Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Викладачам-науковцям без ученого звання – відтермінування мобілізації

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №7352 про відтермінування призову на військову службу під час мобілізації наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників

Про це повідомила у соцмережах народна депутатка Олена Шуляк.

«Сьогодні держава перебу­ває у стані війни. Але наста­не час, коли прийде перемога, і ми спокійно продовжимо від­будовувати і наново будувати Україну. Це стосується не лише будівництва інфраструктури і житла. Це стосується наших дітей та молоді, яким потріб­но буде давати фахову, якісну освіту. А також наших науков­ців, які повинні будуть розвива­ти українську науку. Саме тому наші науковці та педагоги по­винні продовжити зараз свою роботу на робочому місці й за­йматись цим після перемоги», – написала Шуляк.

У документі йдеться, що пра­во на відстрочку матимуть пе­дагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, які працевлаштовані за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки та не мають вченого звання та/або наукового ступеня.

“Усі науково-педагогічні працівники, які мають науко­вий ступінь, уже мають бронь від призову на військову служ­бу, – розповів “ВЗ” ректор НУ “Львівська політехніка” Юрій Бобало. – Щойно при­йнятий закон стосується пра­цівників ВНЗ без наукового ступеня. Загалом, багато на­ших викладачів і студентів піш­ли на фронт добровольцями. Два наші студенти загинули – один вчився в Інституті геоде­зії, другий – в Інституті теле­комунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки. За ви­кладачами, які беруть участь у воєнних діях, зберігається міс­це праці й зарплата. Але все одно цей закон був потрібний, бо без нього було багато не­зручностей. Зокрема, як відо­мо, зараз роздають військові повістки у різних громадських місцях, на заправках тощо. І серед таких осіб, яким нама­галися вручити повістки, були й наші працівники з науковим ступенем. Їм треба було пояс­нювати свій статус. Прийнятий закон певною мірою упорядкує такі питання”.

А тим часом...

Родичів загиблих на війні героїв звільнять від мобілізації

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопро­єкт про звільнення від мобілізації родичів загиблих у бою за­хисників України. Про це повідомив сайт ВР, пише liga.net. Також депутати проголосували за підготовку документа до другого читання за скороченою процедурою (до семи днів на правки).

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 23 про відтермінування призову. А саме: додати до списку осіб, які не підлягають мобілізації, жінок та чоловіків, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дідусь, бабуся, брат чи сестра) загинули або зникли безвісти, захи­щаючи Україну від російських окупантів.

Схожі новини