Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Мафіозні» піцерії «дістали» італійців

Бо це «гастрономічна експлуатація організованої злочинності»

Гастрономічний заклад під назвою Mafia Pizzeria Southside працює в американському Канзас-сіті (штат Міссурі).
Гастрономічний заклад під назвою Mafia Pizzeria Southside працює в американському Канзас-сіті (штат Міссурі).

Як підрахував італійський Cоюз фермерів і виробників продуктів харчування Coldiretti, у різних країнах світу працюють щонайменше 300 піцерій, ресторацій і барів, назви яких нагадують про італійську мафію. У Coldiretti вважають, що назви на кшталт Mafia pizza і Cosa nostra є «огидним явищем».

У звіті асоціації Coldiretti, оприлюдненому у Палермо (острів Сицилія), сказано, що «мафіозні» назви піцерій і ресторацій — це «експлуатація у гастрономії найболючіших і найогидніших епізодів, постатей і форм організованої злочинної діяльності, які шкодять іміджу Італії».

Автори доповіді наводять, зокрема, зразки «мафіозних» назв закладів харчування, поширених в Іспанії. Серед них El padrino («Хрещений батько»), Dolce vita del padrino («Солодке життя хрещеного батька»)… Саме в Іспанії чи не найбільше «мафіозних» назв піцерій і ресторацій. Автори звіту асоціації Coldiretti нарахували на Піренеях аж 63 таких заклади. Зокрема, згадали про мережу кнайп, декорованих портретами реальних і кіношних італійських мафіозі.

У Німеччині, констатує звіт Coldiretti, працюють гастрономічні заклади під назвою Burger mafia, в Австрії - Mafiosi, у Бразилії - Al Capone Pizza di Mafia (Аль Капоне — знаменитий мафіозо з американського Чикаґо), у Франції - - Cosa nostra («Наше діло», відоме гасло італійської мафії). А у Фінляндії можна смачненько поїсти у ресторації Don Corleone, названій на честь одного з героїв книги й кіноепопеї «Хрещений батько»… Цікаво, що де-не-де у закладах із такими «італійськими» назвами подають не лише страви з Апеннін. Зокрема, у «мафіозних» рестораціях США можна поласувати… японськими суші. Можливо, це своєрідна данина японській мафії «якудза»?

За даними Coldiretti, окрім Іспанії, «мафіозних» назв закладів харчування чимало у Бразилії, Індонезії, Індії, Японії, Польщі й Сполучених Штатах. «Це огидне явище, яке у багатьох випадках є наслідком невігластва й нечутливості до болю, спричиненого організованою злочинністю, — констатувала асоціація Coldiretti. — І цьому треба покласти край — раз і назавжди».

А голова союзу Coldiretti Етторе Прандіні додав: «Європейський Союз має припинити практику комерційного використання ганебних назв, пов’язаних із поширеними стереотипами щодо мафіозних організацій».

Схожі новини