Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На заході України аграрії знайшли альтернативу борщовим овочам — лікарські трави

Вирощують десять компаній на площах понад дві тисячі га. Трави експортують в Китай, США, Японію та країни ЄС

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Останніми роками аграрії заходу України перекваліфікувалися із овочів борщового набору на вирощування лікарських трав. Цей ринок складний, але перспективний, прибутки з продажу трав — через три-п‘ять років.

Сьогодні на цьому ринку працюють десять компаній, вирощують трави на полях площею понад дві тисячі га. Чому саме трави? Бо підходять для різних сфер — фармації, косметології, харчової сфери…

Про це повідомив під час конференції у Львові «Плодоовочевий рух України-2023» директор компанії «Добротрав» Євген Шумейко.

Євген Шумейко. Фото авторки
Євген Шумейко. Фото авторки

«Зростає попит на трави, які вирощені за стандартами „Органік“

"Є тренд на здорове харчування, а лікарські трави, спеції - якраз у цій царині, — наголошує він. — Глобальний ринок трав зростає з року в рік. Попри війну, покупці наших трав — США, Японія, Китай, Індія та країни ЄС — найчастіше Німеччина, Болгарія та Польща. Попит на трави зростає, але і зростають вимоги до якості сировини. Є багато різних аналізів трав, аби вони потрапили на міжнародні ринки. Зокрема, є попит на трави з „логотипом Органік“. Були випадки, коли фермери кропили трави спреєм від шкідників, а коли зібрали та посушили, був запах спрею… Продавати такі трави категорично не можна».

До війни споживання лікарських трав в Україні, каже Євген Шумейко, тисячу тонн в рік. Але потім ринок обвалився. Причина — за кордон виїхали жінки з дітьми, які купували лікувальні трави для чаїв та інших лікувальних процедур. Трави вирощують переважно для експорту.

«У попиті - бузина, валеріана, кропива, подорожник, шавлія, — продовжує пан Євген. — Зокрема, шавлію беруть, як спецію. Великий споживач шавлії - США. Її також вирощують у Європі. Великий плюс шавлії - не вибаглива до вирощування і можна зекономити на прополюванні бур’янів. Шавлія виділяє речовини, які блокують ріст бур’янів. Також популярною є меліса, кропива».

Яка лікарська трава є найдорожчою?

Останніми роками ціни на лікарські трави зростають і в Україні, і в ЄС. Минулого року найдорожчою була Арніка — 250−300 доларів за кілограм… Справа в технології виробництва. Рослина росте лише в Карпатах, для неї потрібен комплекс сприятливого клімату та вологості. Ще один нюанс високої ціни — вчені виявили протиракові властивості Арніки. Після цього у світі різко збільшилася ціна Арніки — щонайменше втричі.

У рейтингу дорогих трав — сушена пелюстка волошки. За кілограм правлять тисячу гривень.

Схожі новини