Передплата 2024 ВЗ

Шмигаль пообіцяв «світло в кінці тунелю»

Прем'єр каже, у двадцятих числах липня ситуація з електропостачанням має поліпшитися

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль потішив позитивом: уже цього місяця, у двадцятих числах липня, ситуація з електропостачанням має поліпшитися. Про це прем'єр написав у себе в Фейсбуці. Проте не розшифрував причини цього покращення.

«Ситуація з електропостачанням покращиться, бо спаде спека. А крім того — будуть введені в роботу атомні блоки, які вийдуть з ремонту», — пояснив «ВЗ» директор департаменту паливно-енергетичного комплексу Львівської ОВА Богдан Кейван.

Про це говорять і інші експерти. Ситуація з електропостачанням в Україні може покращитися у серпні, коли з ремонту вийдуть атомні блоки, а вересень і жовтень обіцяють бути з найменшими відключеннями. Дефіцит електроенергії може почати зменшуватися вже протягом найближчих десяти днів завдяки спаданню спеки та завершенню ремонту блоку АЕС. Про це повідомила колишня радниця міністра енергетики Лана Зеркаль в інтерв'ю «Українській правді».

Те саме зазначив і директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко, повідомляє «Оглядач». За його словами, енергетична ситуація в Україні залежить від кількох ключових факторів:

  • ремонт та обслуговування атомних блоків: виведення з ремонту атомних блоків дозволить збільшити виробництво електроенергії і зменшити дефіцит. Це важливий фактор, який може стабілізувати енергетичну систему в осінні місяці;
  • температурні умови: зниження температури сприятиме зменшенню навантаження на систему, оскільки споживання електроенергії для кондиціонування зменшиться;
  • інфраструктурні руйнування: відсутність додаткових руйнувань інфраструктури дозволить уникнути нових проблем з постачанням електроенергії. Проте, зимовий період залишається найскладнішим, і значних покращень у цей час очікувати не варто.

Схожі новини