рані­ше іспанці були чемпіонами 1964, 2008 і 2012 років) — унікальне досягнення! Збір­на Німеччини вигравала Євро тричі, збір­ні Італії і Франції - двічі.

Попереднє покоління збірної Іспа­нії вигравало завдяки своєму стилю «ті­кі-така», що передбачав велику перевагу у володінні м’ячем і безліч точних, пере­важно коротких передач. Збірна Луїса Де Ля Фуенте грає в інший футбол. І м’яч су­пернику з тактичних міркувань може від­дати, і від середніх і навіть довгих пасів не відмовляється… Згадаймо хоча б ви­рішальний гол у ворота збірної Англії: жодної «тікі-таки», швидка передача на фланг, звідти точний пас у центр на віль­ного партнера — гол!

Як на мене, теперішня «Фурія Роха» — по-справжньому тренерська коман­да. Не команда зірок (хоча вони в цій збірній є), а команда-зірка, сила якої не так у персоналіях, як у налагодженій ко­лективній грі. На заміну в іспанців ви­ходили футболісти, що представляють не «Реал», «Барселону» чи «Атлетико», а «Реал Сосьєдад» — міцний середняк іс­панської «Примери», але не більше. Але Меріно, Субіменді й Оярсабаль прекрас­но входили у гру й навіть забивали ви­рішальні голи (Меріно — німцям, Оярса­баль — англійцям). Навіть не подумаєш, що це не футболісти «основи»… Заміни, які робив Де Ля Фуенте, були надзвичай­но вдалими, постійно посилювали гру збірної Іспанії. Гадаю, цей фахівець — го­ловний претендент на звання найкращо­го футбольного тренера чоловічих ко­манд 2024 року.

Кого найбільше шкода? Особисто мені - Нідерланди, Німеччину й Англію. Голландці мають право нарікати на суд­дю, що поставив «лівий» пенальті на Кей­ні, а німці - обурюватися через непри­значений 11-метровий удар у ворота іспанців… А от у фіналі Англія могла на­рікати хіба що на себе. Боролася, за ра­хунку 1:2 могла зрівняти (не пощастило), — але в цілому Іспанія була сильнішою. І перемогла абсолютно заслужено.

А тим часом…

Авторитетні статистичні портали Sofascore і WhoScored оприлюднили свої версії символічних збірних Євро-2024.

Символічна збірна Євро-2024 за версією Sofascore:

  • Воротар: Меньян (Франція)
  • Захисники: Кукурелья (Іспанія), Рюді­ґер (Німеччина), Діаш (Португалія), Кім­міх (Німеччина)
  • Півзахисники: Руїс (Іспанія), Кроос (Німеччина), Ґакпо (Нідерланди), Ольмо (Іспанія), Б. Сілва (Португалія)
  • Нападник: Мбаппе (Франція)

Символічна збірна Євро-2024 за версією WhoScored:

  • Воротар: Мамардашвілі (Грузія)
  • Захисники: Кімміх (Німеччина), Бійол (Словенія), Пепе, Мендеш (Португалія).
  • Півзахисники: Мусіала (Німеччина), Ольмо, Руїс (Іспанія)
  • Нападники: Ямаль, Вільямс (Іспанія), Ґакпо (Нідерланди)

Дивно, але найкращий гравець Євро-2024 за версією УЄФА, іспанець Ро­дрі, до символічних збірних Sofascore і WhoScored не увійшов. Схоже, статисти­ка знає далеко не все…

Схожі новини