Передплата 2024 «Добрий господар»

«Як може точитися така наклепницька кампанія проти найбільшого в Україні військового навчального закладу?»

Колектив Національної Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного оприлюднив відкрите звернення до вищого військового керівництва країни

Фото: armyinform
Фото: armyinform

Колектив Національної Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного оприлюднив відкрите звернення до керівництва та депутатів Верховної Ради, Міністерства оборони України, Ради нацбезпеки та і оборони, Служби безпеки України, Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Павлюка. Звернення підписали більше тисячі військовослужбовців та працівників Академії. Відкрите звернення і пост, у якому викладено ситуацію щодо Академії, оприлюднила на своїй сторінці у ФБ доцентка Академії сухопутних військ Тетяна Плазова.

Йдеться про «кампанію дискредитації Академії, яка триває вже декілька місяців».

«Принизлива кампанія, розгорнута проти Національної академії в інфопросторі, огульні звинувачення та маніпуляції з боку певних нардепів та представників громадськості підривають морально-психологічний стан колективу, дестабілізують обстановку у виші, дискредитують його в очах суспільства, вносять розбрат у військове середовище. Ці сплановані та скоординовані інформаційні акції мають на меті перекреслити багаторічну роботу колективу з підготовки військових кадрів для ЗСУ, відкинути досягнення Академії, посіяти зневіру у суспільстві, зірвати виконання заходів зі зміцнення обороноздатності країни», — йдеться у документі.

Тригером, який розгойдує цей скандал, стали дії нині вже відрахованого з Академії старшого солдата Олександра Поповича. Як повідомляв ZAXID.NET, він звернувся до Тимчасової слідчої комісії з питань порушення прав військовослужбовців. Йшлося, зокрема, про те, що він та інші курсанти мали проблеми зі звільненням на вихідні за межі Академії.

«На нашу думку, це однозначно кампанія проти Академії, — прокоментувала ситуацію «ВЗ» доцентка Тетяна Плазова. — Робимо такий висновок з коментарів Олександра Поповича, які він поширював, та аналізуючи роботу комісії, яка тривала в березні цього року. Не знаємо, хто стоїть за цією кампанією, яка її мета. Колектив не розуміє причини розгортання такої кампанії. Аби довідатися про це, ми й написали відкрите звернення.

Щодо курсанта Поповича, то він протягом двох років навчання мав багато зауважень щодо дисципліни. Після роботи комісії пройшли кілька перевірок і вони знайшли низку нових порушень дисципліни з боку того ж Поповича, про які навіть не знали в Академії. Його відрахували за рішенням вченої ради. Коли його спитали, чи хоче він продовжити навчання в Академії, він сказав «ні». Після того минуло десь тиждень часу і він розпочав у своїх соцмережах масовану інформаційну атаку проти Академії. Він виливає на навчальний заклад стільки бруду! Це обурливо. Його дописи поширювали депутатки, які працювали в цій комісії. Тим часом він поводився некоректно щодо своїх однокурсників, щодо офіцерів. Рік тому він поширив наклеп проти свого начальника факультету. Щодо цієї інформації також працювала комісія. Неприємно, що народна депутатка Юлія Яцик поширила у своєму ФБ інформацію семирічної давності проти начальника Академії Павла Ткачука. В іншому своєму пості вона насміхається з того, що начальник Академії пішов на лікарняний. Такі речі є неприпустимі, навіть у соцмережах. Це не перший випадок спроби дискредитації нашого навчального закладу. Наші випускники захищають Україну, є багато загиблих, коли багато наших випускників мають найвищі державні нагороди — як може точитися така наклепницька кампанія проти найбільшого військового навчального закладу? Протягом більш ніж двох років повномасштабного вторгнення наша Академія максимально дбає за кожного курсанта. У нас навчаються багато дітей-сиріт. Віддаємо їм своє душевне тепло, увагу, любов, намагаємося кудись їх повезти, щось показати, влаштувати їм цікаві заходи. А хтось поливає тебе за це брудом…

Це антиукраїнська кампанія, навіть кампанія проти наших Збройних сил загалом. Попович вже більш ніж двадцять днів, як відрахований. Оскільки він прийшов до нас на навчання вже як контрактник, то у разі відрахування його скерували на місце служби. Куди — не знаємо".

Як йдеться у відкритому зверненні, курсант Попович був відрахований з Академії за результатами численних перевірок, проведених органами військового управління та Військової служби правопорядку. Він мав чотири незнятих дисциплінарних стягнення, перебуваючи під кримінальним провадженням за перевищення службових повноважень, вчинене в умовах воєнного стану. Крім того, Попович бив курсантів електрошокером, змушував збирати гроші собі на подарунок, принижував співслужбовців, зокрема, дівчат, відверто демонстрував неповагу до бойових офіцерів, підбурював військовослужбовців до проявів непокори…

«І така особа, як О. Попович, замість засудження отримує підтримку народних депутатів України Анни Скороход і Юлії Яцик, які є відповідно головою і заступницею голови Тимчасової слідчої комісії ВР з питань порушення прав військовослужбовців», — йдеться у відкритому зверненні колективу Академії.

Крім того, одіозна нардепка зі «слуг» Марʼяна Безугла (яка, нагадаємо, свого часу розгорнула кампанію з дискредитації генерала Валерія Залужного) вже декілька місяців системно хейтить Академію сухопутних військ та її начальника генерала Павла Ткачука. В останньому своєму пості декілька днів тому, вона взагалі закликала головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського звільнити ректора Академії сухопутних військ.

Схожі новини